Έκκληση προς τους Προέδρους των Κοινοβουλίων του κόσμου να σταθούν αλληλέγγυοι απέναντι στον ελληνικό λαό και την Ελλάδα, «τη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και στην οποία σήμερα το δημοκρατικό πολίτευμα παραβιάζεται κατάφωρα», απηύθυνε η Ζ. Κωνσταντοπούλου από το βήμα της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης Πρόεδρων Κοινοβουλίων που πραγματοποιήθηκε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών το τριήμερο 31 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2015.
Η κα Κωνσταντοπούλου μίλησε αρχικά για τα Μνημόνια Κατανόησης που συνάπτονται από τις ελληνικές Κυβερνήσεις και την τριάδα των διεθνών οργανισμών(ΔΝΤ / Ευρωπαϊκή Επιτροπή / ΕΚΤ) και τα οποία παραβιάζουν ευθέως τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτά που παρουσιάστηκαν ως δανειακές συμβάσεις “διάσωσης” είχαν ως αποτέλεσμα τη δυστυχία, την εκτίναξη της ανεργίας σε ποσοστό ρεκόρ (72% στις νέες γυναίκες και 60% στους νέους άνδρες), οδήγησαν στη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων ανθρώπων, σε έκρηξη των αυτοκτονιών, στην περιθωριοποίηση των νέων, των ηλικιωμένων, των αδυνάμων, των φτωχών, των μεταναστών, των προσφύγων, με τα μισά παιδιά της χώρας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, που τεκμηριώνεται στις εκθέσεις και τις δημόσιες δηλώσεις των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις συνέπειες του δημοσίου χρέους στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων και πορισμάτων» σημείωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιμονή των δανειστών να αγνοηθεί τόσο η εντολή του ελληνικού λαού για κατάργηση των κοινωνιοκτόνων μέτρων λιτότητας - η οποία δόθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου - όσο και το Προκαταρκτικό Πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, σύμφωνα με το οποίο δικαιολογείται η καταγγελία του χρέους, αφού αυτό συνήφθη από τους πιστωτές εν γνώσει της έλλειψης βιωσιμότητάς του, με σκοπό να διασωθούν οι γερμανικές, γαλλικές και ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες.
Η Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε μάλιστα «εφιάλτη για κάθε δημοκρατική συνείδηση» αυτό που ακολούθησε μετά το δημοψήφισμα. «Οι πιστωτές αρνήθηκαν να λάβουν υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Υπό την απειλή να προκαλέσουν τραπεζική χρεοκοπία και ανθρωπιστική καταστροφή επέμειναν να υιοθετηθούν μέτρα σκληρότερα από εκείνα που απορρίφθηκαν. Η Κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ότι το Κοινοβούλιο θα νομοθετεί σε προσχεδιασμένα κείμενα εκατοντάδων σελίδων χωρίς τεκμηρίωση και σε προδιαγεγραμμένες ημερομηνίες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και με τις τράπεζες ακόμη κλειστές. Αυτός ο εκβιασμός ονομάστηκε «Προαπαιτούμενα της Συμφωνίας» και το Κοινοβούλιο κλήθηκε να καταργήσει νόμους που είχε ψηφίσει τους προηγούμενες τέσσερις μήνες και να απέχει από οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, χωρίς προηγούμενη έγκριση από τους πιστωτές».
«Το Ελληνικό Κοινοβούλιο νομοθέτησε τρεις φορές υπό εξαναγκασμό και πίεση», τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, υπογραμμίζοντας πως όταν μία μεγάλη μερίδα βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, συμπεριλαμβανομένης της Προέδρου της Βουλής αρνήθηκαν να ψηφίσουν τέτοια νομοθετήματα, η Βουλή διαλύθηκε ακούσια για να εξασφαλιστεί μία πιο “σταθερή πλειοψηφία” που θα εφαρμόσει τα μέτρα που ο λαός καταψήφισε.
«Το δημόσιο χρέος χρησιμοποιείται κατά του ελληνικού πληθυσμού και του ελληνικού Κοινοβουλίου για να περιστείλει τη δημοκρατία. Αλλά η δημοκρατία είναι ύψιστη αξία. Και τα Κοινοβούλια δεν μπορούν να μετατρέπονται σε σφραγίδες που εγκρίνουν υπαγορευμένους κανόνες, τους οποίους έχει απορρίψει ο λαός και που έχουν κατασκευαστεί να καταστρέψουν τις κοινωνίες και τις επόμενες γενιές.
»Σας κάνω έκκληση ως μέλη Κοινοβουλίων όλου του κόσμου να στηρίξετε τη διεκδίκηση της Δημοκρατίας και της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας ενάντια στον εξαναγκασμό του χρέους και να υποστηρίξετε τις πρωτοβουλίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Επιτροπής ad hoc για το κυρίαρχο χρέος, καθώς και τις πρωτοβουλίες του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ για το χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μην επιτρέψετε την εκμηδένιση της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε. Μην επιτρέψετε σε κανένα άλλο Κοινοβούλιο να εξαναγκαστεί να ψηφίσει ενάντια στη θέληση του λαού και ενάντια στην εντολή των βουλευτών του. Μην επιτρέψετε τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ανθρώπινες ζωές, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και οι πολύτιμες αρχές του ΟΗΕ να συντριβούν για να εξυπηρετηθεί το τραπεζικό σύστημα. Ο κόσμος που θέλει ο λαός δεν μπορεί να χτιστεί χωρίς τους λαούς του κόσμου» κατέληξε.
Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης, η κ. Κωνσταντοπούλου πραγματοποίησε επαφές με Αντιπροσωπείες άλλων χωρών και συγκεκριμένα με την Πρόεδρο του Ιταλικού Κοινοβουλίου κ. Laura Boldrini, τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Αργεντινής στον ΟΗΕ κα. Maria Christina Perceval και την Αποστολή της Αργεντινής, τον Επιτετραμμένο του Ισημερινού κ. Agustin Fornell, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Ισλανδίας κ. Einar K. Gudfinnson, τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Βολιβίας στον ΟΗΕ κ. Sacha Sergio Llorentty, τον επόμενο Πρόεδρο της 70ης Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ, Mogens Lykketoft και τον ελληνικής καταγωγής Πρόεδρο της Γερουσίας του Καναδά κ. Leo Housakos. Στις συναντήσεις αυτές, συζητήθηκε το θέμα του χρέους και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)