Στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου ότι δεν προώθησε τη δικογραφία για τα εξοπλιστικά στην Ολομέλεια της Βουλής απάντησε, το απόγευμα της Κυριακής, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Εντευκτήριο της Βουλής.

Η κα Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για στρατηγικές «αντιστροφής της πραγματικότητας» και «αποδόμησης προσωπικότητας» εκ μέρους των πολιτικών της αντιπάλων με σκοπό να απαξιωθεί η πολιτική της πορεία και συνέπεια. «Εν αντιθέσει με εκείνους που άλλα έλεγαν και άλλα έπρατταν, έχω το δυσμενές προνόμιο, αλλά και την τιμή να έχω πει και να έχω κάνει τα ίδια ακριβώς ως Πρόεδρος της Βουλής με αυτά για τα οποία αγωνίστηκα ως βουλευτής και ως πολίτης» τόνισε.

Όπως εξήγησε, ουδέποτε επί Προεδρίας της ‘θάφτηκε’ ποινική δικογραφία ή εξυπηρετήθηκαν ενεχόμενα πρόσωπα σε σχέση με υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αντιθέτως, υπήρξε «η μόνη βουλευτής που ανέδειξε το ζήτημα της μη αντιμετώπισης - σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών - των δεκάδων ποινικών δικογραφιών κατά κυβερνητικών προσώπων που διαβιβάζονται στη Βουλή και η μόνη Πρόεδρος της Βουλής που έκανε κάτι γι’ αυτό».

Ειδικότερα, η πρώτη δημόσια τοποθέτησή της ως βουλευτής για το ζήτημα ήταν τον Νοέμβριο του 2012, όταν συγκρούστηκε με τον τότε Πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος αρνήθηκε να της χορηγήσει αντίγραφα της ποινικής δικογραφίας για το μνημόνιο.  Επίσης υπήρξε εκ των συντακτών της πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, η οποία τελικά απορρίφθηκε από την πλειοψηφία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στις 18/12/2013 και η μόνη που - ως υπεύθυνη Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - κατέθεσε τα πρακτικά αυτής της συζήτησης στην Εισαγγελία Διαφθοράς για περαιτέρω ποινική έρευνα της υπόθεσης.

«Η δικαιοσύνη ενεργοποιήθηκε και το αποτέλεσμα ήταν ότι η δικογραφία αυτή διαβιβάστηκε στη Βουλή για έλεγχο της ποινικής ευθύνης του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπακωνσταντίνου» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να συγκαλυφθεί εκ νέου η υπόθεση έκλεισε η Βουλή αιφνιδιαστικά την ημέρα που γινόταν η διαβίβαση της συγκεκριμένης δικογραφίας (Ιούνιος 2014).

Στη συνέχεια, ως Πρόεδρος της Βουλής, φρόντισε όλες οι ποινικές δικογραφίες να χορηγούνται στους ενδιαφερόμενους και τις υπόλοιπες τις διαβίβασε αυτεπαγγέλτως στην Εξεταστική Επιτροπή για τις ευθύνες υπαγωγής της χώρας στο μνημόνιο και στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, ενώ ζήτησε την αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής ώστε οι ποινικές δικογραφίες κατά κυβερνητικών προσώπων να εξετάζονται από ειδική Επιτροπή του κοινοβουλίου, όπως γίνεται με τους βουλευτές. Η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής συγκλήθηκε τον Ιούλιο του 2015 και η σχετική συζήτηση προγραμματιζόταν να γίνει και να ολοκληρωθεί τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με τη συγκεκριμένη δικογραφία, η κα Κωνσταντοπούλου διευκρίνισε ότι ήταν μεταξύ των πρώτων που αναγγέλθηκαν στην Ολομέλεια στις 24 Φεβρουαρίου 2015. «Ανήγγειλα ότι πρόκειται για δικογραφία που αφορά τους πρώην Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Απόστολο (Άκη) Τσοχατζόπουλο, Γιάννο Παπαντωνίου, Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και έκανα ειδική αναφορά στο γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει ειδική διαδικασία της Βουλής για να μην πέφτουν αυτές οι δικογραφίες στο πηγάδι και επέστησα την προσοχή των βουλευτών στο γεγονός ότι για να κινηθεί αυτή η διαδικασία χρειάζεται υπογραφή 30 βουλευτών για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης» σημείωσε.

Ακόμα πρόσθεσε ότι ο κ. Καμμένος είχε αντίγραφο της δικογραφίας στα χέρια του από τις 5 Μαρτίου, ενώ στις 10 Μαρτίου κατά την επίσκεψη της στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κα Κωνσταντοπούλου ζήτησε τη συνεργασία Βουλής και Υπουργείου για τα ζητήματα συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τις συμβάσεις μίζας και διαφθοράς. «Η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ασχολήθηκε ειδικά με τις συμβάσεις των εξοπλιστικών και τις συμβάσεις διαφθοράς και έχει διατυπώσει ειδικό συμπέρασμα για την επιβάρυνση του δημοσίου χρέους από τέτοιες συμβάσεις. Τον Μάιο ταυτόχρονα ανασύρθηκε και η υπόθεση της Siemens που έχει και αυτή σύνδεση με τις υποθέσεις των εξοπλιστικών» επισήμανε.

«Στη δημόσια διαδρομή μου έχω υπάρξει πάντοτε διαφανής και ειλικρινής. Σίγουρα δεν θα βρουν σκελετούς στη δική μου ντουλάπα» κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.