Δέκα ώρες παρά ένα τέταρτο διήρκεσε η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά την οποία έγινε ακρόαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ και συγκεκριμένα των κ.κ. Διονυσίου Τσακνή, Χαράλαμπου Ταγματάρχη, Μιχάλη Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου και Νικολάου Τρανού (προτεινόμενων από τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Νίκο Παππά). Το αποτέλεσμα αυτής της πολύωρης συνεδρίασης ήταν να δοθεί θετική γνώμη κατά πλειοψηφία σε όλους τους υποψήφιους, με εξαίρεση τον Λάμπη Ταγματάρχη, ο οποίος έλαβε εν τέλει 7 θετικές γνώμες, 5 αρνητικές και τρία «παρών» (σ.σ. απαιτούνταν 8 θετικές γνώμες - σε σύνολο 15 μελών της Επιτροπής που έλαβαν μέρος στη ψηφοφορία - προκειμένου να έχει και ο συγκεκριμένος υποψήφιος θετική γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία). 

Τη συζήτηση άνοιξε με μία ώρα καθυστέρηση, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο οποίος εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή αυτών των πέντε προσώπων. Συγκεκριμένα η ανάδειξη τους έγινε μεταξύ 13 ατόμων τα οποία επέλεξε να συναντήσει από κοντά από τις συνολικά 153 αιτήσεις που υποβλήθηκαν. «Έχω υποστεί κριτική γιατί δεν επέλεξα πρόσωπα με κριτήριο την εγγύτητα στις δικές μου ιδεολογικές αρχές ή στο δικό μου κόμμα. Δεν νομίζω ότι θα έπρεπε αυτό να είναι το κριτήριο και δεν νομίζω ότι κανένα από τα μέλη της Επιτροπής θα μπορούσε αυτό το πράγμα να το υποστηρίξει, με δεδομένο μάλιστα ότι και στο πρόσφατο παρελθόν πολλές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό έχουν συμβεί σε σχέση με ανάλογες πρακτικές και λειτουργίες» είπε σχετικά με τις κριτικές που δέχτηκε για ορισμένες από τις υποψηφιότητες που πρότεινε, ενώ συνεχίζοντας την υπεράσπιση των επιλογών του αναφέρθηκε σε κάθε πρόσωπο ξεχωριστά. Για τον Δ. Τσακνή είπε ότι μπορεί να συμβάλλει στη συμφιλίωση των εργαζομένων στην ΕΡΤ και τη ΝΕΡΙΤ, για τον Λ. Ταγματάρχη ότι μπορεί να κάνει καλή διαχείριση των οικονομικών της ΕΡΤ «αφού στην προηγούμενη του θητεία έβγαλε πλεόνασμα 70 εκατομμυρίων ευρώ», ο Μ. Γρηγορίου «έχει την ευαισθησία της μουσικής και την εμπειρία του ακαδημαϊκού δασκάλου», η Ε. Παπακωνσταντίνου «με τη διεθνή θεατρική της εμπειρία αναδεικνύει τις ομαδικές προσπάθειες» και ο Ν. Τρανός «έχει το αναγκαίο εικαστικό βλέμμα και την επαφή με την κοινωνία».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της ΕΡΤ, Δ. Τσακνής, ο οποίος εξήγησε ότι αποδέχτηκε αυτή την πρόταση «ως μία ουτοπική πρόκληση, η οποία ενθαρρύνεται ιστορικά από το παγκοσμίως πρωτοφανές πραξικόπημα του ‘μαύρου’ τον Ιούνιο του 2013». Ο κ. Τσακνής μίλησε για ένα νέο εργασιακό ήθος που πρέπει να επιδειχθεί από όλους στην πράξη, τόνισε ότι η παραπληροφόρηση και οι παθογένειες του παρελθόντος (ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος, κομματοκρατία, διορισμοί εκατοντάδων συμβούλων με παχυλές αμοιβές τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αμείβονταν με μισθούς πείνας, αργομισθίες) δεν έχουν θέση στη νέα ΕΡΤ, ενώ έκανε λόγο για «κρυστάλλινη διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού». «Κανένας διπλοθεσίτης στο σπίτι της ψυχαγωγίας και της ενημέρωσης, τη στιγμή που υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και 4,5 εκατομμύρια που βρίσκονται κοντά ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Κανένα μπιλιέτο Υπουργού στο γραφείο μου θέλω να πιστεύω ότι δεν πρόκειται να φτάσει. Πιστέψτε με ότι και να φτάσει θα έχω φροντίσει να έχω στο γραφείο μου ένα μεγάλο καλάθι των αχρήστων» κατέληξε.

Επόμενος ομιλητής ο υποψήφιος Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ο οποίος χαρακτήρισε το άνοιγμα της ΕΡΤ ως «μία συναισθηματικά φορτισμένη προσδοκία». Επιπλέον παρέθεσε αναλυτικά το έργο που επιτέλεσε τους 18 μήνες που βρισκόταν σε αυτή τη θέση κατά το παρελθόν, μεταξύ των οποίων η συγχώνευση της ΕΡΤ-1 με το Prisma, η εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών από τη διακοπή οκτώ ενεργοβόρων πομπών μεσαίων κυμάτων χωρίς να δημιουργηθεί οποιοδήποτε πρόβλημα στη λειτουργία του δικτύου, εσωτερική προκήρυξη για την πλήρωση όλων των διευθυντικών θέσεων, έλεγχος παραγωγών από ορκωτούς λογιστές και κατάρτιση τιμοκαταλόγου για να πουλά η ΕΡΤ τις υπηρεσίες της σε τρίτους. Τέλος εξέθεσε το όραμά του για την ΕΡΤ: μία ΕΡΤ αξιόπιστη και προσβάσιμη και στους Έλληνες της διασποράς, που θα προσφέρει το αρχείο της, θα μπει δυναμικά στις νέες τεχνολογίες, θα αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της και θα συνεισφέρει αποφασιστικά στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, στην ανάδειξη της εθνικής μας ταυτότητας, στη διασύνδεση όλων των Ελλήνων και στην ανάπτυξη της οικονομίας, του τουρισμού, των startup επιχειρήσεων, των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών εν γένει.

Συντομότερες οι παρεμβάσεις των υπολοίπων υποψηφίων μελών του ΔΣ. Ο  Μ. Γρηγορίου, συνθέτης και ακαδημαϊκός, με θητεία στο στήσιμο του τρίτου προγράμματος επί Μάνου Χατζηδάκι μίλησε για την ανάγκη ενθάρρυνσης των νέων δημιουργών σε Αθήνα και επαρχία και για τη συνειδητοποίηση της πολιτιστικής διαστρωμάτωσης στην κοινωνία που θα οδηγήσει στη ‘χρυσή τομή’ κατά τη διαμόρφωση του προγράμματος. Η Ε. Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτης και διευθύντρια του Βυρσοδεψείου, είπε πως είναι τιμητικό για εκείνη το γεγονός ότι προτάθηκε για τη συγκεκριμένη θέση. Τέλος, ο Ν. Τρανός, γλύπτης και αναπληρωτής Πρύτανης στη σχολή Καλών Τεχνών, αναφέρθηκε στην ευθύνη που συνεπάγεται αυτή η τοποθέτηση και δήλωσε ότι μπορεί να συμβάλλει στο στήσιμο της νέας ΕΡΤ ξεπερνώντας  τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν.

Στη συνέχεια οι βουλευτές απηύθυναν ερωτήσεις στα υποψήφια μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ, με πρώτη τη Ραχήλ Μακρή που ζήτησε από τον Λ. Ταγματάρχη με αφορμή ένα άρθρο του, να πει ενώπιον της Επιτροπής αν πιστεύει ότι για το μαύρο της ΕΡΤ ευθύνονται οι συνδικαλιστές. «Δεν μπορώ να πω ότι φταίνε οι συνδικαλιστές. Μπορώ να πω, όμως, ότι στη θητεία που είχα εγώ εκεί κάποιες στιγμές υπερέβησαν κάποια εσκαμμένα, θα μπορούσανε κάποια πράγματα να τα διαχειριστούν με έναν διαφορετικό τρόπο. Να σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα. Όταν εγώ πήγα, βρέθηκα μέσα σε μια δίνη με διαρκείς απεργίες και συγκρούσεις. Είχα πει λοιπόν, αφού διεκδικείτε καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας, εγώ δεν έχω αντίρρηση, ούτε μπορώ να παρέμβω σε μια απεργιακή κινητοποίηση. Είχα πει όμως μην βάζετε μαύρο, βάλτε μια ταινία να παίζει κι ένα κρόουλ να λέει ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ διεκδικεί αυτό, αυτό και αυτό. Αν κάποιος ανοίγει την τηλεόραση και βλέπει μαύρο ούτε καν το ίδιο το αίτημα δεν μεταφέρεται» ανέφερε στην απάντησή του.

Σχετικά με το αν υφίσταται εισαγγελική έρευνα εις βάρος του για το θέμα της αγοράς του ChampionsLeague στην τιμή των 11 εκατομμυρίων ευρώ, αν και οι προσφορές των ιδιωτικών καναλιών ήταν στα 5 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Ταγματάρχης εξήγησε ότι δεν έχει καμία ποινική εκκρεμότητα, καθώς έχει απαλλαγεί με βούλευμα.

Τελικά η βουλευτής ψήφισε κατά της υποψηφιότητας του Λ. Ταγματάρχη και της Ε. Παπακωνσταντίνου, για την οποία ρώτησε επιπροσθέτως αν είναι βαφτησιμιά του Λ. Ταγματάρχη (σ.σ. οι αρχές που καθορίζουν τη σύνθεση του Δ.Σ της ΕΡΤ δεν το επιτρέπουν)  για να λάβει επίσης αρνητική απάντηση. «Το πλεόνασμα για κάποιον που γνωρίζει να διαβάζει ισολογισμούς και οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων ή οργανισμών οφείλεται καθαρά στους εργαζόμενους, οι οποίοι όπως φαίνεται αποδέχτηκαν να γίνουν περικοπές μισθών» πρόσθεσε, αιτιολογώντας την αρνητική της γνώμη στο πρόσωπο του Λ. Ταγματάρχη.

Αν είναι δυνατό να υπάρξει ανεξάρτητη ΕΡΤ χωρίς θεσμική διασφάλιση μετά την κατάργηση του εποπτικού συμβουλίου ρώτησε η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία ζήτησε ακόμα να καταγραφεί και ο τρόπος που θα χρηματοδοτηθεί το όραμα για την ΕΡΤ, αν δηλαδή θα λειτουργεί με κριτήρια εμπορικά ή θα λειτουργεί καθαρά εκπολιτιστικά, χωρίς σύνδεση με το κόστος λειτουργίας και τα έσοδα από διαφήμιση. «Δεν θα δεχτώ καμία κομματική επιτήρηση και νομίζω ότι ούτε ο Υπουργός έχει διάθεση να κάνει στενή κομματική επιτήρηση» δήλωσε ο Λ. Ταγματάρχης. «Ο νόμος είναι σαφής για το θέμα της ανεξαρτησίας και ορίζει ότι σε τρεις μήνες θα έχουμε τη συμφωνία αρχών με το Υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Επικρατείας και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Με βάση αυτές τις αρχές θα κινηθούμε και εμείς, οι οποίες κατά τη γνώμη μου εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία. Μας ρωτήσατε για την ανταγωνιστική ή την εμπορική ΕΡΤ. Ξέρετε δεν μου αρέσει πολύ αυτό το πράγμα, ή το ένα ή το άλλο. Το ένα δεν αποκλείει και δεν πρέπει να αποκλείει το άλλο. Κανένας δεν θέλει μία ΕΡΤ που να έχει παθητικό, το οποίο πρέπει να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος. Κανένας δεν θέλει μία ΕΡΤ όμως, η φιλοδοξία της οποίας θα είναι να απογειώσει τα κέρδη της, κανένας δεν θέλει μία ΕΡΤ όπου ο πολιτισμός θα περνάει μόνο απ’ το παράθυρο. Θέλουμε μία ΕΡΤ όπου ο πολιτισμός θα είναι σημαία μας» συμπλήρωσε ο Δ. Τσακνής.

Μεγάλης διάρκειας ήταν η παρέμβαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διαδικασία. Η Πρόεδρος της Βουλής διαφοροποίησε τη στάση της από τις κυβερνητικές επιλογές, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία είναι ποικιλία. «Για αυτούς που επιλέγουν να δημιουργούν δήθεν ίντριγκες και σπέκουλες και συγκρούσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και της ΠτΒ ή του Υπουργού Επικρατείας και της ΠτΒ να πω ότι είναι αδιαμφισβήτητα κοινή αγωνία και επιθυμία να ξαναανοίξει η ΕΡΤ. Και φυσικά εκεί όπου υπάρχει διαφωνία, αυτή η διαφωνία δεν σηματοδοτεί, όπως κάποιοι θα ήθελαν, μία μείζονα σύγκρουση που υποκρύπτει στρατηγικές και βαθιά ρήγματα. Πολύ θα το ήθελαν οι ειδήσεις του Mega και ο κ. Πρετεντέρης, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη» τόνισε.

Στη συνέχεια αφού εξέφρασε την εκτίμησή της στο πρόσωπο του Δ. Τσακνή, έθεσε αρκετές ερωτήσεις στον Λ. Ταγματάρχη, οι οποίες αφορούσαν την παραίτησή του από την προηγούμενη εργασία του λίγες μέρες πριν κάνει την αίτηση για την ΕΡΤ  -υποννοώντας ότι αν αυτό έχει πράγματι συμβεί ο υποψήφιος ίσως να γνώριζε εκ των προτέρων ότι θα καταλάβει τη συγκεκριμένη θέση πριν καλά καλά κάνει την αίτηση - αλλά και επιλογές που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος παλιότερα. «Μπορεί να έχει γίνει λάθος στις ημερομηνίες. Είναι μια αίτηση που συμπληρώθηκε επί τροχάδην. Το ουσιώδες είναι ότι εγώ έχω παραιτηθεί από τις δύο εργασίες που είχα. Δεν μπορώ να σας πω την ημερομηνία, δεν τη θυμάμαι τώρα» απάντησε αναφορικά με το πρώτο ζήτημα ο ερωτώμενος.

«Δεν διατηρώ την παραμικρή επιφύλαξη ότι θα καταβάλλετε κάθε προσπάθεια στο μέτρο των αρμοδιοτήτων σας, αλλά και στο ύψος των ευθυνών και της διαδρομής σας προκειμένου αυτό το νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ΕΡΤ να είναι επιτυχημένο» σημείωσε η Ζ. Κωνσταντοπούλου λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης απευθυνόμενη στον Δ. Τσακνή, για την υποψηφιότητα του οποίου γνωμοδότησε θετικά. «Είναι μεν μειωμένες οι αρμοδιότητές σας με βάση το νόμο, αλλά ξέρω ότι η άποψή σας θα λαμβάνεται πάντοτε σοβαρά» πρόσθεσε.

«Κύριε Ταγματάρχη, δεν με πείσατε. Είναι γνωστή η διαφωνία μου με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Επικρατείας για την πρόταση που έγινε στο πρόσωπό σας. Προς τιμήν τους ουδείς επιχείρησε να μου μεταβάλλει άποψη ή να με επηρεάσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρώ καταδικασμένη την πρόταση αυτή. Νομίζω το γεγονός ότι σας περιέβαλε με την εμπιστοσύνη του ο Πρωθυπουργός σας επιφορτίζει με μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία για την αγωνία και την πρόθεση του Πρωθυπουργού η λειτουργία της ΕΡΤ να είναι αυτή η οποία αξίζει και αναλογεί και στους αγώνες των εργαζομένων και στους αγώνες του λαού για ελεύθερη και αχειραγώγητη ενημέρωση. Και η ίδια παρατήρηση ισχύει και για τον παριστάμενο Υπουργό», είπε τέλος αναφερόμενη στην υποψηφιότητα Ταγματάρχη, για την οποία δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών». «Η άποψη που έχω διαμορφώσει είναι ότι το μοντέλο που έχετε τουλάχιστον μέχρι στιγμής υπηρετήσει και που δεν με πείσατε ότι το έχετε απεμπολίσει είναι ένα άλλο μοντέλο από αυτό το οποίο οραματίστηκε ο λαός και η κοινωνία, όμως θα χαρώ πάρα πολύ να με διαψεύσετε» σημείωσε.

«Για τους υπόλοιπους προτεινόμενους δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητώ την επιλογή που έγινε» κατέληξε.

Αναλυτικά οι ψήφοι

Για τον Διονύση Τσακνή, τον Μιχάλη Γρηγορίου και τον Νίκο Τρανό υπήρξαν 9 θετικές ψήφοι, 4 αρνητικές και 2 «παρών». Για την Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου 8 θετικές, 5 αρνητικές και 2 «παρών». Για τον Λάμπη Ταγματάρχη 7 θετικές, 5 αρνητικές και 3 «παρών».

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Όλγα Κεφαλογιάννη.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.