Υπερψηφίστηκε, λίγο μετά τις 8 το απόγευμα, στις συναρμόδιες Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων/ Κοινωνικών Υποθέσεων/ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης/Παραγωγής και Εμπορίου, μετά από συζήτηση 4 ωρών, το σχέδιο νόμου «Για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM).

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας έκανε λόγο για μία μάχη που μπορεί να μην έχει ακόμα κερδηθεί, αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και τελικό της στόχο έχει η κοινωνική ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή να μην βασίζονται στην αυστηρή λιτότητα, αλλά στην εξυπηρέτηση των βασικών κοινωνικών αναγκών. «Με αυτή τη συμφωνία επιδιώκουμε χρόνο και χώρο ακριβώς για να τον αξιοποιήσουμε» σημείωσε.

«Κλείνει ο κύκλος του ανεύθυνου λαϊκισμού, των μεγάλων υποσχέσεων , των δραματικών επικλήσεων στον πατριωτισμό των Ελλήνων, της διαρκούς επίκλησης στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής ως θέσφατα που σήμερα καταπατώνται» είπε με τη σειρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Ζητάμε από την Κυβέρνηση τη ρητή δέσμευση ότι δεν θα γυρίσει την Κυριακή το βράδυ χωρίς να φέρει συμφωνία παραμονής στο ευρώ και στην Ευρώπη. Το μείγμα των μέτρων δικός σας λογαριασμός. Αν θέλετε να θυσιάσετε συντάξεις, να αυξήσετε φόρους για να πάρετε κάτι άλλο, όπως π.χ. τα εργασιακά γιατί βολεύει το εκλογικό σας ακροατήριο δικιά σας είναι η επιλογή. Όμως σε καμία περίπτωση δεν σας εξουσιοδοτούμε για να πάτε σε ρήξη» τόνισε με απόλυτο κυνισμό.

Για πανεθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας στο και πέντε, καθώς «είμαστε ενδεχομένως χρεοκοπημένοι ήδη» μίλησε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Κων/νος Μπαργιώτας. «Μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από την καταστροφή» επισήμανε ο βουλευτής, δηλώνοντας ότι το Ποτάμι θα ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία φέρει η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός. «Αυτό δεν σημαίνει ότι συντασσόμαστε με την Κυβέρνηση χωρίς όρους, ότι προσχωρούμε σε πολιτικές και νοοτροπίες που μας βρίσκουν αντίθετους και τις έχουμε ήδη πολλές φορές καταγγείλει. Και φόβους έχουμε και επιφυλάξεις και αμφιβολίες, όχι μόνο ως προς τις προθέσεις, αλλά και τις δυνατότητες για την εφαρμογή μιας τέτοιας συμφωνίας» κατέληξε.

«Μνημόνιο Τσίπρα» χαρακτήρισε τη συμφωνία με τους δανειστές ο Νίκος Καραθανασόπουλους, ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, ενώ για την Κυβέρνηση είπε ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης, θυσιάζοντας 5 μήνες τώρα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους, κάνοντας εσωτερικό δανεισμό, κουρεύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και των υπόλοιπων δημόσιων φορέων. «Αμέσως μετά το δημοψήφισμα, τα κόμματα που εκπροσωπούσαν το ‘όχι’ αγκαλιάστηκαν με τα κόμματα που εκπροσωπούσαν το ‘ναι’ και πήγαν χέρι χέρι και αντάμα στο όνομα της υποταγής του ευρωμονόδρομου» επισήμανε.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κάναμε σήμερα μια εξαιρετικά δημοκρατική, έντονη, αυστηρή προς όλα τα επίπεδα, επικριτική συζήτηση άνω των 2,5 ωρών και λάβαμε μια απόφαση απόλυτα ομόφωνη. Στηρίζουμε το κατεπείγον, στηρίζουμε την προσπάθεια της Κυβέρνησης με μια πολύ σοβαρή επιφύλαξη: θα θέλαμε αύριο στο Eurogroup να περιγραφεί με ρητό και σαφή τρόπο η αναφορά στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους και η φετινή εκταμίευση μέρους του αναπτυξιακού πακέτου του κ. Γιούνκερ και όχι μόνο» είπε εκ μέρους των ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος.

Τέλος, ο Ιωάννης Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) επέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης από την εκλογή της ως σήμερα, λέγοντας ότι τα λάθη έχουν κόστος που πληρώνει ο λαός. «Να συγκρίνει ο λαός τι προτείναμε εμείς και ποιο είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» σημείωσε, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη. «Το ναι μας δεν είναι ανέξοδο, γι’ αυτό ζητάμε να συμπεριλάβετε στο άρθρο που καταθέσατε πρώτον αυτό που είναι αυτονόητο και το λέει η αιτιολογική έκθεση ότι θα έρθει η τελική σύμβαση εδώ στη Βουλή και δεύτερον αναφορά που θα ορίζει ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τους ομολόγους σας με αμετακίνητο στόχο την οριστική λύση και την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ» κατέληξε.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί, εντός των επόμενων ωρών, στην Ολομέλεια της Βουλής.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.