Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης η δεύτερη ημέρα συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης. Οι ομιλίες υπουργών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και βουλευτών διήρκεσαν ολόκληρη την ημέρα, από τις 11 το πρωί της Δευτέρας, με μία μόνο διακοπή περίπου μίας ώρας γύρω στις 5 το απόγευμα.
Από τους πρώτους ομιλητές ήταν ο Γιάννης Πανούσης, ο οποίος έκανε λόγο για ενδυνάμωση της πολιτικής προστασίας και μίλησε αναλυτικά για τις αλλαγές που θα επιφέρει στην πυροσβεστική και την αστυνομία. Αναφερόμενος στον τελευταίο αυτό θεσμό, έδωσε έμφαση στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης του αστυνομικού και στην πάταξη της διαφθοράς με αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη σχέση της με τους διαδηλωτές. «Η αστυνομία δεν θα αντιμετωπίζει το πλήθος ούτε ως ομοιογενές, αλλά ούτε εκ των προτέρων ως επικίνδυνο. Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής. Και αυτό θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές στο αστυνομικό προσωπικό που διαχειρίζεται διαδηλώσεις», τόνισε.
Τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος μίλησε για ανεκτικότητα σε μικροπαραβάτες και επίδειξη αυστηρής στάσης σε ενόχους για σοβαρά εγκλήματα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τιμωρείται το φρόνημα. Είπε ακόμα ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη του εγκλήματος και στην επανένταξη και αναφέρθηκε σε μια ανθρώπινη φυλακή, «όχι μόνο λόγω της ανάγκης σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και γιατί αλλιώς η εγκληματικότητα αναπαράγεται».
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των μέτρων που θα προωθήσει περιλαμβάνονται η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης - χωρίς να υποβαθμιστούν οι εγγυήσεις ορθοδικίας - η μείωση των δαπανών πρόσβασης στη δικαιοσύνη, η κατάργηση των φυλακών ανηλίκων (ο εγκλεισμός θα προβλέπεται μόνο στην περίπτωση καταδίκης για ανθρωποκτονία) και των σωφρονιστικών καταστημάτων τύπου Γ, η διασφάλιση των όρων ιατρικής περίθαλψης και η αύξηση των δυνατοτήτων εκπαίδευσης των κρατουμένων, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και η αναθεώρηση του αντιρατσιστικού νόμου.
Αποφασισμένος να τερματιστούν οι σπατάλες φάνηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, αναφερόμενος μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, ενώ μίλησε και για έσοδα τόσο από φόρους, όσο και από την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, του λαθρεμπορίου τσιγάρων και του παραεμπορίου.
«Στόχος μας είναι η ευρωπαϊκή οπτική και το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου, όχι του μέσου Έλληνα, όχι του μέσου Σλοβάκου, όχι του μέσου Γερμανού. Γιατί το συμφέρον του μέσου Έλληνα ταυτίζεται και με το συμφέρον του μέσου Ευρωπαίου» ήταν τα λόγια του Γιάνη Βαρουφάκη. «Αν πίστευα ότι η υποχώρησή μας και η αποδοχή του μνημονιακού προγράμματος που ‘τρέχει’, το οποίο ουσιαστικά ως προς τη λογική και τη φιλοσοφία του παραμένει το ίδιο από το 2010, κάποια στιγμή έστω και δύσκολα, έστω με πόνο, θα έβγαζε την Ελλάδα από την κρίση, θα πρότεινα να υποχωρήσουμε, χωρίς δογματισμούς και εγωισμούς.Δεν το πιστεύω, όμως», έσπευσε να τονίσει, ευχόμενος να μην υπάρχει κανείς σύγχρονος μαυραγορίτης που θέλει την αποτυχία των κρισιμότατων διαπραγματεύσεων που επίκεινται.
Για τη «ναυαρχίδα της οικονομίας» μίλησε ο Θοδωρής Δρίτσας, κάνοντας λόγο για μια σειρά από μέτρα όπως την επανακαταξίωση του ναυτικού επαγγέλματος με την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ναυτικών σε όλα τα επίπεδα (τερματισμός της απλήρωτης εργασίας και των επιστρατεύσεων, εξασφάλιση συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών και των οικογενειών τους, εκσυγχρονισμός συνδικαλιστικού ναυτεργατικού κινήματος), την αύξηση της ανταπόδοσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου στην κοινωνία και το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του Ο.Λ.Π. και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης. Ακόμα αναφέρθηκε στη μέριμνα για την ολοκληρωμένη σύγχρονη υδροδότηση των νησιών και την ομαλή και τακτική διεξαγωγή των προγραμματισμένων δρομολογίων, αλλά και στην αναβάθμιση της κοινωνικής αποστολής και την εξασφάλιση της δημοκρατικής λειτουργίας του λιμενικού σώματος.
Ιδιαίτερα εμπνευσμένη ήταν η ομιλία του Αριστείδη Μπαλτά, υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε καταρχάς στην ευεξία της άθλησης που κρατάει υγιή και το νου, τασσόμενος ωστόσο κατά του ντόπινγκ και της υπερ - επαγγελματοποίησης του αθλητισμού. Στη συνέχεια, μίλησε για τη στενή σύνδεση παιδείας και πολιτισμού, αφού μόνο η παιδεία επιτρέπει την παραγωγή πολιτισμού και τη δυνατότητα απόλαυσης των πολιτιστικών επιτευγμάτων. Ωστόσο το γεγονός ότι στη χώρα μας η παιδεία αποτελεί κυρίως εργαλείο απόκτησης πτυχίου την καθιστά τον «μεγάλο ασθενή», με συνέπειες φυσικά και στο κομμάτι του πολιτισμού.
Ανάμεσα στα μέτρα που εξήγγειλε ο νέος υπουργός είναι η επιστροφή των σχολικών φυλάκων, των καθηγητών που διώχθηκαν από τα ΕΠΑΛ και των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, η απόσυρση του «βραχνά της ψευτοαξιολόγησης» και η αντικατάστασή του με μια πραγματική συζήτηση για την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και η κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. Τέλος, αναφερόμενος στα θρησκεύματα είπε ότι τιμάει όλες τις οργανωμένες θρησκείες γιατί «η καθεμιά με τον δικό της τρόπο μορφοποιεί μία αίσθηση ιερού που μοιράζονται όλοι οι άνθρωποι», χαρακτήρισε ωστόσο «μια πορεία μακριά και δύσκολη» τον διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας.
Άξιο μαθητή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στο εμπόριο ελπίδας και φόβου αποκάλεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας την Κυβέρνηση και κάλεσε τον λαό να μην γίνει χειροκροτητής μιας διαπραγμάτευσης εντός των αντιλαϊκών τειχών που θα μας στείλει ξανά στα τάρταρα.
«Εκφράζετε την παθογένεια της μεταπολίτευσης, όχι το μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στα μέλη της Κυβέρνησης, ενώ χαρακτήρισε τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα «λόγο εσωτερικής κατανάλωσης που όμως τον εισπράττουν στο εξωτερικό με δικά τους κριτήρια», κάνοντας λόγο για δημαγωγικό αυτεγκλωβισμό του Πρωθυπουργού που μπορεί να γίνει παγίδα για τη χώρα.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)