Υπερψηφίστηκε από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, επί της αρχής και επί των άρθρων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία την Παρασκευή το πρωί θα συζητηθεί και ενώπιον της Ολομέλειας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων και συγκεκριμένα του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, του Προέδρου της ΕΝΠΕ, Κων/νου Αγοραστού, της Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Ερμιόνης Κυπριανίδου, του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης τμήματος πληρωμών και διακανονισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, Μιχαήλ Μιχαλόπουλου και του Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και εκπροσώπου της Συνόδου των Πρυτάνεων, Βασίλη Διγαλάκη.

Για θεσμική εκτροπή που πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έκανε λόγο, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,  ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γ. Πατούλης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αν η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης θα τα δώσουν όλα, αρκεί να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση, ώστε ως άμεσα ενδιαφερόμενοι να λάβουν πλήρη γνώση τόσο του χρονικού διαστήματος για το οποίο θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων, όσο και του μηχανισμού διασφάλισης της ομαλής χρηματοδότησης της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών κατά το χρονικό αυτό διάστημα.

Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, Κων/νος Αγοραστός,ο οποίος έκανε λόγο για «υπερκομματικό πατριωτισμό» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαχρονικά, τονίζοντας ότι δεν θα σταθεί στην προφανή αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας και θα τη στηρίξει, αρκεί να ενημερωθεί για το ακριβές χρονοδιάγραμμα, τη διαδικασία και τις λοιπές λεπτομέρειες, για τα οποία κανείς δεν φρόντισε να τον ενημερώσει. «Γίνεται capital control στην Αυτοδιοίκηση, παίρνετε τώρα τα χρήματα και τα δίνετε πίσω με σταγονόμετρο», δήλωσε.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Ερμιόνη Κυπριανίδου, η οποία είπε ότι υπερασπίζεται τις κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους και στο πλαίσιο αυτό έγινε ήδη μεταφορά διαθεσίμων στην ΤτΕ από διάφορους διάσπαρτους λογαριασμούς. Ως προς τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τη χαρακτήρισε προσωρινό χειρισμό βραχυπρόθεσμης ταμειακής δευκόλυνσης που «δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ ή της ανάγκης για σταθερή και διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της Κυβέρνησης με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης και τα συλλογικά τους όργανα».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Μιχαήλ Μιχαλόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης τμήματος  πληρωμών και διακανονισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος εξήγησε ορισμένα διαδικαστικά ζητήματα, όπως το ότι τα ταμειακά αποθέματα των φορέων της Κυβέρνησης μεταφέρονται σε λογαριασμό μόνο για επένδυση σε repos, ότι οι λογαριασμοί στις εμπορικές τράπεζες δεν καταργούνται και ότι τα χρήματα επιστρέφονται αν ζητηθούν άμεσα αν πρόκειται για ποσό μέχρι το 10% του συνολικά δοθέντος ποσού ή αν η ανάληψη είναι προγραμματισμένη. Ως προς τις αποδόσεις στους δικαιούχους, αυτές λαμβάνονται δύο φορές το χρόνο και είναι της τάξης του 2,6%.

Την εξαίρεση των Πανεπιστημίων και των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) ζήτησε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης και εκπροσώπος της Συνόδου των Πρυτάνεων, Βασίλης Διγαλάκης, λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης οικονομικής κατάστασης των Πανεπιστημίων και της ιδιαιτερότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων των ερευνητικών προγραμμάτων.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.