Με μήνυμα του Μανώλη Γλέζου ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου της Λαϊκής Ενότητας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αφού καλημέρισε ονομαστικά τους συναγωνιστές του και τον ελληνικό λαό, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς μίλησε για την κρισιμότητα της επικείμενης εκλογικής διαδικασίας, καθώς δίνεται η δυνατότητα στο λαό να σαρώσει το σάπιο και καταπιεστικό καθεστώς της βίας και της διαφθοράς και να αναδείξει πρωταγωνιστή τον εαυτό του.
«Πρέπει να αφουγκραστούμε την ιστορία που μας χτυπά την πόρτα και να της ανοίξουμε. Δεν μπορεί να υπάρχουν θεατές σε αυτόν τον αγώνα. Όλοι πρέπει να προχωρήσουμε από κοινού. Για να περάσουν οι ελπίδες και το μέλλον που ανήκει σε εμάς. Καλώ όλους τους παλιούς συναγωνιστές να σταθούν μπροστάρηδες στον αγώνα για το δίκιο και την ελευθερία. Όλοι μαζί να αναφωνήσουμε ‘εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα για το δίκιο και την λευτεριά’» σημείωσε.
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, κατήγγειλε την αυθαιρεσία της υπηρεσιακής Κυβέρνησης που αποφάσισε η Λαϊκή Ενότητα να έχει τον λιγότερο τηλεοπτικό χρόνο κατά την προεκλογική περίοδο – αν και είναι το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα – και την απέκλεισε από κάθε προεκλογική χρηματοδότηση.
Τον λόγο πήρε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία τόνισε ότι η Λαϊκή Ενότητα αντιπροσωπεύει την ελπίδα στην οποία κάποιοι έριξαν χώμα για να τη θάψουν, παρόλα αυτά εξακολουθεί να σιγοκαίει στα σπλάχνα του λαού και της κοινωνίας και θα αναζωπυρωθεί πολύ σύντομα. «Εμείς από την πλευρά μας έχουμε ως καθήκον να την κρατήσουμε ζωντανή και να φροντίσουμε να τη μεταλαμπαδεύσουμε κυρίως στις νέες γενιές, σε αυτές που πιο πολύ θυματοποιούνται από τα μνημόνια και από την αδυσώπητη κοινωνιοκτόνα πολιτική της λιτότητας και της νέας ολοκληρωτικής οικονομικής απολυταρχίας» επισήμανε.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι η Λαϊκή Ενότητα ενοχλεί γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι μονόδρομος δεν είναι η υποταγή, αλλά η πάλη, η δημοκρατική αντίσταση και ο αγώνας. «Στους 25 βουλευτές που πήραν την πρωτοβουλία με εγρήγορση και δημοκρατικά αντανακλαστικά να συγκροτήσουν αυτόν τον πυρήνα του νέου μετώπου αντίστασης και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη που ανέλαβε το καθήκον να ηγηθεί αυτού του πυρήνα στην πορεία για τη συγκρότηση ενός ευρέως μετώπου, αξίζει ο σεβασμός μας και αξίζει να αναγνωριστεί αυτό που λείπει από εκείνους που πολύ γρήγορα ξέχασαν αυτά που είπαν πριν από ένα ακριβώς χρόνο από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη: λείπει η συνέπεια και η συνέπεια, η αξιοπιστία, η αταλάντευτη δέσμευση αυτά που λέμε να δώσουμε αγώνα για να τα κάνουμε είναι αναγκαία στοιχεία προκειμένου ο αγώνας του λαού μας να κερδηθεί».
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου:
- Παρά τις διαφωνίες μας, δίναμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας ότι μπροστά στην επιλογή ενός σκληρού μνημονίου ή της σύγκρουσης με το ευρωπαϊκό κατεστημένο, τελικά η Κυβέρνηση θα έκανε την επιλογή της σύγκρουσης και όχι της μνημονιακής υποταγής. Όταν τελικά επέλεξε το μνημόνιο αντί μιας δημοκρατικής, προοδευτικής, πατριωτικής εναλλακτικής προοπτικής για τη χώρα, είπαμε το μεγάλο όχι, γιατί ήταν αδύνατη πια η συμπόρευση.
– Κανείς δεν έριξε την Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση ήθελε εκλογές εξπρές – αφενός για να βρει ανέτοιμους τους διαφωνούντες για την εκλογική μάχη, αφετέρου για να πάρει αυτοδυναμία όσο ο λαός δεν έχει ακόμα συνειδητοποιήσει τις συνέπειες από το τρίτο μνημόνιο - για αυτό δεν τόλμησε καν να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, φοβούμενη ότι θα την πάρει.
- Μία Κυβέρνηση που αποφασίζει να αποχωρήσει από τις δεσμεύσεις απέναντι στο λαό και να μετατρέψει το «όχι» του Δημοψηφίσματος σε «ναι» ήδη πια δεν είναι Κυβέρνηση της Αριστεράς.
- «Υπερασπίστηκα τον Πρωθυπουργό μέχρι να εγκαταλείψει τον ισχυρισμό ότι εκβιάστηκε και να εμφανίσει εκείνους οι οποίοι προσπαθούσαμε να συγκροτήσουμε ένα ανάχωμα στη μνημονιακή λαίλαπα ως παιδιαρίζοντες, ως σουρεαλιστές» σημείωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
– Σε αυτές τις εκλογές για πρώτη φορά συναινούν οι δανειστές και τις προετοίμασαν μαζί με το Μαξίμου και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόκειται για εκλογές εκκαθάρισης των αντιμνημονιακών δυνάμεων, των δυνάμεων της αντίστασης, της ελπίδας, της προοπτικής και της αισιοδοξίας.
– Η επιλογή μνημονίου από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ είναι και επιλογή συγκυβέρνησης με μνημονιακές δυνάμεις και μνημονιακά πολιτικά κόμματα. Η πρόταση του εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται επισήμως πλέον σε ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ. Δεν μπορεί να υπάρξει μνημονιακή Κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ που σωστά καταγγέλλαμε για όλα τα στραβά που έχουν γίνει σε αυτή τη χώρα – και όταν αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ εννοώ την ηγεσία του - θα γίνει ξανά συμπαίκτης στη μετεκλογική Κυβέρνηση. Βεβαίως είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο Κυβέρνησης του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Σε αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και οι «προστάτες» μας από την ευρωζώνη, οι οποίοι λένε ότι για να ‘αναψηλαφήσουμε’ το χρέος (όχι να το διαγράψουμε, αλλά να το μανιπουλάρουμε) πρέπει να υπάρξει οικουμενική Κυβέρνηση.
– Το δίλημμα δεν είναι «νέο - παλιό», το δίλημμα είναι εάν ο λαός θα αποκαρδιωθεί και θα παραιτηθεί ή αν θα παλέψει. Ο λαός στις 5 Ιουλίου έδωσε μάθημα δημοκρατίας, αγωνιστικότητας και μη υποταγής, δεν κάμφθηκε από την τρομοκρατία και την εκβιαστική προπαγάνδα των εκβιαστών δανειστών και των μέσων της διαπλοκής. Το δίλημμα είναι αν αυτός ο λαός θα εγκαταλείψει, πειθόμενος σε αυτό που του πουλάνε τώρα κάποιοι, ότι δηλαδή δεν υπάρχει εναλλακτική ή αν θα παλέψει και αν θα εμπιστευτεί πρώτα από όλα τις δυνάμεις του, τις ζωντανές κινηματικές συλλογικότητες και ύστερα εμάς που επιμένουμε ότι η χώρα και ο λαός μπορούν να ορθοποδήσουν.
- Η ΛΑ.Ε. δεν έχει ποσοτικοποιημένους εκλογικούς στόχους, αλλά μάχεται για να αναδειχθεί σε καθοριστική μετεκλογική δύναμη, ώστε να ξεκινήσει ένας πολύ μεγάλος αντιμνημονιακός, προοδευτικός, δημοκρατικός, πατριωτικός αγώνας που θα φέρει σύντομα τη Λαϊκή Ενότητα στην κυβερνητική εξουσία.
- Η ηγεσία του ΚΚΕ μας θεωρεί τον κύριο αντίπαλό του κι αυτό είναι λυπηρό. Εμείς δεν αισθανόμαστε αντίπαλο το ΚΚΕ, αλλά τα μνημόνια και το βάρβαρο ευρωπαϊκό κατεστημένο. Καλούμε το ΚΚΕ, ένα ιστορικό κόμμα, σε ένα μεγάλο, αντιμνημονιακό, πατριωτικό μέτωπο για να σπάσουμε τον τοίχο των μνημονίων και να ακολουθήσει η χώρα μας έναν διαφορετικό δρόμο.
- Τα μνημόνια είναι η σύγχρονη τραγωδία της χώρας μας, το τέλος της δημοκρατίας, η λεηλασία και η καταλήστευση της χώρας. Δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια και βεβαίως δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά μνημόνια. Η επιλογή του εθνικού νομίσματος είναι μια βιώσιμη επιλογή για την Ελλάδα και αναγκαία, προκειμένου να φύγουμε από τα μνημόνια και να ακολουθήσουμε έναν καινούριο δρόμο.
- Δεν έχουμε το νόμισμα φετίχ, άλλοι το έχουν. Θέλουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, θέλουμε να φύγουμε από τη σημερινή κρίση. Τα ευρωπαϊκά κατεστημένα νέο-αποικιοποιούν την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη και εφαρμόζουν στο όνομα του ευρώ πολιτικές εξουθένωσης και εξόντωσης. Επομένως επιλέγουμε εθνικό νόμισμα για να είμαστε συνεπείς στην αντιμνημονιακή μας πολιτική. Στο πρώτο μεταβατικό διάστημα θα υπάρξουν δυσκολίες, αλλά θα είναι πολύ μικρότερες από τις καταστροφικές συνέπειες του τρίτου μνημονίου.
- Η Ελλάδα έχει πλεονασματικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που φτάνει το 1% του ΑΕΠ το 2014 και πάει για πλεονασματικό ισοζύγιο και το 2015. Αυτό υποδηλώνει ότι από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που παίρνουμε από τις εξαγωγές που έχουμε τώρα, από τα εμβάσματα, το τουριστικό συνάλλαγμα και άλλες συναλλαγματικές συνεισφορές μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις εισαγωγές μας χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς να έχουμε ελλείμματα. Επομένως δεν χρειάζονται ειδικά πρόσθετα συναλλαγματικά διαθέσιμα με ένα εθνικό νόμισμα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στη νέα οικονομικο-κοινωνική κατάσταση και να ικανοποιήσουμε θεμελιώδεις ανάγκες της χώρας σε πρώτες ύλες.
– Οι μισθοί και οι συντάξεις δεν πληρώνονται από τις δόσεις που μας δίνουνε, αλλά από τους Έλληνες φορολογούμενους.Τα λεφτά των δανειστών κατευθύνονται αποκλειστικά και μόνο στο να πληρώνουμε χρεολύσια και τόκους.
- Προτείνουμε διακοπή αποπληρωμής του χρέους μέχρι να καταστεί ληξιπρόθεσμο και διαπραγματεύσεις για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του. Αυτό τον δρόμο τον έχουν ακολουθήσει όλες οι μεγάλες χώρες του κόσμου - που αυτή τη στιγμή μας κουνάνε το δάχτυλο - όταν είχαν υψηλό χρέος και κινδύνευαν με πτώχευση.
– Την Πέμπτη στον ΟΗΕ εισάγεται προς ψήφιση μία απόφαση με την οποία η Ελλάδα θα αποκτήσει ακόμα περισσότερα επιχειρήματα διαγραφής του χρέους, λόγω ακριβώς του τρόπου με τον οποίο συνήφθησαν τα δάνεια και το μνημονιακό πλαίσιο συμβάσεων και η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ δεν έχει ακόμα οδηγία προκειμένου να υπερψηφίσει αυτήν την εξόχως σημαντική για τη χώρα μας απόφαση, οι δε προηγούμενες μνημονιακές Κυβερνήσεις έδιναν οδηγίες η ελληνική αντιπροσωπεία να μην υπερψηφίζει τέτοιες αποφάσεις και ελήφθησαν σειρά τέτοιων αποφάσεων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
- Χρειάζεται μια γενναία «σεισάχθεια» για το ιδιωτικό χρέος των ανέργων και όσων έχουν εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας και για τους υπόλοιπους ρύθμιση του με επιμήκυνση / μείωση των επιτοκίων και άλλα συναφή μέτρα. Τη «σεισάχθεια» μπορούν να προχωρήσουν οι εθνικοποιημένες πλέον τράπεζες και είναι απαραίτητη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
- Οι καταθέσεις εξαερώθηκαν λόγω των μνημονιακών πολιτικών. Το εθνικό νόμισμα θα προστατεύσει τις καταθέσεις, θα στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με έναν πολύ πιο ουσιαστικό τρόπο και θα δώσει στις τράπεζες που θα είναι υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο ένα νέο αποκλειστικά αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Οι τράπεζες θα γίνουν ατμομηχανή μιας νέας αναπτυξιακής και κοινωνικής προσπάθειας και όχι κέντρα διαπλεκόμενων πολιτικών και οικονομικών σχέσεων, οι οποίες στραγγαλίζουν την οικονομία και πνίγουν κάθε παραγωγική δραστηριότητα. Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα αναζωογονηθεί η καταθετική και αποταμιευτική προσπάθεια του ελληνικού λαού.
- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στηρίζουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να στηριχθούν και οι ίδιες καθώς σε λίγο καιρό θα είναι «μουσειακό είδος» αν συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές.
– Τα capital control είναι ένα μεγάλο δράμα για την ελληνική οικονομία που οφείλεται στους απαράδεκτους, κυνικούς εκβιασμούς που άσκησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου να μας πειθαναγκάσει να πάμε σε νέο μνημόνιο. Η Κυβέρνηση έπρεπε να πει ένα μεγάλο «όχι» στους εκβιασμούς και να βάλει μπροστά το εναλλακτικό σχέδιο.
– Για το θέμα στις Σκουριές, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ως Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: α). ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του εργοστασίου, β). ανέστειλε την άδεια υλοτόμησης που θα κατέστρεφε ένα ιστορικό δάσος στη Χαλκιδική, γ). επέστρεψε την άδεια της εταιρίας που έπρεπε να εμφανίσει μια νέα τεχνολογία μεταλλουργίας για την παραγωγή χρυσού.
«Η επένδυση της Eldorado βλάπτει το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον. Προϋπόθεση για να προχωρούσαμε σε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο ήταν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής με κύριο άξονα τον πρωτογενή τομέα, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους» δήλωσε ο πρώην Υπουργός.
–Η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε η Ελλάδα να ξεφύγει από τη λογική του ευρω-ατλαντικού οικοπέδου, του υποτελούς δορυφόρου. Τελικά επιτεύχθηκε μια πολύ μεγάλη συμφωνία, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου βεληνεκούς για έναν αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο που θα περνούσε από την Ελλάδα με κατεύθυνση την κεντρική Ευρώπη. Ήταν ένα θετικό κεφάλαιο για τη χώρα μας, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ακόμα η Ιωάννα Γαϊτάνη, ο Κώστας Λαπαβίτσας, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, η Λίτσα Αμμανατίδου, ο Ηλίας Ιωαννίδης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Κώστας Ήσυχος.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)