Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Καταλονίας, μετά τη διαφαινόμενη καταφυγή του ηγέτη της Καταλονίας, Κάρλος Πουτσδεμόν, στο Βέλγιο. Το ζήτημα φαίνεται να επιφυλάσσει τον κίνδυνο διπλωματικής έντασης ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ισπανία, αλλά να δημιουργεί αναταράξεις και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό του Βελγίου για το αν πρέπει να δοθεί πολιτικό άσυλο στον Πουτσδεμόν.

Διεθνή αίσθηση προκάλεσε σήμερα η είδηση ότι ο καθαιρεθείς από την ισπανική κυβέρνηση πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλος Πουτσδεμόν βρέθηκε στο Βέλγιο. Ο Πουτσδεμόν φέρεται να ταξίδεψε με αυτοκίνητο ως τη Μασσαλία και στη συνέχεια να μετέβη αεροπορικώς στις Βρυξέλλες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει πραγματοποιήσει κάποια δημόσια παρουσία. Ακόμα, ο Πουτσδεμόν φέρεται να συνοδεύεται από πέντε υπουργούς της έκπτωτης κυβέρνησης της Καταλονίας.

Η φερόμενη άφιξη του Πουτσδεμόν στο Βέλγιο, με πιθανότερο αίτημα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, «άναψε φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το εθνικιστικό κόμμα της Φλάνδρας NVA (Νέα Φλαμανδική Συμμαχία), το οποίο βελγικά μέσα ενημέρωσης το εμφάνιζαν να έχει καλέσει τον Πουτσδεμόν, προέβη σε διάψευση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου, από την πλευρά του, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ να δώσει διευκρινίσεις, χωρίς προς το παρόν αυτό να έχει συμβεί.

Πάντως, οργανωτής της επίσκεψης του Πουτσδεμόν στο Βέλγιο φέρεται να είναι ο πρώην εκπρόσωπος του επιτρόπου Αλμούνια και αντιπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στην ΕΕ, Αμαντέου Αλταφάι, ο οποίος επίσης παύθηκε από τα καθήκοντά του (σ.σ. ο Αλταφάι ήταν εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις όταν αρμόδιος Επίτροπος ήταν ο Ισπανός Χοακίν Αλμούνια).

Ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Τεο Φράνκεν, ο οποίος ανήκει στο εθνικιστικό κόμμα της Φλάνδρας, NVΑ, που συμμετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι ο Πουτσδεμόν θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο. Η χορήγηση ασύλου στον Πουτσδεμόν «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα», αν το ζητήσει ο ίδιος, τόνισε ο Βέλγος υφυπουργός Μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν πολιτικό άσυλο.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως πέρα από την εφαρμογή των όσων προβλέπει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο ενεργοποιήθηκε την Παρασκευή, η ηγετική ομάδα της Καταλονίας είναι αντιμέτωπη και με την ισπανική δικαιοσύνη, γεγονός που εξηγεί την αναζήτηση πολιτικού ασύλου σε άλλη χώρα.

Όπως έγινε γνωστό, ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζητεί την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας. Ζητεί επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση. Πάντως, σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής είναι αυτός που απαγγέλλει κατηγορίες.

 

Στο μεταξύ στην Καταλονία…

Την ίδια στιγμή, στην Καταλονία τέθηκε σήμερα για πρώτη φορά σε εφαρμογή η υπαγωγή της διακυβέρνησης της περιφέρειας απευθείας στην ισπανική κυβέρνηση. Η κεντρική γραμμή που έχει «διαμηνύσει» η, έκπτωτη πλέον, καταλανική κυβέρνηση είναι η «ειρηνική αντίσταση» και η ανυπακοή στην απόφαση της κεντρικής εξουσίας της Μαδρίτης.

Έτσι, παρά το νέο καθεστώς, πολλοί αξιωματούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι πήγαν σήμερα κανονικά στις δουλειές τους…

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έπαυσε την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Και παρά τη γενική ανυπακοή του καταλανικού πολιτικού μπλοκ που στηρίζει την ανεξαρτησία απέναντι στη Μαδρίτη, τα κόμματα του καταλανικού κυβερνητικού συνασπισμού φαίνονται διατεθειμένα να συμμετάσχουν στις εκλογές αυτές.

Το κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα) του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλος Πουτσδεμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η σημερινή κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο έχει διαλυθεί.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.

Αλλά και η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (το Esquerra Republicana de Catalunya - ERC), που επίσης τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.