Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, των  άρθρων και  του συνόλου έγινε το βράδυ της Παρασκευής από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ υπερψηφίστηκαν και τα τέσσερα άρθρα του (πρόκειται για τα 16, 17, 21 και 24) για τα οποία είχε ζητηθεί από τη ΚΟ της ΝΔ διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Στο νομοσχέδιο ανακοινώθηκαν αρκετές  νομοτεχνικές βελτιώσεις  ως αποτέλεσμα της διεξαχθείσας συζήτησης, όπως  η συμπερίληψη  στη δυνατότητα ρύθμισης  των οφειλών  προς την τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β΄βαθμού και τα νομικά της πρόσωπα, η ενσωμάτωση των οφειλών οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 2 Μαρτίου 2015  και  η διεύρυνση των κλιμακίων της ρύθμισης με διαγραφή επί των προσαυξήσεων σε ποσοστό  100% για εφάπαξ καταβολή, 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις, 70% για 37 - 50 δόσεις, 60% για 51 - 72 δόσεις και 50% για 73 - 100 δόσεις.

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο,  η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη υπενθύμισε πως τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν χρέη έως 3000 ευρώ είναι 3,5 εκατομμύρια και δήλωσε περήφανη που οι ρυθμίσεις αυτές θα μπορέσουν να τους απελευθερώσουν. Σε δεύτερη φάση για όσους  δεν μπορούν να πληρώνουν ούτε τα 20 ευρώ το μήνα προς το Δημόσιο και τα 50 ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία αν είναι ταυτόχρονα ελεύθεροι επαγγελματίες ή μονοπρόσωπες εταιρίες θα υπάρξει η επιπρόσθετη δυνατότητα εξέτασης της υπόθεσής τους, με εισοδηματικά κριτήρια, από τις Επιτροπές που θα συσταθούν ειδικά για αυτό τον σκοπό.

«Η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι παρεμφερής με την ισχύουσα ρύθμιση που τελειώνει στις 31 Μαρτίου. Θυμίζω ότι τότε είχαμε ψηφίσει ‘παρών’, είχαμε πει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά ότι είναι εξαιρετικά ανεπαρκής και άτολμη» συμπλήρωσε κάνοντας τη σύγκριση με την αντίστοιχη ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Αναφορικά με τον έλεγχο από την εφορία όσων ενταχθούν στη ρύθμιση, η κα Βαλαβάνη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν θέλουμε να μην μπουν ας το κάνουμε έτσι. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποτρεπτικό απ' αυτό. Αν θέλουμε να είμαστε καθαροί πρέπει να το αντιστρέψουμε: Να πούμε όσοι δεν θα μπουν ενώ μπορούν (εξαιρούμενων ούτως ή άλλως όσων έχουν δικαστικές εμπλοκές) να είναι σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα περάσει η εφορία».

Από την πλευρά του  ο Γιάννης Βαρουφάκης  τόνισε ότι η φτωχοποίηση ενός πολύ μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού κατέστησε αναγκαίο  τα δύο πρώτα νομοσχέδια της Κυβέρνησης να αφορούν την ανθρωπιστική κρίση και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επικαλούμενος επιπλέον τη γλώσσα των αριθμών, σημείωσε ότι  το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι 76 δις ευρώ, δηλαδή περίπου το 42% (!) του ΑΕΠ της χώρας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούληςδεσμεύτηκε ότι μέχρι την επόμενη Παρασκευή  27 Μαρτίου θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ενώ κάνοντας λόγο για τα αναμενόμενα έσοδα επικαλέστηκε το επίσημο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών - το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους - που τα υπολογίζει 1,46 δις ευρώ, δηλαδή 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που είχε συγκεντρώσει η ρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης. Τον υπολογισμό αυτό φάνηκε να αμφισβητεί  ο Γ. Βρούτσης, βουλευτής της ΝΔ και πρώην Υπουργός Εργασίας, καθώς σε τοποθέτησή του νωρίτερα είχε εκτιμήσει ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θα ξεπεράσουν τα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Τη δική του πρόταση για το ζήτημα κατέθεσε  ο Σταύρος Θεοδωράκης, κάνοντας λόγο για έναν ανεξάρτητο Οργανισμό διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους  προς το κράτος, τους ασφαλιστικούς φορείς και τις τράπεζες, με τη συμμετοχή του Δημοσίου, ευρωπαϊκών θεσμικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιωτών. «Η χώρα έχει ανάγκη από πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς τράπεζες οι οποίες να χρηματοδοτούν την υγιή επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά», τόνισε.

«Επανεκκίνηση των εκβιασμών στα λαϊκά στρώματα, τα οποία δεν έχουν να πληρώσουν, όσες δόσεις κι αν προβλεφθούν», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο  ο Χ. Κατσώτης από το ΚΚΕ, ο οποίος υπενθύμισε ότι την ίδια στιγμή διατηρούνται οι φοροαπαλλαγές και οι μειωμένοι συντελεστές στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και η φοροασυλία των εφοπλιστών.  Για ασυνέπεια της Κυβέρνησης έκανε λόγο  ο Ο.  Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν έφερε το νομοσχέδιο για την εκκαθάριση των οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία (σεισάχθεια). «Αυτή την πρόταση υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό και αυτή την πρόταση δεν τη φέρατε. Άρα δεν σας σταμάτησε καμία τρόικα, αυτό το σταματήσατε από μόνοι σας, δηλαδή είπατε ψέμματα στον ελληνικό λαό», τόνισε. 

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.