Κι ενώ στην Αθήνα σήμερα εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν με τις ώρες στις ουρές κι έρχονταν στα χέρια σε κάποιες περιπτώσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν χαρτάκι προτεραιότητας για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους ώστε να λάβουν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης μιλούσε στη Βουλή, σε εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους για το δημόσιο χρέος. Όσο στις ουρές γινόταν πραγματικό πανδαιμόνιο (σ.σ.: και υπολογίστε πως το «εισόδημα» δεν είναι περισσότερο από 200 ευρώ), ο κ. Χατζηδάκης κουνούσε το δάχτυλο στην κυβέρνηση, μα όχι για τις ουρές: για «αλλαγή ταχυτήτων» και «μείγματος» οικονομικής πολιτικής μιλούσε προκειμένου η χώρα «να επιστρέψει στις αγορές» και μάλιστα γρήγορα, αλλιώς «είναι ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητάει ένα 4ο μνημόνιο, το οποίο μπορεί να μην της το δίνουν».

Κάπου αλλού, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου απαντούσε σε ερωτήσεις για την πτώση του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για το προαναφερθέν «εισόδημα» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε η ΝΑΣΑ» δεν θα μπορούσε να αντέξει τέτοιο φόρτο επισκεπτών (σ.σ.: οι αναφορές στη ΝΑΣΑ, στο πνεύμα προφανώς της σχετικής ελληνικής διαστημικής υπηρεσίας!). Πόσες ήταν οι επισκέψεις που δέχθηκε το σύστημα; Σύμφωνα πάντα με την κ. Φωτίου, περισσότερες από δύο εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες μέχρι στιγμής. Ο αριθμός δεν έδειχνε να την προβληματίζει. Ούτε το ότι αναμένεται να υποβληθούν περίπου επτακόσιες χιλιάδες αιτήσεις. Αιτήσεις που πολλές φορές αφορούν πολυμελείς οικογένειες, σε μια χώρα με πληθυσμό λίγο περισσότερο από έντεκα εκατομμύρια. Αν δεχθούμε πως τα «νοικοκυριά» της χώρας είναι περίπου πεντέμισι εκατομμύρια, το ένα στα οκτώ υπολογίζεται πως δικαιούται το 200άρι του «εισοδήματος». Χωρίς να υπολογίσουμε τις δεκάδες χιλιάδες των περιπτώσεων που «κόβονται» με «εισοδηματικά κριτήρια»: κάποιο Ι.Χ. εικοσαετίας π.χ.

Γι' αυτήν τη χώρα, ο κ. Χατζηδάκης απαιτεί επιτάχυνση των διαδικασιών επιβολής «μεταρρυθμίσεων» και αστειεύεται μάλιστα για το αν θα καταφέρουμε να «εξασφαλίσουμε» και 4ο μνημόνιο. Σ' αυτήν τη χώρα η κ. Φωτίου μετράει όχι τις εκατοντάδες χιλιάδες όσων ζητούν ελεημοσύνη (σ.σ.: μην πείτε πως ΔΕΝ είναι ελεημοσύνη το 200άρι!), μα την... αξιοπιστία του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων. Αλλά εσείς μη δίνετε σημασία σε λεπτομέρειες: το αν θα βγουν ξανά απ' τα συρτάρια τα σενάρια περί Grexit είναι το μόνο που πρέπει να σκέφτεστε. Α, ναι: και το αν – και πότε! – «θα επιστρέψουμε στις αγορές»!

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.