Παρότρυνε όντως ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Δ. Τσακίρης τους ασφαλισμένους στον οργανισμό να πάνε... Βουλγαρία; Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του, όπως ο ίδιος δήλωνε αργότερα; Κι αν όντως υπήρξε παρερμηνεία, προς τι η έκρηξη του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Μανιού; Ό,τι κι αν ισχύει, το δεδομένο είναι πως η ελληνοβουλγαρική μεθόριος, εξακολουθεί να λειτουργεί ως σημείο αναφοράς προκειμένου να (δια)χωριστούν οι «αμνοί» από τα «ερίφια»: η «πολιτισμένη» Δύση (στην οποία και «ανήκομεν»!) δηλαδή απ' τη μια και ο «από Βορράν κίνδυνος» απ' την άλλη.

Ήδη απ' το πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα (ποιος λησμονεί το περίφημο «ιδιώνυμο»;) η γειτονική χώρα προβαλλόταν ως το απόλυτο κακό: το «να πάτε στη Βουλγαρία!» (σ.σ.: όχι με τόσο κομψή διατύπωση!) το λέγανε τότε οι «εθνικόφρονες» και οι «πατριώτες» στους κομμουνιστές, περίπου σαν να τους παρότρυναν να συναντήσουν τον ίδιο τον διάβολο (σ.σ.: πλέον, έχει αντικατασταθεί απ' το «να πάτε στη Βόρειο Κορέα!» που απευθύνουν συντηρητικοί και «αριστεροί ρεαλιστές» στους «αριστεριστές» και «ρομαντικούς βολονταριστές»). Σήμερα, το λένε οι επιχειρηματολογούντες υπέρ της εξοντωτικής φορολογίας και λιτότητας σε κείνους που δηλώνουν πως αδυνατούν να πληρώσουν, αλλά λέγεται και αντιστρόφως: «Τι να κάνουμε, να πάμε κι εμείς στη Βουλγαρία;» λένε συχνά-πυκνά μικρέμποροι και οι μικροβιοτέχνες (σ.σ.: οι μεγαλύτεροι, έχουν ήδη – στην πλειονότητά τους – την έδρα τους εκτός ελληνικής επικράτειας). Αν στις ΗΠΑ η μεθόριος με το Μεξικό τείνει να θεωρείται η γραμμή που χωρίζει την ατιμωρησία (μετά το έγκλημα) με τον κολασμό, στη χώρα μας η ελληνοβουλγαρική μεθόριος έχει ταυτιστεί με το σύνορο μεταξύ φορολογικής κόλασης και φορολογικού παραδείσου: ασχέτως αν τίποτε απ' τα δύο δεν ισχύει στην πράξη.

Κάλεσε πράγματι ο κ. Τσακίρης τους ελευθεροεπαγγελματίες (απ' τη μακρινή Φλώρινα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής») να πάνε Βουλγαρία; Ο ίδιος, δηλώνει (Star, ΑΝΤ1, «Καθημερινή» κ.α.) πως υπήρξε παρερμηνεία και πως ο ίδιος τόνισε ότι όσοι μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησής τους στη Βουλγαρία... δεν θα πάρουν σύνταξη! Τι είναι χειρότερο; Και... τι είναι περισσότερο μειωτικό για μια χώρα-μέλος της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας»;

Ό,τι κι αν είπε, όχι, βεβαίως και δεν παραιτήθηκε ο κ. Διοικητής! Ούτε – βεβαίως – ζητήθηκε η παραίτησή του απ' τον «προϊστάμενό» του υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλο! Τι... Βουλγαρία θα γίνουμε τώρα;

*ομιλείτε την βουλγαρικήν;

Ι. Δ. Σαμπανίκος
Συντάκτης: Ι. Δ. Σαμπανίκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.