Ξεκίνησε το μεσημέρι της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή η συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου «Μέτρα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων», το οποίο χθες έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, κατά πλειοψηφία, από τις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
Κατά τη διάρκειά της, ο Α. Λοβέρδος κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας για την παράγραφο 4 του άρθρου 10 που, όπως είπε, καταργεί την αυτοτέλεια όποιου φορέα έχει αυτοδιοίκητο (δήμοι - περιφέρειες - πανεπιστήμια - ασφαλιστικά ταμεία - νοσοκομεία κλπ). «Δεν διαφωνούμε με το να έχει ο Υπουργός Οικονομικών εικόνα σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος όπου όλα τα ιδρύματα αυτά βάζουν τα λεφτά τους. Αλλά η διάταξη του κ. Τσακαλώτου – αν είναι του κ. Τσακαλώτου – σύμφωνα με την οποία το κουμάντο θα κάνει ο Υπουργός Οικονομικών και θα διαχειρίζεται την περιουσία και τα οικονομικά όλων αυτών των φορέων είναι αντισυνταγματική και θα πέσει στον Συμβούλιο της Επικρατείας με την πρώτη αίτηση ακυρώσεως» σημείωσε.
Επί του θέματος απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, ο οποίος είπε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν θα έχει αντίρρηση να τροποποιηθεί η διάταξη, ενώ στην πορεία της συζήτησης τοποθετήθηκε και ο Γ. Κατρούγκαλος, διευκρινίζοντας ότι το νόημα της ρύθμισης ήταν απλά διαχειριστικό και μπορεί να ξεκαθαριστεί απολύτως με μία νομοτεχνική βελτίωση, η οποία και θα έρθει άμεσα.
Είχε προηγηθεί η ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Αθανάσιου Παπαδόπουλου, ο οποίος παρατήρησε ότι κάποιοι βουλευτές ξεχνούν το πλαίσιο της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου και αβαντάρουν αιτήματα για τα οποία κώφευαν συστηματικά κατά τις περιόδους άσκησης εξουσίας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ χρησιμοποιούν τα δύσκολα σημεία του ν/σ ως άλλοθι για να βάλουν εμπόδια στη φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση δίνει εξετάσεις για τη συμβολή της στην αναγέννηση της χώρας, αλλά και για να αποδείξει ότι μπορεί να υπάρξει αριστερό υπόδειγμα διακυβέρνησης, «χρήσιμο και για τις αλλαγές συσχετισμών στην Ενωμένη Ευρώπη που δημιουργούν προϋποθέσεις για μια Ευρώπη που σέβεται τις ιδρυτικές της αξίες».
«Η ΝΔ είναι εδώ ως αξιωματική αντιπολίτευση - εκεί που την έταξε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές - για να ελέγχει την Κυβέρνηση, να ψηφίζει τα σωστά και να αναδεικνύει την έκταση της εξαπάτησης. Καταψηφίζουμε λοιπόν το νομοσχέδιο επί της αρχής γιατί θεωρούμε ότι είναι υφεσιακό, άδικο και ατελέσφορο» σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, εξηγώντας ότι αφενός περιστέλλει ασφαλιστικά και προνοιακά δικαιώματα, αφετέρου επιβάλλει νέα φορολογικά βάρη σε ήδη υπερφορολογημένα φορολογικά υποκείμενα.
«Η στάση μας δεν ήταν υποκριτική, όπως είναι η στάση Υπουργών που νομοθετούν, αλλά επιφυλάσσονται για αυτά που νομοθετούν ή προαναγγέλλουν αλλαγές σε αυτά που θα νομοθετήσουν πριν καν ακόμα τελειώσει η διαδικασία νομοθέτησης και ψήφισής τους. Είμαστε η παράταξη του κοινωνικού φιλελευθερισμού που συνδυάζει την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη, που πιστεύει στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας, της ελεύθερης επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων – που εσείς πρόσφατα ανακαλύψατε – και βάζει πάνω από όλα όχι το συγκυριακό κομματικό συμφέρον, αλλά το πατριωτικό» κατέληξε.
Ότι δεν θα ξεψηφίσουν ό,τι ψήφισαν κατά την πρώτη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. τον νόμο για τις 100 δόσεις) είπε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Κουτσούκος, ενώ αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ σημείωσε ότι δεν αρκείται στις σκιαμαχίες και περιμένει το αποτέλεσμα. «Η διάθεση μας θα είναι δημιουργική για ρυθμίσεις που πάνε μπροστά τη χώρα και την οικονομία, για να προστατέψουμε τους πλέον αδύναμους και γενικά για να υπερασπιστούμε ένα σχέδιο που είχαμε και έχουμε για να βγούμε από τα μνημόνια» τόνισε.
Βάρβαρα χαρακτήρισε τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, καθώς έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε όσα είχαν θεσπιστεί με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο. Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής επισήμανε ότι αποτελεί ανέκδοτο και πρόσχημα για την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, εξηγώντας ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχουν φορολογικά ‘παραθυράκια’ για να μη συμβεί αυτό και θα την πληρώσουν τελικά αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. «Είστε ένα χρήσιμο υπόδειγμα αριστερής διακυβέρνησης, αλλά όχι για το λαό, αλλά για την αστική τάξη. Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική και να την ανατρέψει» κατέληξε.
«Το αληθινό και το ψεύτικο αναμετράται με την πραγματικότητα κι όχι με την ικανότητα του θιάσου να πείσει το κοινό του» επισήμανε ο ειδικός αγορητής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Χάρης Θεοχάρης. «Όπως δεν γίνεται να κάνει κανείς απεργία πείνας τρώγοντας, έτσι δεν γίνεται να είναι αριστερός ψηφίζοντας μνημόνια. Ο αριστερός παραιτείται όταν δεν συμφωνεί. Δεν είστε δημόσιοι υπάλληλοι να υλοποιείτε την πολιτική της τρόικας» τόνισε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα λάθος σκεπτικό και ότι έχουμε ξεπουλήσει τους ψηφοφόρους μας, το πρόγραμμα της αντιπολίτευσης ποιό είναι; Έχει μείνει σε μία κριτική που ασκείται μόνο για την τηλεόραση» είπε με τη σειρά του ο Δ. Καμμένος από τους ΑΝΕΛ.
Στον ΕΝΦΙΑ και την είσπραξή του ακόμα και για πολύ μικρά ποσά αναφέρθηκε ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων. «Θέλουμε ένα κράτος δικαίου, ανάπτυξης που να δημιουργεί ίσες ευκαιρίες, ένα κράτος ρυθμιστή και όχι εξουσιαστή της οικονομίας» είπε στη συνέχεια. «Ζητάμε ισονομία, ισοπολιτεία, ίσα δικαιώματα προς όλους. Κανείς δεν είναι καλύτερος πολίτης από κάποιον άλλο, είτε συνδικαλίζεται, είτε όχι, είτε είναι ένστολος, είτε φορά πολιτική αμφίεση, κοιτάζουμε το παραγόμενο έργο και τον επιβραβεύουμε αντιστοίχως. Αυτό κοιτάζει η δικαιοσύνη που επιτέλους πρέπει να έρθει στο κοινοβούλιο και να γίνει δυσάρεστη για μερικούς. Αν μας θέλετε συμμάχους σταματήστε να κλείνετε το μάτι σε συγκεκριμένες ομάδες με πελατειακές σχέσεις».
«Δεν είχαμε 10 μέρες διαβούλευση, αλλά είχαμε διαβούλευση» (!!) είπε, τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας στις κατηγορίες για τον εξαιρετικά σύντομο χρόνο που τέθηκε σε διαβούλευση το ν/σ, ενώ για πολλά επιμέρους σημεία του διευκρίνισε ότι αποτελούν απλά την εφαρμογή της συμφωνίας που ψηφίστηκε τον Αύγουστο. «Η συμφωνία ήταν πολιτική αναγκαιότητα για μας, πολιτική επιλογή για εσάς. Όταν δεχόμαστε τέτοια κριτική, ότι η αριστερά έχασε την ψυχή της, από αυτούς που φέρανε τη χώρα εδώ και θέλουν να επαναλάβουν το χθες, τότε είμαστε σίγουροι ότι είμαστε στο σωστό δρόμο» κατέληξε.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)