Συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα την ψήφιση, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Τη συγκεκριμένη διαδικασία ενέκριναν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ τη διαφωνία τους εξέφρασαν ΝΔ, ΧΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ.
Εξηγώντας τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη είπε ότι η συγκεκριμένη επιλογή έγινε επειδή αφενός υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται, αφετέρου το επιβάλλουν λόγοι ενίσχυσης των κρατικών εσόδων σε μια δύσκολη περίοδο. Διευκρίνισε ακόμα ότι χρειάζονται περισσότερες από 20 ημέρες για τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όπου θα κατατίθενται οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση και άρα η κανονική διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου θα είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ο Απρίλιος.
«Καλοπροαίρετοι είμαστε, γενικά κατανοούμε αν κάποιο νομοσχέδιο είναι επείγον και δη αν ενσωματώνει οικονομικές προτεραιότητες. Όμως αυτό το νομοσχέδιο, κυρία Υπουργέ, ξεπερνάει το όριο που εσείς προσδιορίζετε ως επείγον, αν αφαιρεθεί αυτή καθαυτή τη ρύθμιση και το ζήτημα το οποίο αφορά το θέμα του αιγιαλού. Έχει μέσα διατάξεις που τροποποιούν τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, έχει μέσα διατάξεις τροποποιητικές του φόρου προστιθέμενης αξίας και της διαδικασίας των φορολογικών ελέγχων. Από κει και πέρα δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ αυτή τη διαδικασία που εισηγείστε και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», σημείωσε από την πλευρά του ο Γ. Βρούτσης από τη ΝΔ.
Την αφαίρεση των διατάξεων που δεν αφορούν τις 100 δόσεις, ως μη σχετικών με την επανεκκίνηση της οικονομίας πρότεινε ο Χάρης Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ. «Να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο που αφορά το Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. το οποίο δημιουργεί σοβαρότατα ερωτηματικά και ως άρθρο και όσον αφορά τον ρόλο των 29 εργαζόμενων στο παράκτιο μέτωπο», δήλωσε ο κ. Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ, ο οποίος κατέκρινε την Κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πεπατημένη, ενσωματώνοντας αποσπασματικές διατάξεις σε νομοσχέδια άσχετου περιεχομένου. Την αντίθεσή του στη διαδικασία του κατεπείγοντος εξέφρασε και ο Γ. Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επισήμανε ότι υπάρχει εν ισχύ νόμος για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων, ψηφισμένος τον Οκτώβριο του 2014.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)