Διακαναλική συνέντευξη Τύπου, συνολικής διάρκειας μίας περίπου ώρας, έδωσε σήμερα η Λαϊκή Ενότητα, στην έναρξη της οποίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, δια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, έστειλε το μήνυμα ότι στις επικείμενες εκλογές δεν ψηφίζουμε Πρωθυπουργό, όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ - κόντρα σε βασικές αρχές της Αριστεράς- αλλά επιλέγουμε τη συνέχιση ή μη των μνημονιακών πολιτικών.
«Αν η Λαϊκή Ενότητα έχει δύναμη μετεκλογικά, θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Αν μπούμε ισχυροί στη Βουλή αποσυντίθεται η μνημονιακή συναίνεση και παύει η μνημονιακή προοπτική για τη χώρα. Γι’ αυτό λέμε ότι είναι κερδισμένη η ψήφος στη Λαϊκή Ενότητα» σημείωσε.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου:
- Οι δυσκολίες που θα υπάρξουν με την ενεργοποίηση εναλλακτικής λύσης θα είναι απείρως μικρότερες από αυτές που ζούμε με τη μνημονιακή καταστροφή.
– Είναι μύθος ότι υπάρχει ενιαίο νόμισμα στην ευρωζώνη. Έχουμε τόσα νομίσματα όσες είναι οι χώρες της ευρωζώνης, διότι είναι άλλο το ευρώ στην Ελλάδα κι άλλο στη Γερμανία. Αν πάει μια μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα για δάνειο δεν θα τη δανείσουν κι αν πάρει τελικά δάνειο, με χίλιες δύο εγγυήσεις, αυτό θα γίνει με διψήφιο επιτόκιο, την ίδια στιγμή που στη Γερμανία το επιτόκιο είναι σχεδόν μηδενικό. Το γερμανικό κράτος δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, δηλαδή πληρώνεις για να το δανείζεις και η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές.
Μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει μια γκάμα διαφορετικών ταχυτήτων.
– Το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου βρίσκεται σε ένα νέο, πιο δημοκρατικό και δίκαιο κοινωνικό σύστημα, τον σοσιαλισμό, δηλαδή σε κοινωνίες πραγματικά ανθρώπινες και αλληλέγγυες, όπου θα σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και θα υπάρχει σεβασμός στη φύση. Ωστόσο πρέπει να υπάρξουν άμεσες απαντήσεις για το σήμερα, απαντήσεις που να δίνουν διέξοδο στη σημερινή συγκυρία και στα σημερινά διακυβεύματα.
Ειδικότερα πρέπει:
α). Να αποκτήσουμε επιτέλους πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
β). Να χορηγηθεί ρευστότητα στην ιδιωτική οικονομία και πρώτα από όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας και κλειδί για κάθε είδους καινούρια παραγωγική προσπάθεια είναι η εθνικοποίηση των τραπεζών.
γ). Να τεθούν σε δημόσιο-κοινωνικό χαρακτήρα οι στρατηγικές επιχειρήσεις της χώρας και γίνει η ανασυγκρότησή τους, προκειμένου να παίξουν πολύ πιο αποδοτικά τον αναπτυξιακό, επενδυτικό και κοινωνικό τους ρόλο.
- Η αριστερά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το βαρίδι για να ακολουθήσει η Κυβέρνηση ‘ρεαλιστικό’ δρόμο. Οι γέφυρες ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ε. έχουν πια κοπεί και δεν υπάρχει πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας με δυνάμεις που εφαρμόζουν μνημονιακές πολιτικές.
- Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικά αναξιόπιστος. Είναι άλλο πράγμα ο εκβιασμός και άλλο εκείνος ο οποίος ενδίδει σ’ αυτόν τελικά να τον μετακυλύει σε όσους αντιστάθηκαν, ζητώντας τη συμμετοχή τους στην κατάλυση της δημοκρατίας.
- Με τη στάση της η Κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας δεν συνέβαλλαν στο παραμικρό στο να υπάρξουν ρωγμές στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η ευρωζώνη. Αντίθετα, έφεραν απογοήτευση στις δυνάμεις που παλεύουν ενάντια στη λιτότητα και η «κωλοτούμπα» της ελληνικής Κυβέρνησης χρησιμοποιείται ως αντιπαράδειγμα από τις συντηρητικές δυνάμεις για να πούνε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική.
Αν ακυρώνονταν τα μνημόνια, θα διαμορφώνονταν όχι απλώς ρωγμές, αλλά ρήγματα στην πολιτική λιτότητας της ευρωζώνης και το κύμα εναντίωσης σ’ αυτή θα γιγαντωνόταν.
- Η επιμονή της Κυβέρνησης στην έλλειψη εναλλακτικής δημιουργεί μια αίσθηση ότι η Αριστερά είναι γενικά καταδικασμένη να αποτύχει, κάτι που δεν έχει δικαίωμα καμία Κυβέρνηση - και ιδίως μία Κυβέρνηση της Αριστεράς - ούτε καν να το υπαινιχθεί.
- Πρόσφυγες: Οι πρόσφυγες οφείλονται στους πολέμους, στη στρατοκρατία, στο ότι οι ιθύνοντες κύκλοι της Ευρώπης θυμήθηκαν τον αποικιακό τους παρελθόν. Το καθεστώς του Άσαντ είναι αυταρχικό και βεβαίως δεν μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά είναι άλλο να ασκείς κριτική σε ένα καθεστώς και άλλο να προσπαθείς να το αποσταθεροποιήσεις, όχι γιατί είναι αυταρχικό, αλλά γιατί δεν εξυπηρετεί τις δικές σου ιμπεριαλιστικές προτεραιότητες. Η αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του Άσαντ είχε σαν αποτέλεσμα την εκτροφή του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού, του ISIS. Αυτά τα εγκλήματα έκαναν όσοι μας κουνάνε το δάχτυλο και υποδεικνύουν τώρα και τον δικό μας τρόπο καταστροφής, όχι με βόμβες, αλλά με μνημόνια.
Τους πρόσφυγες δεν είναι δυνατό να τους αντιμετωπίσουμε με στρατιωτικά μέσα. Χρειάζεται ισχυρότατη χρηματοδότηση για την ανθρώπινη στήριξή τους. Η ΕΕ πρέπει να καταβάλλει επαρκή κονδύλια ειδικά στην Ελλάδα για να μπορέσει να παίξει ένα θετικό ρόλο η χώρα μας, για να μην έχει και μνημόνια και πρόσφυγες από τη γύρω περιοχή και πρόσφυγα τη νεολαία της.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)