Κανένα λάθος. Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται πως κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς αναφορικά με την προχθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ με φόντο τις «προκλητικές δηλώσεις» του Τούρκου προέδρου κ. Τ. Ερντογάν. Μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά μετά την επική γκάφα του ΑΠΕ (σ.σ.: απέδιδε στον κ. Ερντογάν δηλώσεις σχετικές με απαίτηση για... δημοψήφισμα στη Θράκη), και η οποία φαίνεται να απαντά ακριβώς στις προαναφερθείσες (μη) δηλώσεις, μα κατά τον κ. Κοτζιά... καθόλου δεν βασίστηκε στο λανθασμένο τηλεγράφημα του ΑΠΕ!
Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο υπουργός υποστήριξε πως το όλο θέμα αποτελεί... διαστρέβλωση πραγματικότητας (σ.σ.: την ευθύνη για την οποία καταλόγισε στον «αντιπολιτευτικό Τύπο»). Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η ανακοίνωση εξεδόθη «έχοντας διαβάσει τις δηλώσεις του στα τουρκικά από την ανάρτηση στο ίδιο το site της Προεδρίας της Τουρκίας. Γι' αυτό και εμείς στην ανακοίνωσή μας δεν αναφέραμε ούτε περί δημοψηφίσματος, ούτε οτιδήποτε άλλο». Συνεπώς, «ανόητη αντιπολίτευση που μόνο κακό κάνει» το όλο θέμα.
Όντως, στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ δεν κάνει λόγο για δημοψήφισμα. Αναφέρει όμως επί λέξει: «Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών επιβάλλει τη διατύπωση υπεύθυνων θέσεων μακριά από παρωχημένους αναθεωρητισμούς. Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη».
Με δεδομένο πως ο κ. Ερντογάν δεν αναφέρθηκε σε δημοψήφισμα... πόθεν η επισήμανση περί της ελληνικότητας (και... ευρωπαϊκότητας) της Θράκης; Ως απάντηση π.χ. στο «είναι καθήκον, αλλά και δικαίωμα της Τουρκίας να ενδιαφέρεται για το Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη, την Κριμαία, το Καραμπάχ, τη Βοσνία και τις άλλες αδελφές περιοχές»; Το «αδελφές περιοχές» αρκεί για να εκδοθεί μια τέτοια ανακοίνωση; Κι ο σάλος που δημιουργήθηκε χθες, ήταν απλά «ανόητη αντιπολίτευση»;
Το να κάνεις λάθος, έστω και από τόσο καίριες θέσεις, είναι ανθρώπινο. Το να μην παραδέχεσαι το λάθος, όντας σε τέτοιες θέσεις ευθύνης, θα μπορούσε να εκληφθεί ως «διπλωματία». Το να ζητάς όμως και τα ρέστα για ένα λάθος που αρνείσαι (για τους όποιους λόγους!) να αναγνωρίσεις, είναι απλώς επικίνδυνο. Και οι δηλώσεις περί «ελληνικότητας» γεωγραφικών περιοχών της χώρας μας από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι διπλά επικίνδυνες. Να θυμίσουμε π.χ. την... τεράστια επιτυχία της καμπάνιας «Macedonia is one and only and it's Greek»; 25 χρόνια μετά, ακόμη τρέχουμε να συμμαζέψουμε τη ζημιά που έγινε τότε. Στο μεταξύ... μην αρχίσουμε δηλώσεις περί «ελληνικότητας» της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και λοιπών γεωγραφικών διαμερισμάτων, ε;