Μαραθώνια ήταν και η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου έλαβε χώρα η τρίτη και τελευταία συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Με τις πρώτες ομιλίες να έχουν ξεκινήσει ήδη από τις 10 το πρωί για να ολοκληρωθούν με τον πρωθυπουργικό λόγο – ο οποίος είχε εναρκτήριο χρόνο λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα - η διαδικασία έφτασε στο οριστικό τέλος της στη μία, ξημερώματα Τετάρτης, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Τον χορό των ομιλιών άνοιξε πρώτος από τους υπουργούς ο Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «δημιουργία μιας πολιτιστικής άνοιξης στην Ελλάδα», με βασικές αρχές τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τον σεβασμό της ελεύθερης έκφρασης και των πνευματικών δυνάμεων της χώρας. Ο κύριος Ξυδάκης είπε ότι ο πολιτισμός σε περιόδους κρίσης αποτελεί πυξίδα ζωής, αλλά και ατμομηχανή ανάπτυξης, αποφέροντας πλούτο τόσο σε συμβολικό όσο και σε υλικό επίπεδο, ενώ ως επιμέρους τομείς δράσης ανέφερε την πολιτιστική κληρονομιά, τον σύγχρονο πολιτισμό, τη διασύνδεση του πολιτισμού με την απασχόληση και τη συνεργασία του με τον τομέα της έρευνας.
Για την αναγκαιότητα η παραγωγική ανασυγκρότηση να είναι βιώσιμη και αειφόρος, με οικολογικό περιεχόμενο μίλησε από τη μεριά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξηγώντας ότι δεν συνδέθηκαν τυχαία στο ίδιο χαρτοφυλάκιο οι δύο αυτοί τομείς δραστηριότητας. Αναφερόμενος στο κομμάτι της βιομηχανικής παραγωγής, έκανε λόγο για ολόπλευρη στήριξη και αναβάθμισή της από την Κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι αντίστοιχη θα είναι η στήριξη στα μισθολογικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και στο περιβάλλον.
Στη συνέχεια χαρακτήρισε «καρδιά μιας νέας παραγωγικής προσπάθειας στη χώρα» την ενεργειακή πολιτική, εντάσσοντας στη δέσμη των μέτρων που θα πάρει την ακύρωση του τεμαχισμού της ΔΕΗ, τον τερματισμό της ιδιωτικοποίησής της, αλλά και της ιδιωτικοποίησης του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ΡΑΕ , τη μείωση 20% - 40% του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και την παροχή δωρεάν 300KW / μήνα σε 300000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Μείωση θα σημειωθεί επιπλέον στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση θα δώσει ακόμα έμφαση στην πρωτογενή παραγωγή, με προτεραιότητα σε ποιοτικά ταυτοποιημένα αγροτικά, κτηνοτροφικά και αλιευτικά προϊόντα και στους δημοκρατικούς συνεταιρισμούς, ενώ θα παράσχει στήριξη στην ελληνική Bιομηχανία Zάχαρης. Από την άλλη, θα εξετάσει τη σκανδαλώδη μεταβίβαση της Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στη Eurobank. Τέλος, αναφερόμενος σε περιβαλλοντικά θέματα, ο κύριος Λαφαζάνης δήλωσε αντίθετος στην επένδυση στις Σκουριές - επανέλαβε ωστόσο την πρόθεση του να στηρίξει τους εργαζόμενους στα μεταλλεία - ενώ αντιτάχθηκε και στα σχέδια αξιοποίησης του Ελληνικού, «η σκανδαλώδης εξαγορά του οποίου θα επανεξεταστεί επίσης με στόχο την ακύρωση».
«Για αντιμεταρρυθμίσεις νεοφιλελεύθερης σύλληψης και πελατειακής εκτέλεσης» έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στα μέτρα της προηγούμενης Κυβέρνησης, στον αντίποδα των οποίων βρίσκονται αυτά της σημερινής, στην οποία και συμμετέχει. Πιο συγκεκριμένα από μέρους του προωθούνται: η αποκατάσταση των αδικιών (ανάκληση απολυμένων, αντικατάσταση αντισυνταγματικών διατάξεων πειθαρχικού δικαίου), η αλλαγή του συστήματος επιλογής προϊσταμένων χωρίς μεμονωμένες επεμβάσεις ad hoc, η εξέταση των αναγκών της διοίκησης ώστε να παύσει η στρεβλή οργάνωση και ανισοκατανομή προσωπικού, ένα σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς τιμωρητικά χαρακτηριστικά, η αξιοποίηση των ΚΕΠ και τα virtual ΚΕΠ με πρόσβαση από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και η δημιουργία ενός νέου υπαλληλικού κώδικα.
Ότι δεν θα γίνουν αποδεκτά τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις, έσπευσε να διευκρινήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Δημήτρης Στρατούλης. Όπως είπε, δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε θα περιοριστούν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και των προνοιακών επιδομάτων. Ακόμα θα αποκατασταθεί ο δημόσιος, καθολικός, αναδιανεμητικός χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης, θα μπει φρένο στις νέες μειώσεις των κύριων συντάξεων και θα καταργηθεί άμεσα η ρήτρα θανάτου στις επικουρικές συντάξεις. Ως προς τη χουντική διάταξη της ποινικοποίησης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία δηλώθηκε ότι θα παύσει να ισχύει, όπως επίσης και ότι θα αντιμετωπιστούν τα ασφαλιστικά προβλήματα των ελεύθερων επαγγελματιών και όσων υπάγονται στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων.
Στην πορεία της συζήτησης, τα ξίφη τους διασταύρωσαν Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώτος έκανε λόγο για μια σκληρή διαπραγμάτευση που πρέπει να γίνει χωρίς ρήξη, ώστε να μην επιδεινωθεί το πλαίσιο στο οποίο κινείται η χώρα με τον δεύτερο να ανταπαντά ότι δεν διαπραγματεύεται πραγματικά όποιος την αποκλείει. «Θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό να την αποφύγουμε. Αλλα δεν θα αρνηθούμε να την διανοηθούμε» είπε για να συμπληρώσει «Αντί να μας νουθετείτε θα έπρεπε να μας προτρέπετε να μη γυρίσουμε από τις Βρυξέλλες χωρίς να πετύχουμε συμφωνία».
Eπιθετικό ύφος είχε και απόψε ο Αντώνης Σαμαράς. Στην μακράς διάρκειας ομιλία - που διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα - καταφέρθηκε εναντίον της Κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας αρετή τη στάση του κόμματος του που στηρίζει την εθνική διαπραγμάτευση, αψηφώντας την υπονόμευση από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ κάθε ενέργειας της προηγούμενης Κυβέρνησης. Παρά τους ισχυρισμούς περί στήριξης, δεν δίστασε να δώσει ρεσιτάλ… τραγικότητας ωστόσο λέγοντας «Φοβάμαι ότι θα πάτε στις Βρυξέλλες και θα καταφέρετε το ακατόρθωτο, να ενώσετε τις χώρες του Βορρά και του Νότου εναντίον μας», αλλά και να επισημάνει ότι το κόμμα του είναι η εγγύηση ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Τη συνεδρίαση έκλεισε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέστησε για μια ακόμη φορά σαφές ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην υποτέλεια, διευκρινίζοντας «Διαπραγματευόμαστε τη δανειακή σύμβαση και όχι το Μνημόνιο, το οποίο είναι η νομική αποτύπωση του προγράμματος νεοφιλελεύθερης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Διαπραγματευόμαστε η σύμβαση αυτή να μην έχει όρους καταστροφικούς για την ελληνική κοινωνία».
»Ακούσατε ένα καθαρό προγραμματικό λόγο και την χάραξη μίας κυβερνητικής πολιτικής που βάζει τους ανθρώπους αυτής της χώρας πάνω από όλα. Σε αυτούς τους ανθρώπους κάνουμε σήμερα με το κλείσιμο των προγραμματικών μας δηλώσεων το κάλεσμά μας. Πρώτα από αυτούς ζητάμε ψήφο εμπιστοσύνης. Χωρίς αυτούς δεν θα είμαστε τίποτα. Μαζί με τον λαό μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα», κατέληξε, προκαλώντας αυτή τη φορά εκείνος τη συγκίνηση στους εμφορούμενους από δημοκρατικά αισθήματα πολίτες, εντός και εκτός του κοινοβουλίου.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)