Αναβρασμός επικρατούσε από νωρίς σήμερα στα υπουργεία καθώς τα νέα μέλη της κυβέρνησης ανέλαβαν και επίσημα τα καθήκοντά τους. Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Παιδείας, στο οποίο ο Νίκος Φίλης παρέδωσε τη σκυτάλη στον Κώστα Γαβρόγλου, με μια οργισμένη ομιλία αφήνοντας αιχμές με διαφορετικούς αποδέκτες.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι έλαβε χώρα η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Παιδείας, κατά την οποία ο Νίκος Φίλης παρέδωσε το χαρτοφυλάκιό του στο βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακό Κώστα Γαβρόγλου.

«Από την πρώτη μέρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με επέλεξε για τη θέση του Υπουργού Παιδείας σκεφτόμουν αυτή τη μέρα. Τη μέρα του αποχαιρετισμού, δηλαδή, τη μέρα του απολογισμού», είπε ο Νίκος Φίλης, ξεκινώντας την «αποχαιρετιστήρια» ομιλία του.

«Στην πρώτη μου δήλωση την ημέρα ανάληψης του Υπουργείου Παιδείας έθεσα ως πρώτη επιλογή την αντιστροφή των προτεραιοτήτων. Δήλωσα ότι εμείς θα ξεκινήσουμε να χτίζουμε από τα κάτω προς τα επάνω στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι το αντίθετο. Αντί της κλασικής και αποτυχημένης συνταγής ο υπουργός να ασχολείται κατά προτεραιότητα με τα Πανεπιστήμια, εμείς ρίξαμε το μεγαλύτερο βάρος της προσπάθειάς μας στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά σχολεία, στα Γυμνάσια, στην τεχνική εκπαίδευση, στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, στα εκπαιδευτήρια των φυλακών και ειδικά στην ξεχασμένη και εγκαταλειμμένη ειδική αγωγή», τόνισε ο πρώην Υπουργός.

«Στις 12 Σεπτεμβρίου το σχολικό κουδούνι χτύπησε για πρώτη φορά εδώ και πολλά πολλά χρόνια στο σύνολο των σχολείων της χώρας. Στο σύνολο. Με όλα τα βιβλία και το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό στη θέση του. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογική και προσωπική ικανοποίηση της θητείας μας στο υπουργείο», επεσήμανε ο κ. Φίλης.

Αφού παρέθεσε αναλυτικά τα θετικά σημεία του απολογισμού του υπουργικού έργου στη διάρκεια της θητείας του, ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε με ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος στους λόγους της απομάκρυνσής του, μιλώντας για σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης, ενώ από τις βολές του δεν ξέφυγε ούτε ο πρωθυπουργός.

«Όλοι βρισκόμαστε σε αυτές τις θέσεις μετά από την εντολή του ελληνικού λαού και με απόφαση του πρωθυπουργού ο οποίος έχει την ευθύνη του σχηματισμού της κυβέρνησης, αλλά και των διορθωτικών κινήσεων στη συνέχεια, στους τομείς εκείνους που παρατηρούνται ανεπάρκειες ή καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο. Τέτοιου τύπου προβλήματα δεν μου επισημάνθηκαν στις συναντήσεις που είχαμε με τον πρωθυπουργό αναφορικά με το έργο μας στο Υπουργείο Παιδείας. Το αντίθετο…», δήλωσε με νόημα ο Νίκος Φίλης.

Συνεχίζοντας, με σαρκαστικό ύφος, ο πρώην υπουργός είπε:

«Παρ’ όλα αυτά αιφνιδίως το «Άριστα 20» μετατράπηκε σε μόλις ενάμιση μήνα σε «μη προβιβάσιμο βαθμό». Και επειδή, εδώ είναι υπουργείο Παιδείας και αυτά τα θέματα μας απασχολούν, συνηθίζεται σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις να ερευνούμε προσεκτικά ποιος κάνει λάθος, ο «γαλαντόμος καθηγητής» που χωρίς εξηγήσεις ακυρώνει μια τόσο υψηλή βαθμολογία ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής που ξαφνικά βρίσκεται ενώπιον μιας τόσο δραματικής αντιστροφής των επιδόσεών του. Και βέβαια όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά η πρόταση για …«αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Ακόμη κι αν το …νέο σχολείο που προτείνεται τυχαίνει να είναι κοτζάμ Υπουργείο».

Ο Νίκος Φίλης, έκανε μια σύντομη αναφορά στην πολιτική του διαδρομή και τη συμμετοχή του στους αγώνες του φοιτητικού κινήματος και της Αριστεράς, λέγοντας ότι αυτά είναι τα πιο ακριβά πτυχία που δε θα αποκτήσουν ποτέ «οι άδειοι από ζωή με όσους τίτλους σπουδών κι αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους. Κι αυτό το μέταλλο που έχει ανυπολόγιστη αξία αλλά δεν έχει τιμή δεν αγοράζεται και δεν ανταλλάσσεται. Ακόμη και αν το αντίτιμο είναι η υπουργική ή όποια άλλη καρέκλα».

«Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά την βεβαιωθείσα προ ολίγου καιρού «άρση των παρεξηγήσεων» διά στόματος του ίδιου του Αρχιεπισκόπου μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ με τη γνωστή σε όλους συνέντευξη του κυρίου Ιερώνυμου στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά», είπε ο Νίκος Φίλης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην εκπομπή του κ. Παπαχελά «ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας εν όψει του ανασχηματισμού η καθαίρεση του «προβληματικού» υπουργού Παιδείας».

«Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα ως Υπουργό Παιδείας, τον σημερινό Πρωθυπουργό ή την Αριστερά ως παράταξη. Αφορά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, όλες τις πολιτικές δυνάμεις που οφείλουν να υψώσουν ανάστημα και ασπίδα προστασίας απέναντι στην ιταμή αξίωση να διανοείται, να απαιτεί και τελικά να επιτυγχάνει η ηγεσία της Εκκλησίας με την ανοιχτή στήριξη του χρεοκοπημένου μιντιακού κατεστημένου την απομάκρυνση υπουργών της εκλεγμένης κυβέρνησης αυτού του τόπου», τόνισε ο Νίκος Φίλης.

Από τη μεριά του, ο κ. Γαβρόγλου χαμήλωσε τους τόνους. Ο νέος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με βασικό στόχο να κατοχυρωθούν όσα έγιναν από την απερχόμενη ηγεσία. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τα πανεπιστήμια για τα μεταπτυχιακά, αλλά και ότι «θα κάνουμε το παν για την εκπαίδευση των προσφύγων, γιατί για μας είναι πρωτίστως παιδιά. Και θα κάνουμε το παν για να το κατανοήσει και η κοινωνία». 

Για το θέμα της εκκλησίας, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνουν οι δυο πλευρές σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο, όταν βγήκαν, μετά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Αναφερόμενος στον κ. Φίλη, υπογράμμισε ότι του οφείλει πολλά. «Μου έμαθε να ακούω, αλλά και ποτέ να μην υπακούω και γι’ αυτό του είμαι ευγνώμων», είπε χαρακτηριστικά.

 

Αχτσιόγλου: Στόχος η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας

Το ασφαλιστικό έκλεισε στην πρώτη αξιολόγηση, έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην «παρθενική» της ομιλία ως υπουργός Εργασίας, η Έφη Αχτσιόγλου.

«Όσον αφορά το υπουργείο Εργασίας, έχουμε κρίσιμες μάχες σε δύο κυρίους τομείς, όπως τους έθεσε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χθες στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρώτος τομέας είναι η δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία τα εργασιακά αποτελούν τον βασικό άξονα της διαπραγμάτευσης, ενώ ο δεύτερος τομέας είναι η καθημερινότητα των πολιτών, όπως αυτή αντανακλάται στο πεδίο της αγοράς εργασίας», σημείωσε.

«Στη δεύτερη αξιολόγηση, για τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και είναι δύσκολη, στόχος μας είναι να ανακτήσουμε βασικά, συλλογικά εργατικά δικαιώματα, τα οποία ισοπεδώθηκαν την περίοδο των δύο πρώτων μνημονίων και να δώσουμε, πλέον, ουσιαστικό περιεχόμενο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Γιατί, σήμερα, το δικαίωμα συλλογικής διαπραγμάτευσης εξακολουθεί τυπικά να ισχύει, στην πράξη, όμως, έχει πλήρως καταργηθεί. Δεδομένος είναι και ο στόχος μας να μην επιτρέψουμε καμία περαιτέρω απορρύθμιση στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε η νέα υπουργός.

Η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε ότι, πέραν της διαπραγμάτευσης, «στην καθημερινότητα των πολιτών και των εργασιακών σχέσεων, η αγορά εργασίας δεν πλήττεται μόνο από την κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, πλήττεται και από τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας, της μαύρης εργασίας, της ανασφάλιστης, της απλήρωτης και κακοπληρωμένης εργασίας, της εργασίας που είναι πλήρης, αλλά εμφανίζεται ως μερική απασχόληση». «Το μεγάλο στοίχημα», σύμφωνα με την ίδια, «είναι η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας. Γι' αυτό, λοιπόν, πρώτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και της λειτουργίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να επιβάλει τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας».

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι τη Δευτέρα υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Γιάννης Σούκος, συνδέοντας έμμεσα την παραίτησή του με την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Εργασίας. «Με τις νέες διαμορφούμενες στο υπουργείο Εργασίας συνθήκες, εκτιμώ, έχοντας πλήρη αυτογνωσία, ότι ο δικός μου χρόνος έχει πλέον τελειώσει», τονίζει ο κ. Σούκος.

 

Παπαδημητρίου: Λάθος τα όσα είπα για το διπλό νόμισμα

Στις 9 το πρωί πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, από το Γιώργο Σταθάκη στο Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Μεταξύ άλλων, ο νέος υπουργός ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα είναι ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό και πως θα οικοδομηθεί βαθμιαία σχέση εμπιστοσύνης με τους επενδυτές. Επεσήμανε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωζώνης, παρέχει τη σταθερότητα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την ασφάλεια των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών που για τους επενδυτές αποτελούν μια αδιαμφισβήτητη σταθερά.

Μίλησε ακόμη για «υψηλού επιπέδου εξιδεικευμένο εργατικό δυναμικό» στη χώρα, το οποίο είναι πρόθυμο για δουλειά. «Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να μειώσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν την επανεκκίνηση της οικονομίας», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημητρίου και καταλήγοντας είπε ότι φιλοδοξεί να υπηρετήσει την πατρίδα και την κυβέρνηση με όλες του τις δυνάμεις.

Ερωτηθείς για τη θέση που είχε εκφράσει παλιότερα σχετικά με την ανάγκη να υιοθετηθεί στην Ελλάδα διπλό νόμισα, ο κ. Παπαδημητρίου είπε πως ήταν λάθος.

«Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν ακαδημαϊκός. Οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα αλλά όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να υλοποιήσουν ένα πρόγραμμα τότε βλέπουν ότι μερικά πράγματα που έχουν πει ίσως να είναι λάθος», είπε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει παράλληλο νόμισμα για την Ελλάδα, ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση».

 

«Πρώτη» του Δ. Τζανακόπουλου αύριο

Την πρώτη του επίσημη επαφή με τους δημοσιογράφους θα έχει αύριο ο νέος εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο νέος εκπρόσωπος θα βρεθεί ενώπιον των δημοσιογράφων στις 12.30 το πρωί στο καθιερωμένο briefing της κυβέρνησης, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.