Ερώτηση για τα περιστατικά αυθαιρεσίας, βίας και ανομίας στα οποία ενεπλάκη η ελληνική Αστυνομία, αποτελώντας και η ίδια παράγοντα ανομίας έκανε σήμερα, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γ. Πανούση.
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην περίοδο από την κυβερνητική αλλαγή (Ιανουάριος 2015) και μετά και σε υποθέσεις όπως η εμπλοκή αξιωματούχων της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ σε κυκλώματα διακινητών, η στάση των ΜΑΤ στις Σκουριές, η αρχειοθέτηση ΕΔΕ για πολύ σοβαρές περιπτώσεις άσκησης αστυνομικής βίας, όπως η περίπτωση του δημοσιογράφου Μάριου Λώλου, το πρόσφατο περιστατικό της προληπτικής και βίαιης στάσης της αστυνομίας απέναντι στις τρανς στην Εύβοια, το χάραγμα αριθμού στο χέρι των προσφύγων στην Κρήτη που παραπέμπει σε ναζιστικά στρατόπεδα και το επιχειρησιακό σχέδιο της αστυνομίας για το κέντρο της Αθήνας, όπου ως στόχοι περιλαμβάνονται άστεγοι, εξαρτημένοι, επαίτες, εκδιδόμενα άτομα ή ύποπτοι για παράνομο εμπόριο.
«Δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίζουμε σαν μεμονωμένα περιστατικά. Θα υπάρξει αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και απόδοσης ευθύνης; Περιμένουμε μία τομή και ένα νέο σχέδιο από το Υπουργείο σας που θα αφορά μια πολιτική εκδημοκρατισμού και μια αστυνομία που δεν θα αυθαιρετεί, αλλά θα είναι στο πλευρό του πολίτη. Και επίσης περιμένουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των φασιστικών και ναζιστικών πυρήνων που όπως ξέρετε δεν θα διαλυθούν από μόνοι τους» πρόσθεσε.
Η συμφιλίωση της αστυνομίας με τον πολίτη, χωρίς ένθεν κακείθεν καχυποψίες και στερεότυπα του παρελθόντος είναι ο πρώτος στόχος του Υπουργείου, απάντησε με τη σειρά του ο Γιάννης Πανούσης, συμπληρώνοντας ότι την αστυνομία πρέπει να την ελέγχουμε, αλλά και να την σεβόμαστε. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αποσταλεί στον εισαγγελέα η «υπόθεση Σκουριές», έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη στον αστυνομικό της ομάδας Δέλτα με την κάμερα στο κράνος, έχει ανοίξει προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με την εμπλοκή αστυνομίας και ΕΥΠ σε παράνομες πράξεις, ενώ το σχέδιο αστυνόμευσης – και όχι αστυνομοκρατίας - του κέντρου της Αθήνας αποσκοπεί να προστατεύσει και όχι να κυνηγήσει αυτές τις ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας. «Για δε το διεμφυλικό άτομο στην Εύβοια έχω θυμώσει πάρα πολύ και είπα να διευκρινιστεί αμέσως τι έχει γίνει, γιατί πραγματικά αυτό είναι αντικοινωνικό και απάνθρωπο» τόνισε. «Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε την κάθαρση χωρίς ηρεμία, με κραυγές» συμπλήρωσε.
«Χαίρομαι που ακούμε ότι έχετε μία λογική να δώσετε την πρέπουσα προσοχή και να υπάρξει λογοδοσία για όλες τις περιπτώσεις, όμως πέρα από τα μεμονωμένα περιστατικά περιμένουμε να δοθεί ένα διαφορετικό πνεύμα, ώστε αυτά να μην αντιμετωπίζονται σαν μεμονωμένες περιπτώσεις και να μην έρθει η ρουτίνα των ΕΔΕ που τις περισσότερες φορές πάνε στα συρτάρια» ανταπάντησε η Β. Κατριβάνου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο «κεκτημένο Δένδια» που δεσμεύθηκε να κρατήσει ο Γ. Πανούσης στο κέντρο της Αθήνας, διευκρινίζοντας ότι αυτό παραπέμπει σε δηλώσεις περί κακής ποιότητας μεταναστών, σε απειλή μηνύσεων προς την Guardian για τον βασανισμό των αντιφασιστών, στις επιχειρήσεις του Ξένιου Δία στο κέντρο της Αθήνας και την περισυλλογή αστέγων, τοξικοεξαρτημένων, οροθετικών. «Εμείς θέλουμε έναν αντίποδα σε αυτό το κεκτημένο γιατί είναι κεκτημένο αυθαιρεσίας, έλλειψης λογοδοσίας και αναποτελεσματικότητας και δεν θέλουμε να δοθεί πράσινο φως για να συνεχιστεί αυτή η πρακτική. Θέλουμε άλλο φως από σας, κύριε Υπουργέ, προς μια άλλη κατεύθυνση προστασίας, εκδημοκρατισμού, δικαιωμάτων» τόνισε.
Για επιμονή στο κεκτημένο του καθαρού κέντρου έκανε λόγο στην απάντηση του ο Υπουργός, παραδεχόμενος ωστόσο ότι κακώς περιγράφηκε ως «κεκτημένο Δένδια». «Αν κάνω κάποιες δηλώσεις που φαίνονται λίγο παράξενες ζητάω συγγνώμη, αλλά δεν αλλάζω ποτέ τις απόψεις μου, επί 30 χρόνια γράφω και μιλάω στα αμφιθέατρα και τις επιστημονικές αίθουσες», είπε στο κλείσιμο της απάντησης.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)