Τρίτο θέμα στο τουίτερ παγκοσμίως και πρώτο στη χώρα μας έγινε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης. Επτά επιμελητές - χρήστες του πολιτικού twitter έκαναν την επιλογή και ομαδοποίηση των ερωτήσεων, οι οποίες τελικά τέθηκαν από τον Ματθαίο Τσιμιτάκη και απαντήθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση.
Τη συζήτηση άνοιξαν τα φορολογικά ζητήματα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισημαίνει ότι η ανυπαρξία ενός σταθερού φορολογικού συστήματος – τα τελευταία δυόμισι χρόνια έχουν γίνει 48 νομοθετικές παρεμβάσεις που το αφορούν – αποτελεί αντικίνητρο για τους πιθανούς επενδυτές. «Θέλουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, με προοδευτική κλίμακα. Δεν έχουμε στόχο να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά να διευρύνουμε τη φορολογική βάση», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το ζήτημα του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, δεσμεύτηκε για τη μείωση του.
Το ζήτημα των πλειστηριασμών ήταν το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε, με τον συνεντευξιαζόμενο να αποκλείει ρητά την πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η πρώτη κατοικία. Ακόμα, σε σχετικό ερώτημα, απάντησε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κίνητρα στους εργαζόμενους να αναλάβουν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και θα μεριμνήσει γενικότερα για την ανάπτυξη του κοινωνικού τομέα της οικονομίας.
Το δεύτερο ‘πακέτο’ ερωτήσεων - μετά την οικονομία - αφορούσε τη διοίκηση.«Το σημαντικότερο θέμα για μας είναι να σταματήσει το πάρτυ που έχει να κάνει με τις προμήθειες του δημοσίου, τους εθνικούς εργολάβους, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την φοροαποφυγή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ για το ελληνικό δημόσιο σημείωσε πως «έχει το πρόβλημα του δυσλειτουργικού, όχι του υπεράριθμου».
Ερωτήσεις κοινωνικού - αξιακού χαρακτήρα ήταν οι επόμενες που τέθηκαν. Αναφορικά με τη σχέση κράτους - εκκλησίας, έγινε λόγος για την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των σχέσεων τους και για το διακριτό τους ρόλο που θα προκύψει από έναν ουσιαστικό μεταξύ τους διάλογο. Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «ευρωπαϊκή συνευθύνη» και τάχθηκε κατά των κέντρων κράτησης μεταναστών και υπέρ της διεκδίκησης της αναθεώρησης της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ», ενώ δεσμεύτηκε για την παροχή ιθαγένειας στα παιδιά που έχουν γνωρίσει ως μόνη τους πατρίδα την Ελλάδα. Ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας και ο αφοπλισμός των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές είναι οι στόχοι του σύριζα σε ό,τι αφορά την αστυνομία, οι οποίοι θα επιτευχθούν «και με την υποστήριξη των εκλεγμένων οργάνων των αστυνομικών». Ως προς τις φυλακές τύπου Γ, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αντισυνταγματικό τον σχετικό νόμο, διότι παραβιάζει τις αρχές της ισονομίας και της αναλογικότητας.
«Το ποσοστό των αμυντικών δαπανών έχει πέσει δραματικά στα χρόνια των μνημονίων. Δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω μείωσης των αμυντικών δαπανών», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε σχετική ερώτηση, ενώ μίλησε για παραμονή στο ΝΑΤΟ όχι ως μια χώρα προτεκτοράτο, αλλά με ενεργητικό ρόλο εντός του. Στο ζήτημα της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης, έκανε λόγο για «δίκαιο αίτημα των Παλαιστινίων να έχει κράτος στα σύνορα του 1967», αλλά και για μία πολυδιάστατη και ενεργή εξωτερική πολιτική από μέρους της χώρας μας με διατήρηση των σχέσεων με το Ισραήλ.
Τέλος, έστειλε σαφή μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις: στη διοίκηση της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει τους νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, στους καναλάρχες ότι δεν θα εξακολουθήσει να ισχύει η ιδιότυπη ‘ασυλία’ τους από την εφαρμογή των νόμων, αλλά και στον ελληνικό λαό ότι θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση ανοιχτών ζητημάτων, όπως το θέμα των συνεννοήσεων Παπανδρέου με το ΔΝΤ προεκλογικά, το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ κ.λπ. και την απόδοση ευθυνών όχι από ρεβανσιστική διάθεση, αλλά για την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής και την αίσθηση του δικαίου.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)