Ανοίγει εσπευσμένα η Βουλή σήμερα (σ.σ. η αρχική απόφαση ήταν να παραμείνει κλειστή έως την ερχόμενη Κυριακή 16 Αυγούστου) προκειμένου να συνεδριάσουν αρχικά, στις 9:30 το πρωί, οι τέσσερις συναρμόδιες Επιτροπές και στη συνέχεια η Ολομέλεια και να κυρωθεί το Σχέδιο Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Την απόφαση έλαβε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων, κατόπιν τρίωρης συνεδρίασης, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το Κανάλι της Βουλής για πρώτη, αλλά όχι και τελευταία φορά, μια και ελήφθη επιπροσθέτως η ομόφωνη απόφαση οι συνεδριάσεις της να είναι πλέον δημόσιες.
«Από την ώρα που ενημερώθηκα για αυτή την πρόθεση της Κυβέρνησης (σ.σ. να ανοίξει νωρίτερα η Βουλή), αμέσως ζήτησα να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για σήμερα» εξήγησε η Ζ. Κωνσταντοπούλου στην εισαγωγική της τοποθέτηση, ενώ επισήμανε ότι, με τις διορθώσεις που έγιναν από τη μεριά της Κυβέρνησης, η διανομή του νομοσχεδίου στους βουλευτές ολοκληρώθηκε γύρω στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης, καθιστώντας δύσκολη την περαιτέρω επίσπευση των διαδικασιών.
«Η Διάσκεψη, όπως όλα αποδεικνύουν, συνεκλήθη στη νωρίτερη δυνατή ημέρα και ώρα, δεδομένου και του χρόνου κατάθεσης του νομοσχεδίου - που έγινε μεταμεσονυκτίως - (σ.σ. ξημερώματα Τετάρτης) και του χρόνου για τη διανομή που προϋπέθεσε το να ξενυχτήσουν όλοι οι υπάλληλοι για να ολοκληρωθεί, δεδομένου και του γεγονότος ότι στις 13:40 το μεσημέρι κατατέθηκαν νέα τμήματα του νομοσχεδίου, δεδομένου τέλος του γεγονότος ότι η Διάσκεψη έχει ευθύνη απέναντι στους βουλευτές, οι οποίοι είναι 300 και δικαιούνται να λάβουν αντίγραφα του νομοσχεδίου, να μπορέσουν να το μελετήσουν και να συμμετέχουν ουσιαστικά στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Με όλα αυτά τα δεδομένα λοιπόν δεν μπορούσε ο,τιδήποτε να γίνει πριν από την Πέμπτη» κατέληξε η Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως «ο,τιδήποτε πιο εσπευσμένο από αυτό που τώρα έγινε θα ήταν χονδροειδής παραβίαση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και παραβίασης του δικαιώματος όλων των βουλευτών να διαβάσουν το νομοσχέδιο και να τοποθετηθούν».
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Α. Λοβέρδος που έκρινε προτιμότερη την αξιοποίηση της χθεσινής ημέρας προκειμένου να γίνει περαιτέρω επεξεργασία του σχεδίου νόμου από το να συμπυκνωθούν όλα – Επιτροπές και Ολομέλεια - σήμερα. Με τη θέση αυτή συμπαρατάχθηκαν και οι Γ. Βαρεμένος, Ν. Φίλης, Χ. Θεοχάρης, με τον τελευταίο μάλιστα να χαρακτηρίζει την ΠτΒ ανεύθυνη και να την κατηγορεί για ανισόρροπη λειτουργία του Συντάγματος. «Αν αυτό το νομοσχέδιο ήταν πολιτικά συμπαθές προς εσάς, δεν θα δημιουργούσατε κανένα κώλυμα. Είστε αντιπρόσωπος του κ. Σόιμπλε στη χώρα μας. Ο κ. Σόιμπλε και εσείς είστε οι μόνοι που δεν θέλετε να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, ώστε να μπορέσει να έχει το πρόσχημα να μην μας δοθεί η χρηματοδότηση και να πάμε σε δάνειο - γέφυρα» τόνισε. «Όλοι θέλουμε να προχωρήσει με τον πιο δημοκρατικό και διαφανή τρόπο το νομοσχέδιο, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας» είπε και ο Ν. Φίλης, προτάσσοντας τις ανάγκες προάσπισης των λαϊκών και εθνικών συμφερόντων έναντι της δημοκρατικότερης λειτουργίας του Κοινοβουλίου.
«Αποτελείτε βολικό άλλοθι γιατί ακριβώς παίζετε το παιχνίδι της Κυβέρνησης για να κοροϊδεύετε το λαό» είπε από την πλευρά του ο Ν. Καραθανασόπουλος, απευθυνόμενος στη Ζ. Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε ότι κάνει αποπροσανατολιστικό σόου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι το τρίτο μνημόνιο θα υπερψηφιστεί γιατί υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή και άρα αυτό που απασχολεί το κόμμα του είναι να μην γίνει αποδεκτό στη λαϊκή συνείδηση, καθώς μόνο έτσι μπορούν να ανατραπούν οι επιπτώσεις του και να υπάρξει μία ριζική ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος του ΚΚΕ.
Υποστηρικτικοί στη θέση της Ζ. Κωνσταντοπούλου ήταν, από την άλλη, οι Β. Διαμαντόπουλος και Δ. Χαραλαμπίδου,με τον πρώτο να εξηγεί τη δυσκολία άμεσης μετάβασης στην Αθήνα για τους βουλευτές της επαρχίας και την δεύτερη να αναρωτιέται πως είναι δυνατό να εμπεδώσει κανείς το συγκεκριμένο ογκώδες και δυσνόητο νομοθετικό κείμενο μέσα σε τόσο λίγες ώρες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις Πρόεδροι των συναρμοδίων Επιτροπών όπου θα συζητηθεί σε λίγες ώρες το νομοσχέδιο τάχθηκαν υπέρ της έναρξης της συνεδρίασης το πρωί της Πέμπτης.
(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)