Μην εξαντλήσετε τα αποθέματα εθνικής υπερηφάνειας στην σημερινή «αυστηρή» στάση του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα απέναντι στους δανειστές: υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ωθούν το έθνος σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Ο λόγος για την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα δάνεια» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα (βλ. αναλυτικά εδώ), μέσω της οποία γίνεται γνωστό ότι ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων για το 2016 όχι απλά επετεύχθη, μα ξεπεράστηκε κιόλας κατά ένα δισ ευρώ.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα έκθεση, το σύνολο των «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» των τραπεζών για το 2016 υποχώρησε στα... 104,8 δισ ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο που είχε τεθεί (σ.σ.: 105,8 δισ. ευρώ) κατά ένα δισεκατομμύριο. Με τέτοιους ρυθμούς ανάπτυξης και εξυγίανσης στον (δυο φορές ανακεφαλαιοποιημένο) τραπεζικό κλάδο καθίσταται σαφές πως σε ακριβώς 104 χρόνια από σήμερα δε θα υπάρχουν «κόκκινα δάνεια». Κι αν τα 104 χρόνια σας φαίνονται πολύ μακρινός (χρονικός) ορίζοντας, μην πανικοβάλλεστε, έχει συνηθίσει στα δύσκολα το έθνος. Τους λησμονήσατε κιόλας τους 4 αιώνες υπό οθωμανική κατοχή;

Στο μεσοδιάστημα βεβαίως, θα υπάρξουν διακυμάνσεις. Η εκτίμηση είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» θα σημειωθεί κατά τα έτη 2018 και 2019, με σχεδόν βέβαιη μία συσσώρευση νέων «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» τουλάχιστον μέχρι το τέλος τρέχοντος έτους (2017). Καθόλου βεβαίως δε θα πρέπει να προκαλεί πανικό το σχετικό δεσμευτικό πρόγραμμα που έχουν καταθέσει οι τράπεζες, σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος του 2019 ο δείκτης των «μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων» θα πρέπει να μειωθεί στο 33,9% από 50% που έφτασε το 2016. Κι αν διερωτάστε τι σημαίνει αυτός ο δείκτης, να αναφέρουμε πως καταγράφει το πόσα από τα δάνεια που έχουν δοθεί εξυπηρετούνται. Το ένα στα δυο παρέμεινε «κόκκινο» και το 2016, ενώ εντός της επόμενης τριετίας θα πρέπει να είναι «κόκκινο» όχι περισσότερο από το ένα στα τρία. Πανεύκολος στόχος, που εύκολα θα τον πιάσουν οι τράπεζες.

Με ποιον τρόπο; Κυρίως – λέει η έκθεση – από τις ρυθμίσεις δανείων. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι διαγραφές δανείων, και ότι απομείνει, θα διευθετηθεί με «ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων» (σ.σ.: σωστά καταλάβατε, για πλειστηριασμούς μιλάμε, κατά πάσα πιθανότητα ηλεκτρονικούς) και «μεταβιβάσεις δανείων» (σ.σ.: πώληση δανείων σε εξευτελιστικές τιμές σε «επενδυτικούς ομίλους» που θα αναλάβουν την είσπραξη για λογαριασμό τους. Με προτάσεις ρύθμισης αρχικά, με πλειστηριασμούς στη συνέχεια).

Αν ανοίξετε σαμπάνιες, προσέξτε: προτιμήστε πιστωτικές κάρτες για την προμήθειά τους, οι κάβες άλλωστε από 1η Ιουνίου θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν POS. Πέραν της ευεργετικής συνδρομής της αγοράς στο χτίσιμο του αφορολόγητού σας, συνυπολογίστε και την πολύ σημαντική βοήθεια που θα σας προσφέρει στην διαπραγμάτευση του «κόκκινου» δανείου σας με τον «επενδυτικό όμιλο» που θα το αγοράσει. Φανταστείτε, π.χ., διάλογο: «Τι μου λέτε κύριε ότι δεν μπορείτε να πληρώσετε; Σαμπάνιες βλέπω να αγοράζετε με την πιστωτική σας! Προχωρήστε άμεσα σε καταβολή μετρητών, αλλιώς...»

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.