Η συνέχιση λειτουργίας των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων, τα οποία παρέχουν θεραπευτική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ψυχικό νόσημα και ταυτόχρονα κάποιας μορφής εξάρτηση (από το αλκοόλ, το διαδίκτυο, τον τζόγο ή άλλες αναδυόμενες εξαρτήσεις) και τις οικογένειές τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της ερώτησης του βουλευτή Λάρισας, Κων/νου Μπαργιώτα (Ποτάμι).
Οι μονάδες αυτές ιδρύθηκαν το 2013 με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού 2007-2013») και λειτουργούν όχι μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε πέντε ακόμη επαρχιακές πόλεις (Ιωάννινα, Λάρισα,Καλαμάτα,Μυτιλήνη, Ηράκλειο), όπου μέχρι πρότινος δεν υπήρχε η δυνατότητα αντιμετώπισης του σύνθετου προβλήματος της διπλής διάγνωσης, δηλαδή της συννοσηρότητας εξάρτησης και ψυχικής νόσου. Περίπου χίλια πεντακόσια άτομα και οι οικογένειές τους έχουν αντιμετωπιστεί από τα σαράντα δύο άτομα που εργάζονται εκεί με σύμβαση ορισμένου χρόνου, η οποία εκπνέει τον επόμενο μήνα.
«Το ΚΕΘΕΑ έχει ζητήσει την παράταση της σύμβασης των εργαζομένων αυτών για οκτώ ακόμα μήνες, με τη δαπάνη να βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΚΕΘΕΑ. Η ερώτηση, κύριε Υπουργέ, είναι εάν θα εκδοθεί η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία απαιτείται για να παραταθούν για οκτώ μήνες, όπως είπα, οι συμβάσεις των εργαζομένων στα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα, καθώς ο χρόνος τελειώνει και μια δομή η οποία είναι σημαντική, κατά τη γνώμη μου και πρέπει να διατηρηθεί με κάποιο τρόπο, δυστυχώς θα παύσει να λειτουργεί και θα χαθεί» τόνισε ο κ. Μπαργιώτας.
Την αδιαμφισβήτητη συνεισφορά των δομών και των φορέων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε όλο το φάσμα - από την πρόληψη μέχρι τη μείωση της βλάβης, την υποκατάσταση, τη θεραπεία, την επανένταξη - παραδέχτηκε με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, εκφράζοντας την πρόθεση της Κυβέρνησης όχι απλά να παραμείνουν σε λειτουργία αυτές οι δομές, αλλά και «να διευρυνθεί, να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους».Καθότι όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα παράτασης μέσω ΕΣΠΑ, η λύση «η οποία επιλέχθηκε σε συνεννόηση με το ΚΕΘΕΑ είναι να υπάρξει προκήρυξη οκτάμηνων συμβάσεων με επιβάρυνση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΚΕΘΕΑ και με διαδικασίες που το ΚΕΘΕΑ έχει, με βάση τον κανονισμό του, για να δοθεί μια πίστωση χρόνου, να διασφαλιστεί η παράταση της λειτουργίας και κυρίως να προετοιμαστεί μια μονιμότερη λύση στο πρόβλημα».
«Προφανώς θα πρέπει να αναζητήσουμε και τη δυνατότητα συμπληρωματικής χρηματοδότησης και από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο με την κατάλληλη προφανώς προετοιμασία, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δομές αυτές που έχουν αξιοπιστία, που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών εξαρτημένων ανθρώπων και των οικογενειών τους και που αυτή την περίοδο αγωνιούν πάρα πολύ και δικαίως για την επιβίωσή τους, αυτές οι δομές, λοιπόν, θα ενισχυθούν και θα στηριχθούν» κατέληξε.
Ο κ. Ξανθός ενημέρωσε ακόμη ότι ετοιμάζεται από το Υπουργείο Υγείας νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων εκκρεμών ζητημάτων, όπως η ενίσχυση της προσβασιμότητας των ανθρώπων στο σύστημα υγείας, η διαφανής και δημοκρατική διακυβέρνηση του συστήματος αυτού και η στήριξη των δημόσιων δομών με ανθρώπινο δυναμικό. Στο πλαίσιο αυτό, θα καλυφθεί και ένα σημαντικό μέρος των αναγκών του ΚΕΘΕΑ, το οποίο έχει υποστεί μια σημαντική μείωση ανθρώπινου δυναμικού τα τελευταία χρόνια, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία έχει να γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού από το 2006, ενώ έχουν αποχωρήσει ενενήντα πέντε εργαζόμενοι.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)