Ενώ το έθνος (και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Νότος) ασχολείται με τις χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, η ανάπτυξη εξακολουθεί να καλπάζει. Αν, π.χ., δεν έτυχε να το εντοπίσετε, η Fraport Greece δημοσιοποίησε σήμερα τα πλάνα της για την αναβάθμιση των 14 «περιφερειακών» αεροδρομίων: πλάνα που συνοδεύονται από επενδύσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Αν συγκαταλέγεστε στους εκνευριστικούς εκείνους ανθρώπους που επιμένουν να διαβάζουν το κείμενο και να μη μένουν μόνο στον τίτλο, πιθανότατα θα διαπιστώσατε ήδη πως: α) απ' το ένα δισεκατομμύριο, θα επενδυθούν σε πρώτη φάση μόνο τα 330 εκατομμύρια, κι αυτό μέχρι το 2021, β) τα υπόλοιπα, ΘΑ επενδυθούν σταδιακά, μέχρι το 2057, γ) ακόμη και τα 330 εκατομμύρια θα αρχίσουν να επενδύονται με την ολοκλήρωση της καλοκαιρινής σεζόν, πλην κάποιων άμεσων παρεμβάσεων που θα αφορούν βελτίωση φωτισμών, πινακίδων και WC.

Πάντα μιλώντας για τους εκνευριστικούς εκείνους ανθρώπους που πέραν της εμμονής τους στην ανάγνωση των κειμένων διατηρούν και αρχείο, πιθανότατα θα θυμηθήκατε στο σημείο αυτό τις καταγγελίες της Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά της εκχώρησης του αεροδρομίου Χανίων και των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σύμφωνα με τις οποίες (βλ. σχετικά εδώ) η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω... πακέτου Γιούνκερ, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιήσει τις προαναφερθείσες «επενδύσεις» των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Έχει παράλληλα συνάψει συμφωνία με πέντε τράπεζες (μεταξύ των οποίων και η Alpha) για τη χρηματοδότηση του εφάπαξ τιμήματος ύψους 1,23 δισ. ευρώ (σ.σ.: τόσο κοστολογήθηκαν – αν το λησμονήσατε – 14 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων εκείνα της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, της Κέρκυρας και των Χανίων.

Όλα αυτά βεβαίως είναι μικρές κι ασήμαντες λεπτομέρειες. Το βασικό είναι πως «θα επενδυθεί ένα δισεκατομμύριο ευρώ». Σε βάθος 40 χρόνων, και με τα μισά περίπου να προέρχονται απ' το πακέτο Γιούνκερ, αλλά κι αυτό μια ασήμαντη λεπτομέρεια είναι: επειδή θα γίνει δηλαδή η «επένδυση» με τα δικά μας χρήματα πρέπει να το κάνουμε θέμα; Τέτοιες σκέψεις, πέραν του ότι είναι αρνητικές, δεν ευνοούν την ανάπτυξη!

Θα πείτε: και με τον Ντάισελμπλουμ που μας πρόσβαλε, τι κάνουμε; Απλώς το ξεχνάμε; Όχι βέβαια! Την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την πήρε το μάτι σας; Εκείνη που αναφέρει ότι τα σχόλια του επικεφαλής του Eurogroup είναι «πλήρως αντίθετα στις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και του αλληλοσεβασμού, οι οποίες οφείλουν να βρίσκονται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος»; Εντελώς αντίθετα δηλαδή του τρόπου με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν εδώ και μια επταετία τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι φίλοι και εταίροι;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.