Στην ακρόαση του διατελέσαντος Προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της Υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της» κ. Σήφη Βαλυράκη προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
«Η υπόθεση Siemens αποτελεί πρωτοφανές σκάνδαλο και πρόκληση για τη διαφάνεια, την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ξεκίνησε ως σκάνδαλο διαφθοράς και εξελίχθηκε σε σκάνδαλο συγκάλυψης» σημείωσε ο κ. Βαλυράκης, εξηγώντας ότι στο εσωτερικό της Siemens είχε διαμορφωθεί ιδιαίτερη οργανωτική δομή από ανώτατα στελέχη της, τα οποία ενεργούσαν από κοινού ως «εγκληματική οργάνωση, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα που αποσκοπούσαν αφενός στην εξασφάλιση μαύρου χρήματος, αφετέρου στη διοχέτευσή του χωρίς ίχνη για παράνομες, ωφέλιμες κατά τη Siemens πληρωμές». Οι υπάλληλοι αυτοί της Siemens διέπρατταν συστηματικά δωροδοκίες κρατικών υπαλλήλων, υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών σε όλο το πεδίο των δραστηριοτήτων της, δηλαδή στο σύνολο σχεδόν των δομών του ελληνικού κράτους, με σκοπό την εξασφάλιση προνομιακής και δεσπόζουσας θέσης στον ανταγωνισμό σχετικά με τις προμήθειες του ευρύτερου ελληνικού δημόσιου τομέα.
Μιλώντας με αριθμούς, ο κ. Βαλυράκης έκανε λόγο για αύξηση του κόστους των συμβάσεων της εταιρείας κατά 10%. «Παρήγαγε έτσι 8% χρήμα για να δωροδοκεί τους υπηρεσιακούς παράγοντες και 2% για να χρηματοδοτεί κόμματα και μέλη των Κυβερνήσεων», ενώ αυτή η πρακτική είχε εφαρμογή και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, δημιουργώντας ίσως το μεγαλύτερο βιομηχανικό - οικονομικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Ευρώπη.
Ο καλεσμένος της Επιτροπής στη συνέχεια παρατήρησε ότι εκτός από τη στρέβλωση στην ομαλή αναπτυξιακή λειτουργία της οικονομίας, το συγκεκριμένο σκάνδαλο ως επίπτωση είχε και τη στρέβλωση στη λειτουργία της δημοκρατίας, αφού νοθεύτηκε η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας και η σχέση εντολής - αντιπροσώπευσης, καθώς «η συσσώρευση μαύρου πολιτικού χρήματος και αθέμιτης ισχύος υπέρ των ευνοουμένων διαφόρων επιχειρηματικών συστημάτων νοθεύει τους κανόνες διαμόρφωσης επιρροής στην κοινή γνώμη και το εκλογικό σώμα».
Αναφορικά με το πόρισμα των 596 σελίδων της Εξεταστικής Επιτροπής της οποίας προήδρευε ο ομιλών, αυτό είχε πλήρη ομοφωνία στα πραγματικά περιστατικά και ήταν παραπεμπτικό για 12 πρώην Υπουργούς, προτείνοντας την περαιτέρω διερεύνηση πιθανών ευθυνών τους με τη σύσταση προκαταρκτικής Επιτροπής. Ως προς τη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου προσδιορίστηκε κατ’ εκτίμηση στο ύψος των 2 δις ευρώ, ενώ κλήθηκαν οι αρμόδιες αρχές να ασκήσουν αγωγές και να προχωρήσουν σε αιτήσεις λήψης ασφαλιστικών μέτρων, ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων κάθε εμπλεκόμενου φυσικού και νομικού προσώπου προς αποκατάσταση κάθε ζημίας που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ζητήθηκε ακόμα η επιβολή κυρώσεων και προστίμων στην εταιρεία Siemens για την παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού.
«Η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens υπηρέτησε στο ακέραιο την εντολή που είχε από τη Βουλή και το καθήκον της με βάση το Σύνταγμα και προσέφερε εξαιρετικά σημαντικό έργο. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, η νομοθετική, η εκτελεστική και η δικαστική εξουσία, αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων και αδύναμες να διαχειριστούν το ίδιο το σκάνδαλο στο μέγεθός του, αλλά και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Απόδειξη είναι ότι σήμερα δικάζονται δεκάδες υπηρεσιακοί παράγοντες, υπάλληλοι και άλλα παρένθετα πρόσωπα, όχι όμως τα πολτικά πρόσωπα. (…) Η αίσθησή μας ήτανε ότι η ίδια η εταιρεία Siemens απολάμβανε μιας ιδιαίτερης ασυλίας από όλο το σύστημα. Η Βουλή σε δύο ξεχωριστές συνεδριάσεις της με διαφορετικές ημερομηνίες δεν έδωσε ψήφο περαιτέρω διερεύνησης του σκανδάλου Siemens, ούτε καν αξιολόγησης του κατατεθέντος από την Εξεταστική Επιτροπή πορίσματος από το αρμόδιο δικαστικό όργανο, όπως πρότεινε ομόφωνα η Εξεταστική Επιτροπή. Το μήνυμα είναι σαφές: το πολιτικό σύστημα αποδείχθηκε ανίκανο για την αυτοκάθαρσή του» κατέληξε.
Ο κ. Βαλυράκης αποδέχθηκε να παραστεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής για να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, μια και η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε σήμερα κατόπιν αιτήματος βουλευτών της ΝΔ που θέλησαν να μελετήσουν, όπως είπαν, την επιστολή του κ. Βαλυράκη που τους διανεμήθηκε.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)