Ως γνωστόν, για να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών, με δεδομένη την αδυναμία εκλογής νέων μελών στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ο Νίκος Παππάς πέρασε τροπολογία που του δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει ο ίδιος την υλοποίηση του διαγωνισμού, δηλαδή να υποκατασταθεί στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου.

«Θα ήταν πολύ προτιμότερο για μένα να έχει συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να διεξάγει αυτό τον διαγωνισμό. Έχω βρεθεί εγώ προσωπικά και η Κυβέρνηση στο μάτι του κυκλώνα» δήλωσε μάλιστα επί του θέματος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τη Σία Κοσιώνη. Ωστόσο, αξίζει να θυμίσουμε ότι η διάλυση του ΕΣΡ έγινε με πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργού, ο οποίος ήδη από τον Αύγουστο του 2015 είχε ζητήσει να θεωρηθούν λήξασες οι θητείες των (τότε) συνολικά 7 μελών του (και όχι μόνο των 3 προσώπων των οποίων είχε πράγματι λήξει η θητεία με βάση την τότε ισχύουσα νομοθεσία) και εν συνεχεία, τον Οκτώβριο του 2015, πέρασε τη σχετική τροπολογία, καταργώντας τη (μεταβατική) διάταξη που επέκτεινε τις θητείες τους (συγκεκριμένα το άρθρο 110, παρ.12 Ν. 4055/2012) και αφήνοντας το ΕΣΡ με ένα μόνο μέλος (από τα 4 που είχαν ενεργή θητεία).  

Ο ίδιος επικαλείται για αυτή του την ενέργεια γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία μετά τις 16.10.2015 το ΕΣΡ δεν θα είχε νόμιμη σύνθεση. Τις ίδιες γνωμοδοτήσεις πάντως επικαλείται και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου για να υποστηρίξει τις ακριβώς αντίθετες απόψεις, ότι δηλαδή η λειτουργία του ΕΣΡ ήταν απολύτως νόμιμη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα συμπεριφορά δικτατορίσκου τη στάση Παππά στο εν λόγω ζήτημα…  (βλ. χθεσινή συνέντευξη στην Ertopen  και την Βασιλική Σιούτη). 

Κ. Π.