Συνέντευξη παραχώρησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας σε εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Των ερωταπαντήσεων προηγήθηκε μία σύντομη ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος απέδωσε στην ίδια την πραγματικότητα τη διάψευση των σεναρίων τρομοκρατίας και χρεοκοπίας που διακινούνταν. Η κρίσιμη – όπως τη χαρακτήρισε – διαπραγμάτευση είναι ωστόσο σε εξέλιξη και η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή με καθαρές θέσεις, χωρίς να εκβιάζει και να εκβιάζεται.

Στο πλαίσιο των ερωταπαντήσεων τώρα, ο Αλ. Τσίπρας μετέφερε αρχικά τι ακριβώς ειπώθηκε από μέρους του στο Συμβούλιο και συγκεκριμένα ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής όχι μόνο αύξησε το χρέος της χώρας μας, αλλά και δημιούργησε μία πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, η αντιμετώπισή της οποίας «δεν είναι ζήτημα πολιτικών προτεραιοτήτων της ελληνικής κυβέρνησης, είναι δείγμα του πολιτισμού μιας χώρας». Αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι πρόκειται για «ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών. Ένα πεδίο, όπου στο τέλος της ημέρας κυριαρχεί όχι η αντίληψη των εκβιασμών, αλλά η αντίληψη της αναγκαίας συναίνεσης, προκειμένου να βρεθούν λύσεις, όταν αυτό είναι προς όφελος όλων των πλευρών».

«Υπήρχαν πολλοί που διακινούσαν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη. Ότι είμαστε μόνοι εναντίον όλων. Δεν αισθάνθηκα έτσι σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής. Αντιθέτως, πρέπει να σας πω ότι ήταν αρκετοί που πήραν το λόγο και υποστήριξαν την ανάγκη να υπάρξει κατανόηση στις ελληνικές θέσεις. Άλλωστε αυτό το διαπιστώσατε και από τις δηλώσεις ηγετών κατά την είσοδό τους στη Σύνοδο Κορυφής. Η Ελλάδα λοιπόν δεν είναι μόνη. Η Ελλάδα διαμορφώνει συμμαχίες. Η Ελλάδα σήμερα έχει φωνή, έχει άποψη, έχει πρόταση, έχει υπόσταση. Και αυτό νομίζω είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με τη θέση που βρισκόταν η χώρα μας πριν από τις 25 Ιανουαρίου» τόνισε σχετικά με το ζήτημα των συμμαχιών που απασχολεί ποικιλοτρόπως ΜΜΕ και πολίτες.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι πια δεν υπάρχει μνημόνιο και τρόικα. «Αυτό που υπάρχει», είπε, « είναι η ανάγκη να δούμε πώς θα καλύψουμε το έδαφος, πώς θα βρούμε κοινούς τόπους ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που ίσχυε μέχρι πρότινος και τυπικά ισχύει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και σε αυτό το πρόγραμμα-γέφυρα, όπως το ονομάσαμε, με βάση τις προτάσεις και τα πλάνα της νέας κυβέρνησης». Σε αυτή την κατεύθυνση, η χώρα μας έχει ήδη παρουσιάσει μία άρτια και τεκμηριωμένη πρόταση που επιχειρεί να συγκεράσει δύο βασικές αρχές της ΕΕ, την αρχή του σεβασμού στη λαϊκή ετυμηγορία, στο αποτέλεσμα δηλαδή των εκλογών, με την αρχή του σεβασμού στους κοινούς κανόνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Τέλος, διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι κατά των μεταρρυθμίσεων γενικά. «Οι μεταρρυθμίσεις που ποτέ δεν έγιναν, είναι ένα αντικείμενο, το οποίο θέλουμε να εξετάσουμε μαζί με τους εταίρους. Πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που εισηγήθηκαν, αλλά δεν πραγματοποιήθηκαν, θέλουμε να τις υλοποιήσουμε. Κυρίως όμως θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις που – επαναλαμβάνω – αφορούν την αποκατάσταση ενός αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία, διότι όλα αυτά τα χρόνια μονομερώς έπεσαν τα βάρη στη μεσαία τάξη και στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ πολλοί εκ των συμπολιτών μας που είχαν και συνεχίζουν να έχουν υψηλά εισοδήματα και μεγάλη περιουσία, δεν πλήρωσαν το μερίδιό τους σε αυτή την καταστροφή,διότι μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και διότι συνέχιζαν να φοροδιαφεύγουν και να φοροαποφεύγουν».

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr) 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.