Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας να ζήτησε από τους τραπεζίτες να δώσουν «ανάσες» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με «κόκκινα» δάνεια (σ.σ.: αυτό τουλάχιστον έγινε γνωστό στο πέρας της σημερινής συνάντησής του με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών – άλλως πως, ΕΕΤ) μα δεν είναι αυτό το σημείο στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε. Το δεδομένο είναι πως, σήμερα, πρωθυπουργός και ΕΕΤ συζήτησαν μεθόδους «αντιμετώπισης» του θέματος των «κόκκινων» δανείων, παρ' ότι στην τελευταία «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών υπήρξε πρόβλεψη για τη μαζική πώλησή τους σε ξένα funds, και σε ιδιαίτερα εξευτελιστικές τιμές.

Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», και μάλιστα σε παράγραφο που αφορά τους «τομείς δράσης που πρέπει να ολοκληρωθούν». Συγκεκριμένα, η ΕΕΤ μιλά για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης «μιας σειράς νομοθετικών τροποποιήσεων, που έχουν ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη». Μεταξύ των νομοθετικών τροποποιήσεων αυτών – ναι, σωστά μαντέψατε! – και η «αποτελεσματική διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών». Που σημαίνει πως τραπεζίτες και πρωθυπουργός μίλησαν για το ξεμπλοκάρισμα των πλειστηριασμών με τη νομοθέτηση της ηλεκτρονικής διενέργειάς τους. Όσο για τις «ανάσες» στους έχοντες μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επαφίενται στην καλή καρδιά των τραπεζιτών.

Τα παραπάνω, βεβαίως, για το καλό της οικονομίας. Μπορεί να απαιτήθηκε ολόκληρο πολυνομοσχέδιο που να επιτρέπει μεταξύ άλλων και την πώληση των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds σε τιμές υποπολλαπλάσιες του ενός δεκάτου της αξίας τους, αλλά προφανώς δεν αρκεί, πρέπει να είναι σίγουροι οι «επενδυτές» πως θα μπορέσουν χωρίς προβλήματα να βγάλουν στο σφυρί την ακίνητη περιουσία των δανειοληπτών. Το πολύ να κάνει και με εκπροσώπους των funds μια συνάντηση ο κ. Τσίπρας λίγο πριν από την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και να ζητήσει και απ' αυτούς να δώσουν «ανάσες» στους δανειολήπτες. Να πουλήσουν κρεβατοκάμαρες και καθιστικό, π.χ., αλλά να αφήσουν την κουζίνα κι ένα ράντζο στον δανειολήπτη. Ή ίσως το μπαλκόνι, για να μπορεί να παίρνει και τις «ανάσες» του.

Υπάρχουν βέβαια και καλά νέα. Οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση το 2018. Μάλλον. Εξαρτάται κι απ' το τι θα δείξουν τα νέα stress test φυσικά. Η ΕΕΤ στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει ότι οι τράπεζες θα είναι «επαρκώς προετοιμασμένες». Όπως ακριβώς και στα προηγούμενα stress tests. Εκείνα που οδήγησαν στο ξεπούλημα των μετοχών τους αντί πινακίου φακής...

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.