Δεκτό κατά πλειοψηφία – επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του – έγινε λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα των δανειστών.
Πιο συγκεκριμένα, επί της αρχής συγκέντρωσε 154 «ναι» από τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και 140 «όχι» από τα υπόλοιπα κόμματα, σε μια ψηφοφορία από την οποία απουσίασαν συνολικά 6 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ: Β. Κατριβάνου, ΝΔ: Α. Γεωργιάδης, Α. Καραμανλή, Ι. Μανιάτης, ΠΑΣΟΚ: Φ. Γεννηματά, ΠΟΤΑΜΙ: Μάρκου Αικ.), εκ των οποίων οι 4 (Β. Κατριβάνου, Α. Καραμανλή, Ι. Μανιάτης, Φ. Γεννηματά,) έστειλαν επιστολή πρόθεσης ψήφου, η οποία δεν εμφανίστηκε διαφοροποιημένη από την γραμμή του κόμματος στο οποίο ανήκει ο καθένας από αυτούς, ούτε καταμετρήθηκε στο αποτέλεσμα.
Για τα άρθρα 1 (συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις), 2 (φορολογικά θέματα), 5 (100 δόσεις), 10 (κατάργηση προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο), 13 (ανταποδοτικά τέλη των ΟΤΑ), 14 (ΑΚΑΓΕ), 17 (σύμβαση ΟΣΕ για τροχαίο υλικό), 21 (εμπορία οίνου), η ψηφοφορία ήταν επίσης ονομαστική, με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να λένε «ναι» σε όλα, τη ΝΔ να ψηφίζει «ναι» μόνο στο άρθρο 14 (ΑΚΑΓΕ), το ΠΑΣΟΚ στα άρθρα 14 (ΑΚΑΓΕ) και 17 (σύμβαση ΟΣΕ για τροχαίο υλικό), το ΠΟΤΑΜΙ μόνο στο άρθρο 10 (Ελεγκτικό Συνέδριο) και την ΧΑ, το ΚΚΕ και την Ένωση Κεντρώων να λένε «όχι» σε όλα. Διαφοροποιημένη από τη γραμμή των ΑΝΕΛ η ψήφος του Ν. Νικολόπουλου, αφού καταψήφισε τα άρθρα 1, 2, 5, 10, 13, 17 και 21 και είπε «ναι» μόνο στο άρθρο 14 και στην επί της αρχής ψηφοφορία.
Στα υπόλοιπα άρθρα και την τροπολογία που αφορούσε την παράταση κατά ένα έτος προθεσμιών παραγραφής δικαιώματος του Δημοσίου για έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου που λήγουν στις 31.12.2015, η ψηφοφορία έγινε δια βοής. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τροπολογία στήριξαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΚΕ), πλην της ΧΑ και της Ένωσης Κεντρώων.
Οι ομιλίες του Πρωθυπουργού και των εκπροσώπων των κομμάτων
Την κινητοποίηση της Ευρώπης στο προσφυγικό, έστω και με αργούς ρυθμούς, επισήμανε ο Α. Τσίπρας, άρτι αφιχθείς από μία κρίσιμη σύνοδο κορυφής για το ζήτημα που έγινε στις Βρυξέλλες. Μάλιστα κατέγραψε στα θετικά της συνόδου την αναγνώριση του τεράστιου κόστους που καλούνται να πληρώσουν οι χώρες υποδοχής για την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών στους πρόσφυγες, τόνισε ωστόσο ότι παρά τα μεγάλα λόγια ουσιαστική χρηματοδότηση από την πλευρά της Ευρώπης δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο κοινών περιπολιών με τουρκικά πλοία στα ελληνικά χωρικά ύδατα – καθώς ούτε εμπιστοσύνη υπάρχει στην τουρκική πλευρά, ούτε έχει νόημα κάτι τέτοιο – ξεκαθάρισε όμως ότι στις προθέσεις του είναι να υπάρξει συντονισμός και συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή.
Αναφορικά με το νομοσχέδιο τόνισε ότι δεν φέρνει νέα μέτρα, μόνο τα ήδη γνωστά δύσκολα μέτρα από τη συμφωνία που υπερψήφισε το Κοινοβούλιο τον Αύγουστο και επικύρωσε η λαϊκή ετυμηγορία τον Σεπτέμβρη. Μίλησε ακόμα για τη στρατηγική της Κυβέρνησης, με βάση την οποία πρώτα θα προχωρήσει η διαδικασία της αξιολόγησης και έπειτα θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η συζήτηση για την αναγκαία απομείωση του χρέους. Ξεκαθάρισε, τέλος, ότι στην πλάτη αυτής της Κυβέρνησης δεν θα κάνουν πολιτική καριέρα όσοι συντηρούν πελατειακές σχέσεις με κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, ότι θα ελεγχθούν όλες οι φορολογικές υποθέσεις – η παραγραφή των οποίων πήρε παράταση ενός έτους – και ότι θα προστατευθούν οι πλέον αδύναμοι.
Ότι δεν πρόκειται να δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση στην Κυβέρνηση και θα ψηφίζει μόνο ό,τι θεωρεί καλό για τη χώρα και σε καμία περίπτωση υφεσιακά μέτρα ξεκαθάρισε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Τόνισε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξηλώνει διατάξεις που πέρασε πριν λίγους μήνες και είναι εκείνος που οφείλει εξηγήσεις για την αλλαγή της στάσης του. «Στη σύνοδο κορυφής ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη βοήθεια των επιτρόπων για να ψηφίσει η αντιπολίτευση τα μέτρα. Φτάσατε στο σημείο να κάνετε σαν το παιδάκι που φωνάζει τη μαμά να μας κάνει ντα, να μας πει η κα Μέρκελ να το ψηφίσουμε εσείς ο αντιμερκελιστής. Μην κουράζεστε. Εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του Α. Λοβέρδου, ο οποίος καταλόγισε πολιτική μικροπρέπεια στον Πρωθυπουργό, επειδή δεν αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ – σε τέσσερις ψηφοφορίες της προηγούμενης Βουλής – να στηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης προκειμένου να παραμείνει η χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο. «Μου θύμισε Παπανδρέου και Παπαδήμου προς ώρας και έρχεται η στιγμή που θα μιλήσει και ως Βενιζέλος» ανέφερε.
Τον προβληματισμό του για το πόσο θα στοιχίσει η εκπαίδευση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα εξέφρασε ο επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης, με αφορμή το προσφυγικό ζήτημα. Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της μετατόπισης του βάρους στα τουρκικά παράλια και της διεξαγωγής του ελέγχου των προσφύγων στην ενδοχώρα της Τουρκίας, τόνισε ωστόσο ότι μέχρι να αποφασιστεί αυτό χάθηκαν πολύτιμοι μήνες. Αναφορικά με το νομοσχέδιο, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόσυρση της διάταξης που επέτρεπε την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
«Αυτόματο σφαγείο στα κονδύλια για τις λαϊκές ανάγκες» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Δ. Κουτσούμπας, αφού η ψήφισή του σημαίνει αυτόματες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα – και μάλιστα με οριζόντιο χαρακτήρα – στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτόματες περικοπές σε κονδύλια προς τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τους δήμους και άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αντίθετα, συνεπάγεται νέα μεγάλα δώρα προς την άρχουσα τάξη, όπως την απαλλαγή των ομίλων που υπογράφουν συμβάσεις παραχώρησης από τα ανταποδοτικά τέλη προς τους ΟΤΑ, τη διαγραφή χρεών των ΟΣΕ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ώστε μετά την ιδιωτικοποίηση τους οι νέοι ιδιοκτήτες - όμιλοι να διασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία χωρίς βαρίδια και υποχρεώσεις, τη φορολόγηση μικρών οικογενειακών μονάδων του τουρισμού περισσότερο από τις μεγάλες ανώνυμες εταιρίες και τα πεντάστερα ξενοδοχεία πολυτελείας.
«Σηκώνετε υποκριτικά τη σημαία κατά της φοροδιαφυγής και την ίδια ώρα διατηρείτε το προκλητικό καθεστώς της φοροαπαλλαγής των εφοπλιστών που πληρώνουν για ετήσιο φόρο τα ναύλα 2 - 3 ημερών, μιλάτε για ορθολογικοποίηση της φορολογίας και ταυτόχρονα διατηρείτε τη φοροασυλία των ομίλων που δεν καταβάλλουν ούτε το 1/10 των ετήσιων φορολογικών εσόδων στο κράτος» τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα επόμενα χρόνια ο λαός θα κληθεί να δοκιμάσει την πραγματική του δύναμη, γιατί «μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση ριζικά».
Στην έλλειψη αξιοπιστίας των κομμάτων που ψήφισαν τα μνημόνια και τώρα δεν τα ψηφίζουν, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε την αντίστροφη πορεία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης. Σημείωσε επίσης ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει μέτρα που αφαιρούν επιδόματα από υπερήλικες, την ίδια στιγμή που μένουν άθικτα τα ρετιρέ και οι διπλές και τριπλές συντάξεις (με τις τελευταίες μάλιστα να φτάνουν τις 330 χιλιάδες). «Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Κυβέρνησης να μας πείσει ότι κάνει το σωστό, στην ουσία συνεχίζει την πολιτική της ΝΔ» τόνισε.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)