Και να το νέο μέγα θέμα που (θα) μας απασχολεί το επόμενο χρονικό διάστημα, όσο θα μετράμε (και θα ξαναμετράμε) μέρες μέχρι την επόμενη ημερομηνία-ορόσημο: θα ψηφιστούν τα νέα μέτρα και από την αντιπολίτευση; Αν τον σχετικό χορό άνοιξε δυο μέρες νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε, σήμερα ήταν η σειρά του εκπροσώπου του ΔΝΤ κ. Τζ. Ράις να ξεκαθαρίσει ότι το «Ταμείο» πιθανόν να ζητήσει και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «δεσμευθούν» ότι θα εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία.

Τι έλεγε την Τρίτη, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin, ο κ. Σόιμπλε; «Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι θεσμοί πάντα έλεγαν ότι οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση, εφόσον διενεργηθούν εκλογές κάποια στιγμή μελλοντικά. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο» δήλωνε χαρακτηριστικά, ενώ νωρίτερα ο Γάλλος ομόλογός του κ. Μ. Σαπέν έκανε γνωστό ότι το ΔΝΤ ζητά δέσμευση και της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή της συμφωνίας. Αν ο κ. Σαπέν εξέφραζε την απορία του για το πώς είναι δυνατόν να ζητείται κάτι τέτοιο, ο κ. Σόιμπλε τόνιζε ότι «αυτό έχει γίνει με επιτυχία στο παρελθόν σε άλλα κράτη, αλλά και στην Ελλάδα».

Προέκυψαν στο μεταξύ οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί των Νοτιοευρωπαίων, ήρθε και η επίθεση στο Λονδίνο χθες και κάπου «ξεχάστηκαν» τα παραπάνω, αλλά όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν, και σήμερα το ίδιο το ΔΝΤ έριξε το θέμα στο τραπέζι. Η (αξιωματική) αντιπολίτευση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία και καταγγέλλει... την κυβέρνηση (σ.σ.: καμία αναφορά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ), σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επιβαρύνει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας τους πολίτες. Επομένως, να μη ζητούν από την αξιωματική αντιπολίτευση καμία συνευθύνη». Προσέξτε: να μη ζητά η κυβέρνηση «συνευθύνη». Όχι οι δανειστές.

Τι θα πράξει η Ν.Δ. (και πιθανόν και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνυπέγραψαν το καλοκαίρι του 2015 τα προαπαιτούμενα του τρέχοντος μνημονίου) αν το θέμα μπει επιτακτικά από πλευράς «θεσμών» για «να κλείσει η συμφωνία»; Απομένει να φανεί. Όχι πως έχει την παραμικρή σημασία φυσικά, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως ουδεμία πρόθεση έχει η Νέα Δημοκρατία να πει «όχι» σε κάθε κόμμα της κάθε συμφωνίας που έχει ήδη υπογραφεί ή θα υπογραφεί στο μέλλον. Τυχαία λέτε να μιλούσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα για «τζάμπα μάγκες» ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Ε. Μεϊμαράκης; Ο οποίος, μάλιστα, τρεις μέρες νωρίτερα συναντήθηκε με τον νυν πρόεδρο του κόμματός του;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.