Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το ΣτΕ ο νόμος Παππά για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, με ψήφους 14/11 χθες βράδυ. Νέα ρύθμιση φέρνει στη Βουλή τη Δευτέρα η κυβέρνηση με την οποία θα καλεί τα κανάλια να πληρώσουν ώστε να πάρουν βεβαίωση προσωρινής άδειας εκπομπής. Την παραίτηση Παππά ζητούν ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να πάει σε εκλογές.

Πολιτικό πλήγμα αποτελεί για την κυβέρνηση η χθεσινοβραδυνή απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κρίνει ως αντισυνταγματικό το άρθρο 2α του νόμου 4339/2015 (νόμος Παππά), το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών από το ΕΣΡ στον Υπουργό Επικρατείας, κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου. Η απόφαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας της διάταξης ελήφθη με πλειοψηφία 14 προς 11.

Εν ολίγοις, το ΣτΕ έκρινε το ΕΣΡ ως μόνο αρμόδιο για τη χορήγησης άδειας στα κανάλια (και τη διεξαγωγή διαγωνιστικής διαδικασίας), γεγονός που ακυρώνει τη μέχρι τώρα εφαρμογή του νόμου Παππά, το διαγωνισμό που διεξήχθη και τη διαδικασία καταβολής χρηματικών ποσών στο δημόσιο. Ωστόσο, το ακριβές σκεπτικό της απόφασης δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα και ίσως χρειαστεί να περάσουν μερικές μέρες.

Η εξέλιξη αυτή «έβαλε φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό, καθώς ανατρέπει μια διαδικασία που αποτέλεσε βασικό όπλο στο πολιτικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, ενώ βρισκόταν ψηλά και στην ατζέντα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση από χθες το βράδυ μιλά, περισσότερο ή λιγότερο άμεσα, για πολιτική απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που ουσιαστικά ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα των καναλαρχών και προκαλεί το λαϊκό αίσθημα.

Από την άλλη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και καλούν σε παραίτηση τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με τη ΝΔ να ζητά ακόμα και πρόωρες εκλογές.

 

Νέα ρύθμιση - γέφυρα τη Δευτέρα στη Βουλή με κατεπείγον

Ήδη από χθες το βράδυ, μέσω και των δηλώσεων της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δε θα επιτρέψει η απόφαση του ΣτΕ να γίνει αφορμή για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο το ίδιο το ΣτΕ –με δική του νομολογία- είχε κρίνει ως αντισυνταγματικό.

«Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015», δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έστρεψε, ακόμα, τα βέλη της ενάντια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, λέγοντας ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: «έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία». «Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται», είπε η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφέρει ότι «πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης».

«Οι προδιαγραφές σχετικά με το πλήθος των εργαζομένων, με τον εξοπλισμό και τον πλουραλισμό του προγράμματος παραμένουν. Με αυτές λοιπόν τις προδιαγραφές θα δοθούν προσωρινές άδειες χωρίς να υπάρχει ένα κλειστό καρτέλ, χωρίς δηλαδή να υπάρχει περιορισμός αλλά πραγματικά με ελεύθερη βούληση των επιχειρηματιών να καταθέσουν το ποσό για την προσωρινή άδεια και να έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ Πρακτορείο FM 104,9.

Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, υπογράμμισε:

«Το μήνυμα είναι το ακόλουθο, εάν κάποιος νομίζει ότι εμείς θα σκεφτούμε όπως οι προηγούμενοι και ο ομιλών να υπογράψει ένα παλιόχαρτο που θα λέει ότι θα συνεχίσουν όλοι οι σταθμοί να λειτουργούν, κάνουν λάθος».

«Μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός ο καινούριος από το ΕΣΡ, θα πληρώσουν όλοι 25 εκατ. ευρώ», είπε ο Νίκος Παππάς διευκρινίζοντας ότι όλα τα κανάλια θα τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αριθμός εργαζομένων, κτιριακές υποδομές, εξοπλισμός, πόθεν έσχες κλπ) και το ΕΣΡ θα κρίνει βάσει του νόμου 4339. Το ΣτΕ με την απόφασή του ζήτησε την άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ. Η ΝΔ έχει πει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ θα προστρέξει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Το ερώτημα παραμένει για το τι θα πράξει τώρα. Είναι υπόλογοι, όλοι όσοι υπονόμευσαν τη διαδικασία αδειοδότησης, σχολίασε.

Σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1, ο Νίκος Παππάς είπε ότι η ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα κατατεθεί τη Δευτέρα με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ είπε ότι αναμένει ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον Παύλο Τσίμα, ο κ. Βούτσης επισήμανε:

«Ελπίζω σε μια εβδομάδα από τώρα, δηλαδή μέσα στην άλλη εβδομάδα, να έχει κλείσει ο κύκλος και της έκδοσης της απόφασης, για να μιλάμε πάνω στο συγκεκριμένο γράμμα της απόφασης και της όποιας νομοθετικής πρωτοβουλίας προανήγγειλε χθες η Κυβέρνηση. Δηλαδή αφού κλείσει αυτός ο κύκλος – και πιστεύω ότι θα έχει κλείσει σε μια εβδομάδα- θα ξεκινήσω τη διαδικασία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ».

Είπε ακόμα ότι «μας προκαλεί αρνητική εντύπωση ότι το ΣτΕ παίρνει σαφή θέση με την μία πολιτική άποψη που εκφράστηκε αυτό το χρόνο».

 

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες ζήτησε με ανακοίνωσή της η ΝΔ χθες βράδυ, σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο ‘νόμος Παππά’ ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.  Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.» αναφέρει στην ανακοίνωσή της το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.  Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», συμπληρώνει η ανακοίνωση της ΝΔ.

«Για λόγους ηθικής τάξεως επιβάλλεται να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης, ο υπουργός κ. Παππάς», σημειώνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ζήτησε με δήλωσή του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε ότι «τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά», λέγοντας ότι ο Υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε τη Βουλή επί ένα χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

Αλλά και το Ποτάμι ζητά την παραίτηση του Νίκου Παππά.

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση. Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια» λέει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, προσθέτοντας: «Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και ‘λαγούς’ που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν ‘SIRIZATV’. Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί», αναφέρει το Ποτάμι.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, το ΚΚΕ αναφέρει: «Η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει μεν έναν απαράδεκτο νόμο, δεν αντιμετωπίζει, όμως, το πρόβλημα της ενημέρωσης προς όφελος του λαού, της ανασφάλειας των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της διαπλοκής, όπως δεν τα αντιμετώπιζε - αντίθετα τα όξυνε - και ο ίδιος ο νόμος της κυβέρνησης».

«Η θέση της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, αποτελεί μνημείο θράσους και υποκρισίας. Προσπάθησε, ουσιαστικά, να νομιμοποιήσει το κυβερνητικό σχέδιο αναδιανομής της επιχειρηματικής πίτας στα ΜΜΕ, επικαλούμενη δήθεν τα χρήματα των ‘πλουσίων Ελλήνων’, που θα πήγαιναν για κοινωνικές παροχές, την ίδια στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση τσακίζει λαϊκά δικαιώματα και παροχές και στηρίζει με χίλιους τρόπους το κεφάλαιο και την κερδοφορία του».

«Η Ένωση Κεντρώων, είχε από  καιρό καλέσει τον κ. Παππά να κάνει πίσω στον αριθμό ‘4’ και να προχωρήσει στην επανασύσταση του ΕΣΡ. Οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα. Οι άδειες των τηλεοράσεων είναι αρμοδιότητα του ΕΣΡ. Η κυβέρνηση ακολούθησε διχαστικό  δρόμο και τώρα βγαίνει τραυματισμένη. ΕΣΡ λοιπόν αμέσως και σ’ αυτό όλες οι αρμοδιότητες που ορίζει το Σύνταγμα. Οτιδήποτε άλλο συνιστά εκτροπή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.