Εγκρίθηκε σήμερα, από την Ολομέλεια, ο Απολογισμός δαπανών της Βουλής, οικονομικού έτους 2015, καθώς και το Σχέδιο Προϋπολογισμού των δαπανών της, οικονομικού έτους 2017 (υπέρ: ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΝΔ/Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ/ΠΟΤΑΜΙ, κατά: Χρυσή Αυγή, «παρών»: ΚΚΕ/ Ένωση Κεντρώων).

Η συνολική αναβάθμιση της Βουλής σε συνδυασμό με την περιστολή των δαπανών ήταν ο στόχος του φετινού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο. Ειδικότερα το ποσοστό μείωσης των δαπανών - σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος (2016) - είναι της τάξης του 2,23 % (από περίπου 136 σε 132 εκατομμύρια ευρώ) και του 40,13% (!) σε σχέση με το 2009 (αρχή της οικονομικής κρίσης).

Ως προς την κατηγοριοποίηση των εξόδων, αυτή έχει ως εξής: α). Πληρωμές για υπηρεσίες (πιστώσεις για βουλευτικές αποζημιώσεις, αποδοχές και εισφορές στο ΙΚΑ των πολιτικών υπαλλήλων της Βουλής, αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές των ειδικών κατηγοριών συνεργατών, μετακινήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό και δημόσιες και διεθνείς σχέσεις του Κοινοβουλίου, καθώς και πιστώσεις για λοιπές υπηρεσίες. όπως ταχυδρομικά, τηλεφωνικά έξοδα, ύδρευση, φωτισμός, μισθώματα και συντήρηση μισθωμένων κτηρίων), β). Προμήθειες αγαθών και κεφαλαιακού εξοπλισμού (εξοπλισμός υπηρεσιών εργαστηρίου και υποδομών, υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό, είδη συντήρησης και επισκευών εγκαταστάσεων εξοπλισμού, καύσιμα, θέρμανση και  λοιπές προμήθειες), γ). Πληρωμές μεταβιβαστικές, δ). Δαπάνες που δεν εντάσσονται σε άλλες κατηγορίες.

Ο κ. Μεϊκόπουλος επισήμανε ότι:

- Η βουλευτική αποζημίωση παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2016 (οπότε και είχε μειωθεί κατά 10%, συμπαρασύροντας το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό επί της βουλευτικής αποζημίωσης).

- Οι αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων σημείωσαν αύξηση λόγω των μισθολογικών ρυθμίσεων του Ν. 4354/2015, της εφαρμογής του νέου μισθολογίου και των αυξημένων εισφορών ΙΚΑ (επιβάρυνση εργοδοτικής εισφοράς –Ν. 4387/2016).

- Θα συναφθούν – κατ’ εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης τροποποίησης του Κανονισμού της Βουλής - νέες ατομικές συμβάσεις για υπηρεσίες καθαριότητας (πλήρους ή μερικής απασχόλησης) που θα δίνουν προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και γυναίκες που είναι θύματα βίας ή απασχολούνταν σε ιδιωτικά γραφεία καθαριότητας που παρείχαν υπηρεσίες στη Βουλή.

- Μειωμένες κατά 20% εμφανίζονται οι δαπάνες χρηματοδοτικής μίσθωσης για τα αυτοκίνητα προς βουλευτές

- Σταθερή παραμένει η κατά 13,3 % μείωση που σημειώθηκε το 2016 για τις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και γίνεται επιπλέον μείωση στην παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (λόγω της κατάργησης της μισθωμένης γραμμής και του δικτυακού εξοπλισμού για τη ζωντανή μετάδοση του τηλεοπτικού σήματος μέσω του διαδικτύου), στις δαπάνες για ταχυδρομικά, ύδρευση και διαφημίσεις/δημοσιεύσεις.

- Γίνεται προσπάθεια εξορθολογισμού του κτηριακού θέματος (επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων μίσθωσης, επενδυτικές πρωτοβουλίες στα ιδιόκτητα κτήρια κλπ.)

Υπέρ του περιορισμού των δαπανών τάχθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, τονίζοντας μάλιστα ότι όλοι οι Προϋπολογισμοί της Βουλής βαίνουν μειούμενοι μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Ωστόσο, διαφώνησε με την περαιτέρω μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων - οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί κατά 40% - επισημαίνοντας ότι όποιος το επιθυμεί μπορεί να διαθέσει όπως θέλει τη δική του. 

Το εγκώμιο της παράταξής του έπλεξε και ο Ιωάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), αναφορικά με την μείωση του κόστους λειτουργίας της Βουλής από το 2010. «Το κόστος της Δημοκρατίας στη χώρα μας είναι μικρότερο σε σχέση με άλλων χωρών» σημείωσε, μιλώντας για όρια στον περιορισμό των δαπανών προκειμένου να εξασφαλιστεί η επαρκής και αξιόπιστη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και η ανεξαρτησία του πολιτικού προσωπικού.

«Διαχρονικά ο λαϊκισμός, δεξιός κι αριστερός, καθώς και ο κιτρινισμός του Τύπου, έβρισκαν πλούσια τροφή σε ό,τι είχε να κάνει με τον Προϋπολογισμό της Βουλής των Ελλήνων» επισήμανε με τη σειρά του ο Σπύρος Δανέλλης από το ΠΟΤΑΜΙ, μιλώντας για το υποπολλαπλάσιο σε σχέση με άλλα πολιτεύματα κόστος της Δημοκρατίας, αλλά και την ανάγκη να πειστεί η κοινωνία ότι τα λεφτά που δίνονται για το σκοπό αυτό πιάνουν τόπο.

Στο ίδιο πνεύμα με τους προηγούμενους ομιλητές κινήθηκε και ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ. «Όποιου δεν του αρέσει ο μισθός του (σ.σ. τον θεωρεί μεγάλο), είμαστε σε ιδιωτική οικονομία - δεν ζούμε σε κανένα περίεργο καθεστώς – να τον δώσει πίσω ή σε αγαθοεργίες. Δεν θα ήθελα να ξανακούσω από το βήμα τη Βουλής συνάδελφο να παροτρύνει τους υπολοίπους για περαιτέρω μείωση» τόνισε, ενώ τάχθηκε κατά της άρσης της βουλευτικής σύνταξης.

Για διατήρηση των ρουσφετιών και των κομματικών στρατών που στρέφει τους Έλληνες στη μετανάστευση έκανε λόγο ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. «Όταν ο λύκος της παθογένειας φυλάει τα πρόβατα, ούτε ελπίδα υπάρχει, ούτε μέλλον» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα παθογένειας την αύξηση των μισθών των πολιτικών υπαλλήλων της Βουλής (2,5% ή 1248 ευρώ ανά υπάλληλο) στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία που οι μισθοί όλων βαίνουν μειούμενοι. Εξέφρασε ακόμα τη διαφωνία του στη μείωση των δαπανών για την προμήθεια βιβλίων και της επιχορήγησης για το Ίδρυμα της Βουλής για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.

Είχε προηγηθεί στην αρχή της συνεδρίασης η ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, ο οποίος έπρεπε να αποχωρήσει στη συνέχεια για να παρευρεθεί στην Εξεταστική Επιτροπή για τη νομιμότητα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ. Ο κ. Καραθανασόπουλος - κόντρα στις τοποθετήσεις των βουλευτών από το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων κομμάτων - τάχθηκε υπέρ των περαιτέρω περικοπών στις βουλευτικές αποζημιώσεις, της κατάργησης της βουλευτικής σύνταξης και της κατάργησης των υπολοίπων προνομίων των βουλευτών, επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ ήδη δίνουν την βουλευτική τους αποζημίωση στα ταμεία του κόμματος.

«Έτσι κι αλλιώς η αντίληψη του ΚΚΕ για τον ρόλο του βουλευτή στο σοσιαλισμό είναι τελείως διαφορετική από το ρόλο του βουλευτή στο αστικό σύστημα: εκεί μιλάμε για εκπροσώπους των εργαζομένων και των υπόλοιπων κοινωνικών ομάδων, όπου θα τους χαρακτηρίζει η ανακλητότητα, χωρίς κανένα προνόμιο ή επιπλέον αποδοχές άλλου είδους και αυτό μάλιστα νομοθετημένο, όπως αναφέρεται άλλωστε ρητά στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ», τόνισε.

Την ίδια στιγμή τάχθηκε υπέρ των αυξήσεων των μισθών των εργαζομένων της Βουλής – όπως και του συνόλου των εργαζομένων - και κατά της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα που αποτελεί, όπως είπε, φτωχολόγιο, ενώ για τις καθαρίστριες ζήτησε μόνιμες συμβάσεις αορίστου χρόνου αντί των ατομικών συμβάσεων.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κάνοντας  ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα, αλλά και στην ευθύνη της Βουλής, μέσα στα δύσκολα χρόνια που περνά η χώρα μας, να στηρίζει και να αναδεικνύει το έργο των δημιουργικών και πνευματικών δυνάμεων της κοινωνίας, παράλληλα με τα πλούσια παραδείγματα αλληλεγγύης του λαού μας, με διαρκή στόχο να οικοδομείται και να διευρύνεται μια ανοιχτή, θετική σχέση μεταξύ Βουλής και κοινωνίας.

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.