Την πάγια ελληνική θέση ότι το προσφυγικό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αλληλεγγύη και κατανομή των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες επανέλαβε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της «μίνι» Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το Σάββατο.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η «μίνι» Σύνοδος για το προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε στην αυστριακή πρωτεύουσα, με πρωτοβουλία του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας και αρχηγού των σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν.

Στη Σύνοδο μετείχαν όσες χώρες βρίσκονταν κατά μήκος της λεγόμενης «βαλκανικής οδού», της διαδρομής που ακολουθούσαν οι πρόσφυγες πηγαίνοντας από την Ελλάδα προς την Κεντρική Ευρώπη (ή που ακολουθούν ακόμη όσοι καταφέρνουν να περάσουν τα κλειστά σύνορα). Έτσι, στην αυστριακή πρωτεύουσα βρέθηκαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας. Στη Σύνοδο συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη συνάντηση μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην περίφημη ομάδα του «Βίσεγκραντ» είχε πραγματοποιηθεί και στις αρχές του έτους, χωρίς να προσκληθεί η ελληνική πλευρά.

 

«Μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη»

 

«Η προσφυγική κρίση είναι παγκόσμια και ευρωπαϊκή κρίση και η Ευρώπη δεν μπορεί να την αντιμετωπίζει αποσπασματικά με αναφορά μονάχα στην χώρα πρώτης υποδοχής και στις χώρες εισόδου, αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το τέλος της Συνόδου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι μετά τη συμφωνία ΕΕ–Τουρκίας, οι προσφυγικές ροές έχουν «μηδενιστεί από το βαλκανικό διάδρομο» και οι «ροές στα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί από τις 5.000 στους 100-150 ημερησίως». «Κι αυτό έγινε χάρη στη συμφωνία. Αυτή τη συμφωνία λοιπόν πρέπει να την κρατήσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος», προσθέτοντας ότι «η Επιτροπή Ασύλου της Ελλάδας –μια υπηρεσία που ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια- αντιμετωπίζει σχεδόν το 30% των αιτήσεων ασύλου».

«Η Ευρώπη όμως έχει κοινά σύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρώπης», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να κινείται άμεσα και αποτελεσματικά για όσους αιτούνται άσυλο και δε θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα.

«Θέσαμε λοιπόν το ζήτημα της διατήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας τι σημαίνει αυτό για την κάθε πλευρά.

«Από την δική μας την πλευρά πρέπει να επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα ελληνικά νησιά. Γι’ αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε και την υπηρεσία ασύλου αλλά –κυρίως- τα αιτήματά μας για προσωπικό στην EASO να γίνουν επιτέλους αποδεκτά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα. Διότι οι ροές έχουν μειωθεί. Πρέπει να μηδενιστούν», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όσον αφορά την πλευρά της ΕΕ, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Τουρκία. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι η οικονομική βοήθεια και η φιλελευθεροποίηση της βίζας.

«Και σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Οι επιστροφές πρέπει να αντιμετωπιστούν ως ένα συλλογικό πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες της ΕΕ με τις χώρες καταγωγής μεταναστών που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, ώστε να μπορούν να επιταχυνθούν οι επιστροφές, αυτών που δεν έχουν δικαίωμα για άσυλο, στις χώρες καταγωγής τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τέλος, ζήτησα την ενίσχυση της FRONTEX ώστε να μπορέσει να γίνει μια πιο αποτελεσματική δουλειά», πρόσθεσε.

«Δεν μπορώ να κρύψω ότι μέσα στη Σύνοδο ακούστηκαν απόψεις και φωνές που καμία σχέση δεν έχουν με το κλίμα με το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει το πρόβλημα, ως ένα πρόβλημα που έχει ανθρωπιστική διάσταση», είπε.

«Ακούστηκαν φωνές ότι η Ευρώπη πρέπει να υψώνει φράχτες και τείχη» και υπενθύμισε ότι «η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία που θέλει να χτυπήσει την παράνομη διακίνηση, όχι τους πρόσφυγες, που σημαίνει να αντικαταστήσει τις παράνομες ροές με νόμιμες ροές. Κι αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ επιτέλους πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και την ευθύνη. Και η διαδικασία του relocation (μετεγκατάσταση) να γίνει πραγματικότητα».

«Από τις 66.000 που αφορούν την Ελλάδα έχουν γίνει δυστυχώς μόνο 4.000. Και είναι περίπου 8.000 πρόσφυγες έτοιμοι, που δεν προχωρά η διαδικασία του relocation», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εάν από την πλευρά μας ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, αν δεν υλοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία, τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσα σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων έγινε κατανοητό.

Λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνιζε ότι «οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα», απευθυνόμενος στους ηγέτες των 10 χωρών και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που βρέθηκαν στη Σύνοδο, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

 

Τη δημιουργία προσφυγικής πόλης στη Λιβύη πρότεινε ο Όρμπαν

 

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε στη διάρκεια της Συνόδου να οργανωθεί μια «γιγαντιαία προσφυγική πόλη» στα παράλια της Λιβύης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα όσων επιθυμούν να λάβουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ–ΜΠΕ.

Ο Όρμπαν υποστήριξε, ακόμα, ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο στην πώληση όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι η Δύση θα πρέπει να στηρίξει τον «Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό» και να συνάψει συμμαχία με μια νέα λιβυκή κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τεθούν υπό «πλήρη έλεγχο», συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων της στη Μεσόγειο.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.