Ειδική συνεδρίαση αφιερωμένη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.
«Είναι η μοναδική επέτειος που όσο κι αν τη Χούντα τη λέγαμε – και ήταν – ξενόδουλη και σε μεγάλο βαθμό ξενοκίνητη, έχει να κάνει με έναν εσωτερικό εχθρό, τους εχθρούς της Δημοκρατίας, τους οπαδούς του φασισμού και όλους όσους επιβουλεύονται την ελευθερία και τα δικαιώματα των πολιτών, τους κατ’ επάγγελμα ψευτοπατριώτες, τους εθνικιστές» υπογράμμισε, ανοίγοντας την εκδήλωση-συζήτηση η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Ακολούθησε η ομιλία του Πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι το Πολυτεχνείο δεν εκφυλίστηκε σε μία επετειακή γιορτή, αλλά παραμένει μία εκδήλωση τιμής για τα εικοσάχρονα παιδιά που βρέθηκαν τότε αντιμέτωπα με τα άρματα μάχης και ταυτόχρονα μια ζωντανή, πολυφωνική, μαζική εκδήλωση που εκφράζει τα δημοκρατικά αιτήματα της εκάστοτε περιόδου.
Εξειδικεύοντας τα μάλιστα, ανέφερε ότι τις δύο πρώτες δεκαετίες από τη μεταπολίτευση, το περιεχόμενο της δημοκρατίας αφορούσε την κατοχύρωση των πολιτικών ελευθεριών και της ελευθερίας του λόγου, τη νόμιμη λειτουργία όλων των πολιτικών κομμάτων, την κατάργηση του φακελώματος και του πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων, τον εκδημοκρατισμό των πολιτικών θεσμών, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, στην αρχή της εποχής της παγκοσμιοποίησης την αντίσταση της κοινωνίας στο πελατειακό κράτος, στον εκμαυλισμό των συνειδήσεων, στη διαπλοκή και τη διαφθορά, στην οικοδόμηση ενός σάπιου κατεστημένου, εχθρικού στα λαϊκά συμφέροντα και σήμερα, στην εποχή της κρίσης, το περιεχόμενο της δημοκρατίας αφορά την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, την επάνοδο της Ελλάδας σε συνθήκες λαϊκής κυριαρχίας.
«Η τιμή στο Πολυτεχνείο δεν είναι στεφάνια και κούφιες διακηρύξεις, ούτε μολότοφ, θρύψαλα και πλιάτσικο ή οι περιφρουρήσεις των κομμάτων στο Πολυτεχνείο. Τιμή στο Πολυτεχνείο είναι να μπορέσουμε να απαντήσουμε στα σύγχρονα αιτήματα της νεολαίας: «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» ήταν τότε, «δουλειές-παιδεία-αξιοκρατία» είναι σήμερα» τόνισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος έκανε σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική και στα τρία αυτά πεδία.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το σχολείο να προετοιμάζει πολίτες του κόσμου, πολίτες δηλαδή που θα μπορούν να εντάσσουν στις παραμέτρους της σκέψης τους όχι μονάχα το άμεσο πεδίο της εμπειρίας τους, αλλά τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, πολίτες ανθεκτικούς στην αβεβαιότητα που μπορούν σε αντίξοες συνθήκες να αντιστέκονται στη σκοτεινή γοητεία του ανορθολογισμού και στους ολοκληρωτισμούς και να γίνονται υπερασπιστές της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας και της συμμετοχικότητας.
Τη ΝΔ στη συζήτηση εκπροσώπησε η Νίκη Κεραμέως, η οποία τόνισε ότι κατά τη μεταπολίτευση οικοδομήθηκε μία σταθερή κοινοβουλευτική δημοκρατία και κερδήθηκε η ευημερία για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Αναφορικά με το Πολυτεχνείο σχολίασε ότι είναι το σύμβολο της ενότητας και της αντίστασης που αψηφά κάθε δυσκολία στην πορεία για ένα διαφορετικό κόσμο, μια κοινωνία δικαιοσύνης, ελευθερίας και αλληλεγγύης. «Ο αγώνας για την ποιότητα της δημοκρατίας μας πρέπει να είναι διαρκής και άοκνος, ακόμα και εντός μιας κανονικότητας. Μόνο με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων έναντι των θεσμών διακυβέρνησης θα μπορέσει να υπάρξει πραγματική πρόοδος και η χώρα να εξέλθει από την γενικευμένη κρίση» σημείωσε.
Φόρο τιμής σε όσους εκείνη την περίοδο έβαλαν τη συλλογικότητα μπροστά και αγωνίστηκαν είπε ότι αποδίδει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. «Οφείλουμε να αντλούμε δύναμη από το παρελθόν και να επεκτείνουμε τους αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου» ανέφερε, σημειώνοντας ότι η απόσταση ανάμεσα στα οράματα του Πολυτεχνείου και τη σημερινή εξαιρετικά σκληρή πραγματικότητα δεν πρέπει να μας οδηγήσει στην υποτίμηση των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων της μεταπολιτευτικής περιόδου.
«Η σημερινή παρουσία του Πρωθυπουργού είναι υποκριτική, προκλητική και ξεπερνάει κάθε όριο πολιτικού θράσους. Δεν ήρθε ο Πρωθυπουργός σήμερα για να τιμήσει το Πολυτεχνείο και τους αγωνιστές του, ήρθε αναζητώντας άλλοθι για τους τεμενάδες που έκανε δύο μέρες τώρα στις ΗΠΑ και την πολιτική τους, ήρθε ως παραχαράκτης για να αλλοιώσει τα μηνύματα του Πολυτεχνείου» σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης. Ο κ. Λαμπρούλης διευκρίνισε ότι στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου εκφράστηκε η σύνδεση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον ίδιο τον ξεσηκωμό, κρατώντας ως δίδαγμα πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός, όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου λαϊκού κινήματος.
Στους ανθρώπους που ρίσκαραν τα πάντα χωρίς να έχουν τίποτα για χάρη της δημοκρατίας έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Στηλίτευσε, από την άλλη, τη θριαμβολογία του κυβερνητικού κόμματος για την επίσκεψη Ομπάμα, αλλά και την επιλογή να μην κληθούν τα κόμματα στο δείπνο με τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Τέλος, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ τόνισε ότι επειδή θέλει να είναι ρεαλιστής, δεν του αρέσουν οι γιορτές χωρίς νόημα. Μίλησε ωστόσο επαινετικά για τα παιδιά του Πολυτεχνείου που είχαν γνώση του μακελειού που θα επακολουθούσε, αλλά έμειναν στο Πολυτεχνείο και πολλοί από αυτούς στην μετέπειτα ζωή τους δεν εξαργύρωσαν τη στάση τους αυτή. Από το πολιτικό προσωπικό ζήτησε να μην βάλει άλλο το χέρι στο μέλι, γιατί αυτό είναι κάτι που ο λαός δεν θα συγχωρήσει πια.
Τον λόγο δεν πήραν, όπως και ήταν αναμενόμενο, βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Στο τέλος της συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου. Παρούσα στα θεωρεία της Βουλής ήταν η αδελφή του πρώτου νεκρού των γεγονότων του Πολυτεχνείου, του 17χρονου τότε μαθητή Διομήδη Κομνηνού που έπεσε νεκρός τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1974, η κυρία Χάρις-Μαρία Θεοχαροπούλου με το γιο της Διομήδη.