Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ήταν ο σημερινός υπό εξέταση μάρτυρας στην Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη νομιμότητα δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας. Από τη συγκεκριμένη Επιτροπή έχουν εξεταστεί στο πρόσφατο παρελθόν ιδιοκτήτες πολλών εταιριών μέσων ενημέρωσης, όπως ο Γιώργος Κουρής, ο Θεμιστοκλής Αλαφούζος και ο Σταύρος Ψυχάρης.

Στα κίνητρα ενασχόλησης της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - αν και οι επιχειρήσεις αυτές είναι ζημιογόνες  τα χρόνια της κρίσης (από το 2009 και μετά) - επέμεινε ιδιαίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας για να λάβει την απάντηση ότι η ενασχόληση της οικογένειας Βαρδινογιάννη με τον συγκεκριμένο κλάδο χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80 (ιδιοκτησία εφημερίδας), ενώ στη συνέχεια, τα χρόνια της ιδιωτικοποίησης της τηλεόρασης, απέκτησε και τηλεοπτικό σταθμό. «Κανείς δεν περίμενε ότι αυτή η κρίση θα ήτανε τόσο διαχρονική και ότι μέσα σε αυτή θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε επιπλέον βάρη, όπως τον φόρο διαφήμισης που επανήλθε πρόσφατα» σημείωσε, ενώ δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον.

«Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση ‘γιατί συνεχίζουμε’» πρόσθεσε ωστόσο φανερά ενοχλημένος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την ερώτηση αφελή. «Αν θέλω να συνεχίσω ή όχι είναι δικό μου θέμα. Και είναι δική μου υποχρέωση να συντηρώ κάτι που μου κάνει κέφι να το συντηρώ». Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του κ. Αλαφούζου, ενώπιον της Επιτροπής, ότι όλα τα κανάλια είναι γραφεία Τύπου των επιχειρηματιών και τα δάνεια τους  «δανεικά κι αγύριστα», ο Γ. Βαρδινογιάννης απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει για τις δικές του επιχειρήσεις.

Ως προς το θέμα της νομιμότητας λειτουργίας των καναλιών έως σήμερα, ο Γιάννης Βαρδινογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η λειτουργία τους ήταν νόμιμη, εφόσον είχαν έστω και προσωρινές άδειες. «Αυτό που ενδεχομένως να ήταν παράνομο ήταν που δεν έγινε διαγωνισμός» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «είναι ανεξήγητο πως τόσα χρόνια εμείς οι επιχειρηματίες ρισκάραμε τις περιουσίες μας με τις προσωρινές άδειες, αλλά επειδή υπάρχει το ρητό ‘ουδέν μονιμότερο του προσωρινού’, προφανώς εκεί παίζαμε το παιχνίδι».

Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, απευθύνοντας το ερώτημα αν η κύρια δραστηριότητα των επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη (πετρέλαια – ναυτιλία) έχει εξάρτηση από το κράτος. «Οι εταιρίες που ασχολούνται με τα πετρελαιοειδή είναι ως επί το πλείστον εξαγωγικές, άρα έχουν να κάνουν λιγότερο με την ελληνική οικονομία και περισσότερο με τη διεθνή οικονομία. Αυτά που έχουν να κάνουν με την Ελλάδα, έχουν να κάνουν κυρίως με την ελεύθερη οικονομία που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (διανομή πετρελαιοειδών σε όλη τη χώρα). Είναι ελάχιστη η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και κυρίως ΔΕΚΟ, όχι του Δημοσίου» ήταν η απάντηση του κ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος εν συνεχεία δήλωσε άγνοια σε ερωτήματα σχετικά με δάνεια του mega channel (τηλέτυπος Α. Ε. ), παραπέμποντας για λεπτομέρειες στον διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού.

«Εφόσον προκύπτει από το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση πληρώνει τις υποχρεώσεις της, θεωρώ ότι είναι ζήτημα κομματικής  αυτοκολακείας να ρωτάμε έναν επιχειρηματία γιατί κάνεις αυτή τη δουλειά ή γιατί ασκείς αυτή τη δραστηριότητα» ήταν το σχόλιο του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Ανδρέα Λοβέρδου, αναφορικά με την προηγηθείσα συζήτηση και το ερώτημα στο οποίο επέμεινε ιδιαίτερα ο Σπ. Λάππας.  «Μας προσβάλλει, κύριε συνάδελφε να λέτε ότι επί χρόνια δεν πλήρωναν τίποτα», τόνισε, εξηγώντας ότι έχουν εισπραχθεί ειδικός φόρος τηλεόρασης, ενοίκιο συχνοτήτων, φόρος κύκλου εργασιών, εισφορές και κερδοφόρες εταιρικές χρήσεις.

Εξαιρετικές χαρακτήρισε στη συνέχεια ο Γ. Βαρδινογιάννης τις σχέσεις του με τις τράπεζες, βασισμένες σε απόλυτα τραπεζικά κριτήρια, με αφορμή σχετικό  ερώτημα του Γιώργου Μαυρωτά (ΠΟΤΑΜΙ), εκφράζοντας ωστόσο παράπονο για τα τοκογλυφικά επιτόκια και την αυστηρότητα των τραπεζών απέναντι σε κάποιες επιχειρήσεις. Αναφορικά με το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης και εργοληπτών δημοσίων έργων ή προμηθευτών του δημοσίου, τάχθηκε κατά, επισημαίνοντας ότι τέτοια είναι η ισχύουσα νομοθεσία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα θέμα που δεν τον αφορά.

«Θεωρείτε ότι έχετε ένα δίκαιο μερίδιο σε αυτή την αγορά της διαφημιστικής πίτας από τις τράπεζες ειδικά;» ήταν η ερώτηση του αντιπροέδρου της Επιτροπής και βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Δημήτρη Καμμένου. Ως προς αυτό, ο Γ. Βαρδινογιάννης απάντησε πως είναι ευχαριστημένος από τον τρόπο που το εμπορικό τμήμα του Star διαχειρίζεται τη σχέση με τις τράπεζες και θεωρεί ότι το κανάλι παίρνει αυτό που του αναλογεί.

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες τέθηκε στο επίκεντρο της ερώτησης του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη που αφορούσε ειδικότερα τα ποσά πλειοδοσίας για την κατοχύρωση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Ο κ. Βαρδινογιάννης εκτίμησε ότι ενέχουν μεγάλο ρίσκο, ενώ για τα περιφερειακά κανάλια είπε ότι βρίσκονται ακόμα σε ένα θολό τοπίο.

Η ερώτηση για το αν υπάρχει διαπλοκή στη χώρα μας απαντήθηκε …καταφατικά από τον επιχειρηματία. «Με την καλή έννοια υπάρχει πολλή διαπλοκή. Όλοι διαπλεκόμαστε με όλους, έχουμε κοινωνικές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «Προφανώς για να είμαστε εδώ περά θα έχετε υπόνοιες ότι υπάρχει διαπλοκή. Εγώ δεν μπορώ να σας διαφωτίσω. Δεν έχω εμπλακεί σε τέτοιες διαδικασίες».

Ο κ. Σαρίδης ρώτησε, τέλος, αν υπήρξε περίοδος που ο κ. Βαρδινογιάννης ή σχήμα συμφερόντων του ήταν ιδιοκτήτης ΜΜΕ και παράλληλα τραπεζικό στέλεχος. «Διοικητικά ήμουνα μέλος της Τράπεζας Πειραιώς μέχρι το 2012 - 2013» απάντησε ο επιχειρηματίας.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με ερωτήσεις βουλευτών και η συνολική της διάρκεια ήταν 4 ώρες. 

 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.