Δεν παρευρέθηκε τελικά στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας – στην οποία είχε κληθεί να καταθέσει σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Siemens - ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και νυν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Σε επιστολή που απέστειλε, εξήγησε πως «λόγω των δυσκολιών που περνά σήμερα η οικονομία της χώρας και συνακολούθως το τραπεζικό σύστημα», η με πληρότητα εκτέλεση των καθηκόντων του δεν του επιτρέπει να παραστεί, ενώ πρότεινε ημερομηνίες κατά τις οποίες θα είναι διαθέσιμος (6, 7, 9, 10, 20, 21, 23 και 24 Ιουλίου).

Με τη σειρά της η κα Κωνσταντοπούλου εισηγήθηκε αναβολή σε συντομότερο χρόνο από τον προτεινόμενο, καθώς «δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσει η εξέταση του κ. Στουρνάρα μέχρι τις 6 Ιουλίου», ενώ υπενθύμισε την κλήση του από την Επιτροπή ΔΕΚΟ με την ιδιότητα του Διοικητή της ΤτΕ «προκειμένου να τοποθετηθεί επί της παρέμβασης που επιχείρησε την προηγούμενη εβδομάδα» (σ.σ. αναφέρεται στην ετήσια έκθεση που απέστειλε στη Βουλή με στικάκι ο κεντρικός τραπεζίτης, κίνηση την οποία η ΠτΒ θεώρησε «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής για το χρέος).

«Αν επιμείνετε στην πρότασή σας θα είναι σα να θέλετε να δημιουργήσετε την εντύπωση ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θέλει να έρθει. Και αυτό δεν είναι αληθές. Τι είναι αυτό που κάνει τόσο επείγουσα την κλήση του;» αναρωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ). «Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει ουδείς λόγος να μην κάνουμε δεκτό του αίτημά του» είπε και ο. Σπ. Λυκούδης (Ποτάμι), ενώ ο Γ. Κουτσούκος (ΠΑΣΟΚ) επισήμανε ότι ήταν λάθος εξαρχής να κληθεί σήμερα ο Γ. Στουρνάρας, καθώς «είναι αδιανόητο να διαπραγματεύεται όλο το επιτελείο της Κυβέρνησης και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας να ανακρίνεται από την Επιτροπή μας».

«Το μείζον δεν είναι αν θα έρθει στις 3 ή στις 6 - γιατί εκεί φτάσαμε με τη συζήτηση που κάνουμε - το μείζον είναι να έρθει εδώ ο κ. Στουρνάρας και να δώσει εξηγήσεις για το χειρισμό που αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τα συνακόλουθα ζητήματα» δήλωσε και ο Νίκος Φίλης (ΣΥΡΙΖΑ), τονίζοντας την ανάγκη αποφυγής «μιας όψης δικαστικοποίησης» της διεξαγόμενης πολιτικής έρευνας ή «των αντιπαραθέσεων για ημερομηνίες».

«Προφανώς εμείς έχουμε το δικαίωμα να προσκαλέσουμε και εκείνος την υποχρέωση να έρθει. Προφανώς επίσης μπορεί τη συγκεκριμένη μέρα να έχει ένα κώλυμα, αλλά από κείνο το σημείο μέχρι το σημείο να προσδιορίζει ο ίδιος τις ημερομηνίες απέχει πολύ», είπε υποστηρίζοντας τη θέση της Πρόεδρου ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Ν. Μαυραγάνης. Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση της Ραχήλ Μακρή (ΣΥΡΙΖΑ) που ζήτησε ο κ. Στουρνάρας να κληθεί άμεσα, ίσως ακόμα και αύριο.

Τελικά η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κληθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα (29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου) και να μην προσέλθει μία από τις ημερομηνίες κατά τις οποίες δήλωσε ότι μπορεί (π.χ. στις 6 Ιουλίου) με το σκεπτικό που επικράτησε ότι «είναι ζήτημα τάξεως το ποιος καθορίζει την ημερομηνία».

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.