Την ανεξαρτησία της Καταλονίας κήρυξε πριν από λίγες ώρες το κοινοβούλιο της Βαρκελώνης, εγκρίνοντας σχετικό ψήφισμα, το οποίο στηρίχθηκε μόνο από τον κυβερνητική συνασπισμό. Την ίδια στιγμή, η ισπανική Γερουσία ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Συντάγματος της χώρας, το οποίο αίρει την αυτονομία της Καταλονίας και μεταφέρει τον έλεγχο της περιφέρειας αυτής στην ισπανική κυβέρνηση.

Με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά, ενέκρινε σήμερα το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας, ψήφισμα το οποίο ανακηρύσσει την περιφέρεια της Καταλονίας «ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας», ακριβώς όπως αναγραφόταν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η καταλανική Βουλή ζήτησε, ακόμα, από την κυβέρνηση της Καταλονίας, να διαπραγματευτεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Η ψηφοφορία στο καταλανικό κοινοβούλιο διεξήχθη με 82 παρόντες σε σύνολο 135 βουλευτών, με δεκάδες βουλευτές της αντιπολίτευσης να αποχωρούν πριν την έναρξή της. Στην ψηφοφορία συμμετείχαν μόνο οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση της Καταλονίας, δηλαδή το Junts pel Si (Μαζί για το Ναι) και το CUP (Υποψηφιότητα Λαϊκής Ενότητας). Βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos (Πολίτες) ήταν αυτοί που αποχώρησαν από τη διαδικασία. Τα κόμματα αυτά είχαν ήδη δηλώσει ότι δεν θα νομιμοποιήσουν την ψηφοφορία για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία.

Την έγκριση του ψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας υποδέχθηκαν με χειροκρότημα και αγκαλιές οι παρόντες βουλευτές, ενώ έξω απ’ το κοινοβούλιο της Βαρκελώνης, πλήθος κόσμου περίμενε με αγωνία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με πολλούς να ξεσπούν σε δάκρυα χαράς.

Στο άκουσμα της είδησης της κήρυξης ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, έγραψε στο twitter: «Ζητώ ηρεμία για όλους τους Ισπανούς. Η κυριαρχία του νόμου θα αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην Καταλονία».

Λίγο αργότερα, η ισπανική Γερουσία (η Άνω Βουλή του ισπανικού κοινοβουλίου) αποφάσισε με 214 ψήφους υπέρ και 47 κατά, την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος, με βάση το οποίο αίρεται η αυτονομία της περιφέρειας της Καταλονίας και ο έλεγχός της περνά στην ισπανική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο βήμα της Γερουσίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η απόφαση του ηγέτη της Καταλονίας, Πουτσδεμόν, να αψηφήσει το ισπανικό Σύνταγμα με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις αρχές του μήνα, ανάγκασε τη Μαδρίτη να λάβει μέτρα για να αναλάβει τον έλεγχο της διακυβέρνησης της Καταλονίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Καταλονία, είπε ο Μαριάνο Ραχόι, συνιστούν «ξεκάθαρη παραβίαση των νόμων, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων όλων. Και αυτό έχει συνέπειες».

Μετά την απόφαση της Γερουσίας, ο Ραχόι αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για την ανάληψη του ελέγχου της καταλανικής περιφέρειας από το κεντρικό κράτος της Ισπανίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας, καθώς και τη διάλυση της παρούσας τοπικής κυβέρνησης.

O πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλος Πουτσδεμόν, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, του ψηφίσματος που κηρύσσει την ανεξαρτησία της περιφέρειας.

«Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια», επισήμανε ο Πουτσδεμόν μιλώντας στο κοινοβούλιο, σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.

Όπως μετέδωσε το Reuters, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία.

 

Αρνητικές προς την Καταλονία οι αντιδράσεις από το εξωτερικό

Το Βερολίνο αρνείται να αναγνωρίσει την Καταλονία ως ανεξάρτητο κράτος.

«Η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την επιδείνωση της κατάστασης στην Καταλονία. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας είναι και παραμένουν απρόσβλητες», επομένως, η γερμανική κυβέρνηση «δεν αναγνωρίζει αυτού του είδους την ανακήρυξη ανεξαρτησίας», τόνισε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος Τύπου της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Η κυβέρνηση στηρίζει τη σαφή θέση του πρωθυπουργού της Ισπανίας στη βούλησή του να εγγυηθεί και να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη», συνέχισε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Το Βερολίνο διατυπώνει την ελπίδα «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να προωθήσουν τον διάλογο με στόχο την άμβλυνση της κατάστασης».

Από την πλευρά των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα».

«Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας, όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο λογαριασμό του στο twitter.

Ακόμα, η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη», τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.