Ξεκίνησε σήμερα, ενώπιον των συναρμόδιων Επιτροπών, η συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», το οποίο εμπεριέχει μεταξύ άλλων συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών (ΕΝΦΙΑ, τροποποιήσεις διατάξεων Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τροποποίηση διατάξεων ΚΕΔΕ κ.ά.), αλλά και των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της συμφωνίας που σύναψε τον Αύγουστο η Κυβέρνηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και δια της οποίας εξαλείφθηκε το ρίσκο εξόδου από το κοινό νόμισμα και διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις της οικονομικής σταθερότητας.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος που τόνισε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, όχι όμως για το ΚΚΕ ή τη ΧΑ που καταγγέλλουν τις επιπτώσεις της συμφωνίας, χαρακτήρισε προβληματική τη στάση της Ένωσης Κεντρώων, ενώ αναρωτήθηκε τι διαφορετικό θα έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και δεν το ψηφίζουν.
Τη δυσκολία που είχε και το δικό του κόμμα όταν ψήφιζε τα επώδυνα μέτρα φρόντισε να τονίσει με τη σειρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. «Διαφωνούμε με τα προεκλογικά ψέματα, με τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση και την αμιγώς επικοινωνιακή της διαχείριση, διαφωνούμε με τη δραματική επιδείνωση της σχέσης της χώρας με τους ευρωπαίους εταίρους, διαφωνούμε με τον λογαριασμό που φέρατε» επισήμανε, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί το κόμμα του δεν στηρίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και συνολικά την κυβερνητική πολιτική.
«Η διαπραγμάτευσή σας ήταν παράδοση άνευ όρων και υποχρεωθήκατε να γλύψετε εκεί που φτύνατε και αν δούμε το νομοσχέδιο σε όλα του τα άρθρα είναι μια αποθέωση της υιοθέτησης όλων αυτών που καταγγέλατε ως νεοφιλελεύθερες επιλογές» σημείωσε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος. «Έχετε την εντύπωση ότι έχει ομαδική αμνησία ο ελληνικός λαός, ότι ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων;» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για μη αξιοποίηση τον Γενάρη των πρότερων επιτυχιών της χώρας.
Υπηρέτη του βάρβαρου καπιταλισμού χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καθώς αφενός διαχειρίζεται την κρίση εις βάρος του λαού στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης, αφετέρου διαμορφώνει ένα ευνοϊκό έδαφος για την καπιταλιστική ανάκαμψη. «Αν ένα πράγμα οφείλουμε να σας αναγνωρίσουμε είναι ότι είστε οι ικανότεροι γα να επιβάλλετε τα χειρότερα για το λαό» σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο τελευταίος πρέπει να δώσει την οργανωμένη αγωνιστική του απάντηση.
Στην …πραγματικότητα καλωσόρισε ο Χάρης Θεοχάρης από το ΠΟΤΑΜΙ τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τους οποίους κάλεσε να αφήσουν τον αμφίσημο λόγο και να στηρίξουν τα μέτρα αν τα θεωρούν δίκαια, διαφορετικά να τα αλλάξουν. «Έχετε εξαφανίσει ό,τι κάνατε τους τελευταίους οχτώ μήνες. Το μόνο που έχει μείνει η ιστορία να γράψει είναι οι 17 ώρες που διαπραγματεύτηκε ο Πρωθυπουργός, το άνοιγμα της ΕΡΤ και οι καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ. Με αυτό το νομοσχέδιο εξαφανίζετε ό,τι άλλο έχει γίνει» επισήμανε.
Για κράτος - σύμμαχο του φορολογούμενου έκανε λόγο ο Δημήτρης Καμμένος από τους ΑΝΕΛ, ενώ ζήτησε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις από τη μία επιβράβευση στην Κυβέρνηση για όσα έχει μέχρι στιγμής καταφέρει και από την άλλη προτάσεις για ευκολότερη απεμπλοκή από τα όσα βιώνουμε.
«Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που διαπράττεται» είπε με τη σειρά του και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπο των πολιτικών και να χτυπηθούν οι παθογένειες του δημοσίου.
Η συζήτηση, ενώπιον των Επιτροπών, θα συνεχιστεί αύριο με ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)