Την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την επίτευξη μιας προκαταρκτικής τεχνικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για τη συνολική συμφωνία στο επερχόμενο Eurogroup, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Προσδιορίστηκαν, έτσι, με περισσότερη ακρίβεια οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο, καθώς και τα αντίμετρα για το 2019.

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος του Χίλτον στις 6 σήμερα το πρωί, μετά από μαραθώνια διαπραγμάτευση, διάρκειας 12 ωρών, με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων.

Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει το δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η τεχνική συμφωνία σημαίνει ότι «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει- είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Πρόσθεσε δε ότι «από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι».

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι υπήρξαν κατά τις διαπραγματεύσεις αμοιβαίοι συμβιβασμοί και πως «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι». Πρόσθεσε πως «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια».

Ο υπουργός εκτίμησε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά», προσθέτοντας πως «είναι άλλα που μας στεναχωρούνε περισσότερο», αναφερόμενος στους συμβιβασμούς.

Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς, αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ».

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα νομοσχέδια για τη συμφωνία και τα μέτρα- αντίμετρα θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μαΐου. Επίσης, τα νομοσχέδια θα μεταφραστούν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να συνταχθεί η «Έκθεση Συμμόρφωσης», η οποία θα συζητηθεί αρχικά στο Euro Working Group και στη συνέχεια στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, σηματοδοτώντας το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει και τη δόση των 7 δισ. ευρώ.

 

Τα αρνητικά μέτρα

Σε σχέση με τις συντάξεις, θα υπάρξει –όπως είναι ήδη γνωστό- περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δις, το 2019.

Με βάση τη συμφωνία που έκλεισε πριν λίγες ώρες, όπως είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μέση μείωση από την περικοπή των προσωπικών διαφορών σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, θα είναι 9%, αλλά η μείωση της προσωπικής διαφοράς (σε κύριες και επικουρικές) μπορεί να φτάσει μέχρι το 18%. Αυτό θα είναι το ανώτατο πλαφόν.

Όπως επισήμανε το ίδιο στέλεχος, η ελληνική πλευρά συμφώνησε για αυτήν την παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις γιατί έτσι «δημιουργείται ένα μεγαλύτερο προστατευτικό δίχτυ για τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις».  

Η περικοπή 1% του ΑΕΠ το 2020, θα αφορά, όπως είναι επίσης γνωστό, το αφορολόγητο. Έτσι, με βάση την τελική συμφωνία, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το αφορολόγητο θα μειωθεί –από 1.1.2020- από τα 8.636 ευρώ στα 5.700 με 6.600 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

 

Τα θετικά μέτρα

Με βάση τη συμφωνία των τελευταίων ωρών, έχουν γίνει γνωστά και τα αντισταθμιστικά μέτρα, που θα νομοθετηθούν τώρα, για να ισχύσουν το 2019, εφόσον «πιαστεί» ο στόχος του 3.5% το 2018.

Αυτά θα είναι (σύμφωνα με δηλώσεις του υψηλόβαθμου στελέχους του Υπουργείου Εργασίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ):

- Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.

- Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.

- Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.

- Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.

- Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.

- Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

 

Εργασιακά

Αναφορικά με τα εργασιακά, και ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας σημείωσε ότι θα νομοθετηθεί τώρα η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας, με έναρξη ισχύος μετά το τέλος του προγράμματος, από 1η Σεπτεμβρίου 2018. Υπογράμμισε δε ότι δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ. «Αυτά που συνιστούσαν πάγιες απαιτήσεις του ΔΝΤ», σχολίασε. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η διαδικασία της διοικητικής προέγκρισης για τις απολύσεις, όπως ισχύει τώρα, καταργείται.

 

Και οι θεσμοί ανακοίνωσαν την επίτευξη συμφωνίας

Σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης κατέληξαν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επισημαίνουν σε κοινή τους δήλωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.

Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης των θεσμών έχει ως εξής:

«Τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επέτυχαν μια προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές στο πακέτο πολιτικής που θα στηρίξει την ανάκαμψη της Ελλάδας και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να υλοποιήσουν άμεσα αυτό το πακέτο πολιτικής. Η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με τις περαιτέρω συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

 

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα…

Ως «σημαντικό ενδιάμεσο βήμα» χαρακτήρισε σήμερα την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα σε Αθήνα και θεσμούς, εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών. Πρόσθεσε δε ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια για θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

«Η εν εξελίξει δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

«Η δουλειά συνεχίζεται. Ο στόχος είναι η αξιολόγηση του προγράμματος να μπορεί να ολοκληρωθεί στο Eurogroup στις 22 Μαΐου», τόνισε.

 

Ντάισελμπλουμ - Μοσκοβισί: Και τώρα η συζήτηση για το χρέος…

«Καλωσορίζω την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας στο πακέτο πολιτικής. Το πακέτο αυτό θα συμπληρωθεί με τις συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες για μια αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε, μέσω Twitter, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ακόμα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ, Μισέλ Ρέινς, τόνισε ότι «στόχος μας είναι στο επόμενο Eurogroup να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθώς επίσης το θέμα του χρέους και η μεσοπρόθεσμη πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Αλλά και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας και σημείωσε ότι αυτή ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με το χρέος.

«Η συμφωνία που επετεύχθη χθες βράδυ στην Αθήνα για το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας, είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, έπειτα από μήνες σύνθετων διαπραγματεύσεων. Αυτές οι νέες προσπάθειες που συμφωνήθηκαν από τις ελληνικές αρχές ανοίγουν το δρόμο για τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η άμεση εφαρμογή αυτών των δεσμεύσεων θα επιτρέψει στο Eurogroup να υιοθετήσει αυτή τη συμφωνία στην επόμενη συνεδρίασή του.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, καθώς δεν σημαίνει μόνο μεταρρυθμίσεις-κλειδιά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά διασφαλίζει και μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία για τα επόμενα χρόνια, πέρα από το πρόγραμμα του ESM. Τώρα είναι η στιγμή, όλοι οι εταίροι να φτάσουν σε μια συνεννόηση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, τις επόμενες εβδομάδες», διεμήνυσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.