Κάτι λιγότερο από 12 ώρες διήρκεσε η συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», με ώρα εκκίνησης της συζήτησης τις 09:30 το πρωί της Τρίτης. Ως εκ τούτου, λίγο πριν τις 21:30 το βράδυ ολοκληρώθηκε η ψήφισή του, στην οποία συμμετείχαν 291 βουλευτές, εκ των οποίων επί της αρχής «ναι» είπαν 153 βουλευτές και «όχι» 138.

«Ηανασυγκρότηση της οικονομίας περνάει μέσα από την εξομάλυνση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί δύο πράγματα: λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και τέλος στα πελατειακά κατεστημένα» είπε, ανοίγοντας την ομιλία του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Δημητριάδης. Μίλησε ακόμα για την ανασυγκρότηση του κράτους με τη διόρθωση της δομής του μισθολογίου - βαθμολογίου, νομοθετική παρέμβαση που χαρακτήρισε όχι μεταρρύθμιση, αλλά «ορθή βάση για να αναπτύξουμε το σύνολο των προσδοκιών μας στην προοπτική της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου κράτους».

«Ας δώσει μια απάντηση επιτέλους η Κυβέρνηση ποιά είναι η κατεύθυνσή της. Δικαιούστε να είστε αριστεροί, δεξιοί ή χαμαιλέοντες, δεν δικαιούστε να μην είστε σοβαροί. Κάποια στιγμή πρέπει να τα λύσετε αυτά τα θέματα» είπε ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης.

Για τα κόκκινα δάνεια επισήμανε ότι αυξήθηκαν κατά 18% μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ, αναφορικά με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, σημείωσε ότι είναι θετικές ως προς τη φιλοσοφία τους (αποσύνδεση μισθού και βαθμού, παραπάνω αμοιβές σε αυτούς που έχουν υψηλότερες θέσεις, ταχύτερη εξέλιξη για αυτούς που έχουν πτυχία και μεταπτυχιακά), αναρωτήθηκε ωστόσο πως μπορούν να λειτουργήσουν αυτές οι ρυθμίσεις χωρίς αξιολόγηση και πως οι βουλευτές θα δικαιολογήσουν τις ρουσφετολογικές αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους – κόστους 150 εκατομμυρίων ευρώ – στους υπόλοιπους ψηφοφόρους τους.

«Με αυτή την πολιτική δεν αφήνετε περιθώρια για συνεννόηση, διότι στρεβλώνετε τις θέσεις των αντιπάλων, νοθεύετε τις ρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις, κινείστε χωρίς καμία πυξίδα. Αλλά κυρίως δεν αφήνετε περιθώρια στη χώρα, διότι η χώρα χρειάζεται ένα άλμα προς τα μπρος και εσείς το μόνο άλμα που μπορείτε να κάνετε είναι προς το σουρεαλισμό» κατέληξε.

Την παρατήρηση ότι η Κυβέρνηση ασκεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές ως προς τα κόκκινα δάνεια και ‘κομμουνιστικές’ ως προς τους υπαλλήλους των επιμελητηρίων, οι οποίοι μπαίνουν στο ενιαίο μισθολόγιο αν και έχουν δικές τους εισφορές έκανε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Αναρωτήθηκε επίσης με ποιά λογική αυξάνεται ο μισθός γενικών γραμματέων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργείων για παράδειγμα. Μίλησε, τέλος, για φρασεολογία Χρυσής Αυγής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα αναφορικά με τους αυτοκινητόδρομους, αφού ψηφίζονται τελικά αυτά που καταγγέλλονταν «χωρίς ούτε ένα κόμμα αλλαγή και ίχνος ντροπής».

«Πότε είχατε δίκιο, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, όταν λέγατε κανένα δάνειο στα χέρια των distress funds ή τώρα» ανέφερε, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Κριτική έκανε και στη ΝΔ, της οποίας ο εισηγητής μίλησε για αυξήσεις μισθών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά δεν είπε κουβέντα για τα 330 εκατομμύρια των εργολάβων που δίνονται με το ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 43), προσπαθώντας να δημιουργήσει αντιπαλότητα ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές κατηγορίες για το πώς θα μοιράσουν τη φτώχεια τους.

«Αποσύρετε το ν/σ ή κάντε τρεις αλλαγές: α). Εξαιρέστε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από αυτές τις ρυθμίσεις, β). Βάλτε κατώτατο όριο αγοράς δανείων 100 εκατομμυρίων σε τιμές πώλησης όχι ονομαστικές των δανείων, γ). Υποχρεώστε την Τράπεζα της Ελλάδας να κάνει τριμηνιαίες εκθέσεις διεθνούς οίκου για τα δάνεια που παίρνουν και διαχειρίζονται τα funds, έκθεση που θα καταθέτουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Διαφορετικά ο μόνος λόγος που φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο είναι για να επιτρέψετε τη διαφθορά» ανέφερε με τη σειρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Χ. Θεοχάρης. Επιπλέον χαρακτήρισε ταφόπλακα στην αξιοκρατία τις ρυθμίσεις για το μισθολόγιο, αφού για να μην γίνει αξιολόγηση δίνονται οριζόντια χρήματα σε «καλούς» και «κακούς», εις βάρος της υπηρεσίας.

«Με το σημερινό νομοσχέδιο δεν ξεμπερδεύουμε με την τακτοποίηση των δανείων. Τίθενται υπό προσωρινή εξαίρεση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα δάνεια που έχουν ως υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη, τα καταναλωτικά, τα επιχειρηματικά των μικρών επιχειρήσεων και τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ο λόγος που προβλέπεται για την προσωρινή εξαίρεση είναι να διορθωθούν τυχόν παραλείψεις στην πρώτη φάση εφαρμογής του νόμου» ανέφερε ο Μάριος Γεωργιάδης, ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων. Μίλησε ακόμα για την επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τις αυξήσεις στους προϊσταμένους των οργανικών μονάδων του Δημοσίου την ίδια στιγμή που απαιτείται 100% προκαταβολή φόρου από τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και για πρόκληση στην ιδιωτική επιχειρηματικότητα. Επανέλαβε ακόμα το πάγιο αίτημα του κόμματός του για σχηματισμό οικουμενικής Κυβέρνησης με τη συμμετοχή τεχνοκρατών.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.