Εξουσιοδότηση από το ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία έλαβαν, λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα, ο Πρωθυπουργός, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και οι Υπουργοί Οικονομικών και Επικρατείας, προκειμένου να διαπραγματευτούν με τους ομολόγους τους, τους τελικούς όρους της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, 251 βουλευτές ψήφισαν υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ και ΠΑΣΟΚ), 32 κατά (ΚΚΕ, ΧΑ και οι Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα από τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ «παρών» δήλωσαν 8 κυβερνητικοί βουλευτές (Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης), ανεβάζοντας τον αριθμό των ‘διαρροών’ από τον ΣΥΡΙΖΑ – επί των παρόντων στη ψηφοφορία βουλευτών - σε συνολικά 10 (8 «παρών» και 2 όχι).

«Με το ‘παρών’ εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου. Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας. Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω - νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας» δήλωσε, αιτιολογώντας την ψήφο του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν μπορούμε λίγες μέρες μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του λαού στο δημοψήφισμα να εγκρίνουμε ως βάση συζήτησης με τους δανειστές αυτό που ο λαός μας κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες εκβιασμού απέρριψε. Μια συμφωνία, δηλαδή, η οποία στην κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα είναι μάλλον ακόμα πιο επαχθής. Και, μάλιστα, με διαδικασίες fast track που ευθέως παραπέμπουν στις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων» ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σε έγγραφη δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου, οι οποίοι απείχαν συνειδητά από την ψηφοφορία.

«Το πώς ο καθένας επιλέγει και αποφασίζει να πράξει μπορεί να διαφέρει. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα τις αποφάσεις που βγαίνουν μέσα από μια υπαρξιακή διαδικασία και δοκιμασία να τις ευτελίζει, να τις επιτιμά, να τις απομειώνει ή να τις χρησιμοποιεί για πολιτική κατανάλωση» είπε με τη σειρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαχωρίζοντας τη θέση της από την κυβερνητική πλειοψηφία. «Εδώ και πέντε μήνες», συνέχισε, «η Κυβέρνηση, με κορμό την αριστερά και με πυρήνα τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, δίνει μία άνιση μάχη σε καθεστώς ασφυξίας και εκβιασμών, σε μια Ευρώπη που έχει προδώσει τους καταστατικούς της σκοπούς, την ευημερία των λαών και των κοινωνιών, σε μια Ευρώπη που χρησιμοποιεί το κοινό νόμισμα, το ευρώ, όχι ως μέσο επίτευξης της κοινωνικής ευημερίας – όπως είναι κάθε νόμισμα - αλλά ως μοχλό και εργαλείο καταναγκασμού και εξευτελισμού των απείθαρχων λαών και ηγεσιών, σε μια Ευρώπη που μεταμορφώνεται σε εφιαλτική φυλακή για τους λαούς της, ενώ οικοδομήθηκε για να είναι το κοινό φιλόξενο σπίτι τους».

Η Πρόεδρος της Βουλής έκανε λόγο για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, υπό την ποινική έννοια που διαπράττει η Γερμανία, αλλά και για τις Κυβερνήσεις και τους θεσμούς που αντί να αρθούν στο ύψος της ιστορίας και της ευθύνης τους, στοιχίζονται πίσω από αυτή την επίθεση. «Η περιαγωγή του λαού και της Κυβέρνησης σε συνθήκες ασφυξίας και απειλής βίαιης χρεοκοπίας με τεχνητή και ενσυνείδητη δημιουργία συνθηκών ανθρωπιστικής καταστροφής συνιστά ευθεία παραβίαση όλων των διεθνών συνθηκών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, των ευρωπαϊκών συνθηκών, αλλά και του ίδιου του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» δήλωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή της στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού, ο οποίος «εκπροσώπησε και εκπροσωπεί τη γενιά μας και της δίνει ελπίδα».

Επιστολή πρόθεσης ψήφου έστειλαν, τέλος, οι απόντες βουλευτές Γιάνης Βαρουφάκης και Ελένη Αυλωνίτου, δηλώνοντας ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν «ναι». Η ψήφος τους δεν καταμετρήθηκε, σύμφωνα τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής για το ζήτημα αυτό.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.