Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς εκφράζει Πρωτοβουλία ενεργών πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του «μεγαλύτερου διαμετακομιστικού κέντρου της Νοτιανατολικής Ευρώπης για να εξακολουθήσει να υπηρετεί την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και να χρησιμοποιηθεί ως κομβικό εργαλείο στην παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από την προηγούμενη Τετάρτη, βρίσκεται σε εξέλιξη συλλογή υπογραφών με τελικό αποδέκτη τη Βουλή των Ελλήνων.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος:  (αν συμφωνείτε μπορείτε να υπογράψετε εδώ ) 

«Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΛΙΜΑΝΙ

Πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Π.

Όλοι και όλες εμείς, ενεργοί πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. Το μεγάλο λιμάνι της χώρας και το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό κέντρο της Ν.Α. Ευρώπης, δεν πωλείται γιατί:

Αποτελεί τον βασικό κρίκο σύνδεσης των νησιών μας με την ενδοχώρα συμβάλλοντας καθοριστικά στην οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας.

Είναι η κύρια πύλη του θαλάσσιου τουρισμού της χώρας μέσω της Κρουαζιέρας και της Ακτοπλοΐας.

Είναι βασική πύλη του εισαγωγικού και εξαγωγικού εμπορίου και διακίνησης της χώρας μας.

Είναι ένας διαχρονικά κερδοφόρος δημόσιος οργανισμός, η μεγαλύτερη και η πλέον δυναμική επιχείρηση στον Πειραιά. Το μοντέλο διαχείρισής της, έχει καθοριστικό αντίκτυπο σε πολλές επαγγελματικές ομάδες και στην αγορά του Πειραιά. Έχει θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις.

Η επανεκκίνηση της μεγαλύτερης Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης της χώρας προϋποθέτει, την σαφή χωροθέτησή της.

Ο ΟΛΠ είναι μια Δημόσια Αρχή, με πολλές εξουσίες και αρμοδιότητες, που διαχρονικά εξασφαλίζει την ασφαλή προσέγγιση των πλοίων, τον σεβασμό στο περιβάλλον, στην αρχαιολογική κληρονομιά μας.

Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που επιλέγεται για τον ΟΛΠ δεν υπάρχει σε άλλο ευρωπαϊκό λιμάνι. Μόνο η Βρετανία επί Θάτσερ ιδιωτικοποίησε πλήρως κάποια λιμάνια με συνέπεια να προσπαθεί ακόμα μετά από 20 χρόνια να θεραπεύσει τα προβλήματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Το μοντέλο αυτό έχει εγκαταλειφθεί.

Η παραμονή του ΟΛΠ υπό δημόσιο έλεγχο σημαίνει: Αναβάθμιση της σχέσης του λιμανιού με τους δήμους που γειτονεύουν μαζί του. Ενεργή παρουσία των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Κοινό σχεδιασμό των πολιτικών και δράσεων που αφορούν το περιβάλλον και επηρεάζουν την οικονομία και την κοινωνία αυτών των πόλεων.

Ο δημόσιος ΟΛΠ είναι μοχλός ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος κι όχι προς όφελος των μονοπωλίων που τον επιβουλεύονται. Δεν μένουμε απαθείς στα σχέδια ιδιωτικοποίησής του. Συμπαρατασσόμαστε, με όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην πώληση για να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης.

Διεκδικούμε να παραμείνει δημόσιος ο ΟΛΠ, για να εξακολουθήσει να υπηρετεί την οικονομία της ευρύτερης περιοχής και να χρησιμοποιηθεί ως κομβικό εργαλείο στην παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.»

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.