Μία σύνοψη των θέσεών της επιχειρεί να κάνει η Λαϊκή Ενότητα στο βίντεο, διάρκειας περίπου οχτώ λεπτών, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα.

Στο οπτικοακουστικό δημιούργημα – που τιτλοφορείται «Η εξουσία στα χέρια του λαού» – γίνεται λόγος για μια σειρά από θέματα, όπως η διαγραφή του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών και η επιστροφή στη δραχμή, ενώ η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν ένα μεγάλο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο.

«Τα μνημόνια κατέστρεψαν την παραγωγή του, έδιωξαν τους εργαζομένους του, άδειασαν τα πορτοφόλια των καταναλωτών που θα μπορούσαν να αγοράσουν τα προϊόντα του. Αυτοί που μας έφεραν ως εδώ ήθελαν απλώς να σώσουν τις ξένες τράπεζες, να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων και να ξεπουλήσουν τον εξοπλισμό του.

Αυτό το κατεστραμμένο εργοστάσιο αποτυπώνει δύο πράγματα: μια πραγματικότητα για την πατρίδα μας που έχει αρχίσει εδώ και 5 χρόνια και το πώς θα ήθελαν την Ελλάδα αυτοί που εποφθαλμιούν να σταματήσει η χώρα μας να παίζει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην ιστορία.

Ο ελληνικός λαός είπε ένα πολύ μεγάλο και δυνατό «όχι» σ’ αυτές τις πολιτικές. Εμείς θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με τον ελληνικό λαό ώστε αυτό το «όχι» να γίνει πράξη, να νικήσει. Ξέρουμε πώς να βάλουμε μπρος αυτές τις μηχανές. Βέβαια δεν είναι εύκολο πράγμα, αλλά θα πετύχουμε και θα πετύχουμε γιατί είναι η τελευταία ευκαιρία για την πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της.

Μας λένε ότι το εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω των χρεών που έχει συσσωρεύσει. Όμως η λύση που μας πρότειναν αύξησε αντί να μειώσει το χρέος.

Η Επιτροπή Αλήθειας της Βουλής απέδειξε και απέδειξε πειστικότατα ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πληρώσουμε το δημόσιο χρέος. Αυτό το χρέος είναι βαρύτατο, απεχθές, παράνομο και κυρίως μη βιώσιμο. Το διεθνές δίκαιο μας δίνει ισχυρότατα εργαλεία για να επιδιώξουμε αυτό τον στόχο και να τον πετύχουμε. Άλλωστε δεν θα είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει διαγράψει αυτό το χρέος γιατί είναι είτε απεχθές, είτε παράνομο, είτε μη βιώσιμο, είτε και τα τρία μαζί.

Η Γερμανία δεν πλήρωσε τρεις φορές τα χρέη της τον 20 αιώνα, χρωστάει στην Ελλάδα 340 δις ευρώ, θα τα διεκδικήσουμε άμεσα.

Αν σταματήσουμε μας πληρώνουμε το παράνομο χρέος, θα έχουμε τη δυνατότητα να λύσουμε άμεσα τα μεγαλύτερα προβλήματα, αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό, τα επιδόματα και τις συντάξεις, θα μπορέσουμε όμως να έχουμε και τα κεφάλια που χρειάζονται για να βάλουμε μπροστά ξανά τις μηχανές του εργοστασίου.

Απαιτείται όμως και ένα ακόμα σημαντικό βήμα: οι τράπεζες θα περάσουν στον έλεγχο του δημοσίου, δηλαδή των πολιτών.

Οι τραπεζίτες έχουν χρεοκοπήσει μέχρι τώρα πολλές φορές τις τράπεζες και πάντα τις έσωζαν οι φορολογούμενοι. Εμείς θέλουμε να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες γιατί με δημόσιο χαρακτήρα μπορούν πραγματικά να εγγυηθούν τις λαϊκές αποταμιεύσεις και συνολικά τις καταθέσεις των πολιτών. Επίσης οι τράπεζες μόνο με δημόσιο χαρακτήρα μπορούν να προχωρήσουν σε μία νέα «σεισάχθεια», δηλαδή να διαγράψουν μέρος των χρεών προς αυτές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουν την αγοραστική τους δύναμη και έτσι θα μπορέσει και αυτό το εργοστάσιο να παράξει νέα προϊόντα.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το δημόσιο θα κατευθύνει τα δάνεια των τραπεζών σε παραγωγικές δραστηριότητες: στους αγρότες, στους βιοτέχνες, σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Για αυτό τον λόγο θα επαναλειτουργήσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα.

Η εθνικοποίηση των τραπεζών δεν είναι κάποια ακραία λύση, έχει συμβεί στις μεγαλύτερες οικονομίες όταν χρειάστηκε να ενισχύσουν την εθνική παραγωγή. Κάποιοι τη φοβούνται γιατί θα σταματήσουν τα θαλασσοδάνεια και η φοροδιαφυγή τύπου Λαγκάρντ.

Για να λειτουργήσει όμως σωστά το ‘εργοστάσιό’ μας απαιτείται και ένα τρίτο πολύ σημαντικό βήμα: να αποκτήσουμε το δικό μας εθνικό νόμισμα.

Το ευρώ μετατρέπει τις μικρές οικονομίες της Ευρώπης σε αποικίες χρέους. Τα δικά μας ελλείμματα γίνονται πλεονάσματα για τη Γερμανία. Για όσο διάστημα η δική μας Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούν να μας εκβιάζουν με την παροχή ρευστότητας, όπως έκαναν και πριν το δημοψήφισμα.

- Θα έχουμε πετρέλαιο;

- Ασφαλώς γιατί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας είναι θετικό και επομένως με όσα εισπράττουμε θα μπορούμε να καλύπτουμε και να πληρώνουμε τις εισαγωγές μας.

- Και με τα τρόφιμα τι θα γίνει;

- Η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια στα βασικά αγαθά. Με το εθνικό νόμισμα θα αυξηθεί δραστικά η αγροτική παραγωγή και θα μπορεί να καλύψει σχεδόν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες.

- Και τι θα γίνει με τον τουρισμό;

- Ο τουριστικός τομέας θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος. Χωρίς το σκληρό ευρώ και με νέο τραπεζικό σύστημα ο τουρισμός μας θα απογειωθεί, φέρνοντας και το συνάλλαγμα που χρειαζόμαστε.

- Όμως πολύ εύκολα δεν μας τα λέτε;

- Εύκολα καθόλου, αλλά σίγουρα αντιμετωπίσιμα. Σήμερα έχουμε πολλές από τις δυσκολίες της εξόδου από το ευρώ, χωρίς να έχουμε κανένα από τα πλεονεκτήματα.

Για μας το νόμισμα δεν είναι ταμπού. Άλλωστε στον καπιταλισμό, όποιο νόμισμα κι αν έχει μια χώρα θα έχει ανισότητες και ανεργία. Το ευρώ είναι ένας κανονικός ζουρλομανδύας, όπως τον περιέγραψε ο Πωλ Κρούγκμαν. Μέσα στην ευρωζώνη, μία Κυβέρνηση ακόμα κι να θέλει να βοηθήσει τους πολίτες της δεν μπορεί να το κάνει διότι οι αποφάσεις της ακυρώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Γα να λειτουργήσει και πάλι αυτό το εργοστάσιο, θα πρέπει να σταματήσουμε να ξεπουλάμε τον εξοπλισμό του, τα λιμάνια μας, τα αεροδρόμια, τη ΔΕΗ.

Από την πρώτη μέρα σταματάμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και καταργούμε το ΤΑΙΠΕΔ. Οι στρατηγικές επιχειρήσεις, οι υποδομές, τα δίκτυα ανήκουν σε όλους μας και δεν θα τα ξεπουλήσουμε. Έτσι θα στηρίξουμε την ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, θα προστατεύσουμε το περιβάλλον.

Κανένα εργοστάσιο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εργαζόμενους. Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες έφυγαν μετανάστες. Χάσαμε τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ σ’ αυτή χώρα, τους ανθρώπους.

Θα επενδύσουμε και πάλι στον άνθρωπο με ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και της έρευνας.

Θα πολεμήσουμε την ξενοφοβία, τον φασισμό και τον ρατσισμό.

Το καινούριο και το ελπιδοφόρο βρίσκεται στο μεγάλο λαϊκό ρεύμα που έφερε τη νίκη του «όχι» στο δημοψήφισμα. Το μεγάλο λαϊκό και κοινωνικό ρεύμα της 5ης Ιουλίου, χαρακτηριστική ιστορική ημερομηνία για τη σύγχρονη Ελλάδα. Αν άλλοι προδώσανε αυτό το «όχι», αν άλλοι παραδοθήκανε, εμείς δεν πρόκειται ούτε να προδώσουμε, ούτε να παραδοθούμε. Εμείς θα συνεχίσουμε και θα νικήσουμε και αυτή η νίκη θα είναι ακέραια δική μας. Και θα είναι νίκη της Ελλάδας, νίκη του ελληνικού λαού.

Προϋπόθεση για να πάρει την εξουσία στα χέρια του ο λαός είναι η Λαϊκή Ενότητα.»

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.