Περισσότερες από δώδεκα ώρες διήρκεσε η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία συζητήθηκε και τελικά υπερψηφίστηκε η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος.

Τη συζήτηση άνοιξε, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα, «ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν για την ουσία του θέματος της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας με τους εταίρους - δανειστές να συνομολογήσουν την απόλυτη χρησιμότητα της προσφυγής στη συνταγματική πρόβλεψη για ένα θέμα που αποτελεί την επιτομή του εθνικού ζητήματος, ώστε να μιλήσει ο ίδιος ο Λαός για την αμεσοδημοκρατική διαδικασία του Δημοψηφίσματος». Όπως εξήγησε, η ομόφωνη απόφαση της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα θα καταστήσει πιο ισχυρή τη θέση της χώρας σε αυτή τη σκληρή διαπραγμάτευση, που ως σταθερό στόχο έχει την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας με ισχυρό πρόσημο για την αναπτυξιακή πορεία, την ταχεία κοινωνική ανασύσταση και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

«Αν υπάρχει κάτι που μας διαφοροποιεί και μας διακρίνει και το καταγράφει σήμερα η Ιστορία – με την ανοιχτή όμως δυνατότητα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να επανατοποθετηθούν θετικά - είναι ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμμένοι να δεχτούμε ότι υπάρχει ένας μονόδρομος, ότι αυτός είναι ο μονόδρομος των μνημονιακών δεσμεύσεων και της λιτότητας, ότι σε τελευταία ανάλυση βρισκόμαστε συνειδητά σε μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε μόνο υποχρεώσεις και χρέη, έχουμε δηλαδή ένα Σύνταγμα, μια Βουλή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα κόμματα να λειτουργούν ως παράγοντες και φορείς περιορισμένης ευθύνης» κατέληξε, καταχειροκροτούμενος.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από τον Βενιζέλο

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας με το σκεπτικό ότι αν και το Σύνταγμα απαγορεύει το νομοθετικό Δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα, τέτοιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Επιπλέον, λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος της προεκλογικής περιόδου, έχουμε «απόπειρα υφαρπαγής της λαϊκής βούλησης, δηλαδή έναρξη πραξικοπήματος».

Η τρίτη κατά σειρά αντισυνταγματικότητα – κατά τον κ. Βενιζέλο - αφορά τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και η τέταρτη το ίδιο το ερώτημα που παραπέμπει σε δύο έγγραφα, τα οποία δεν έχουν ανακοινωθεί. «Υπάρχουν, είναι επίσημα, προέρχονται από κάποιο όργανο, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω στο τραπέζι μιας διαπραγμάτευσης; Ας τα δούμε σε σύγκριση με την πρόταση της Κυβέρνησης, να δούμε επιτέλους ποιά είναι η διαφορά και γιατί δεν βάζετε σε δημοψήφισμα τη διαφορά των 500 εκατομμυρίων και κρύβετε τον μεγάλο όγκο των 8 δις που απεδέχθη η Κυβέρνηση και επαίρεται γι’ αυτά» σημείωσε.

Εντυπωσιακό όμως ήταν το κομμάτι της ομιλίας του βουλευτή της ΝΔ και καθηγητή Δημοσίου Δικαίου στη Νομική Αθήνας, Θεόδωρου Φορτσάκη, όπου αναφερόμενος στο Δημοψήφισμα είπε ότι πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα μεταφοράς της ευθύνης από την Κυβέρνηση στους πολίτες, συγκρίνοντας μάλιστα την επιλογή αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου με το δημοψήφισμα επί …Χούντας για το πολιτειακό (!) 

«Διαπρεπείς συνταγματολόγοι, οι οποίοι πολιτικά αναφέρονται σε άλλους χώρους και όχι στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο κ. Μανιτάκης και ο κ. Σωτηρέλης υποστήριξαν δημοσίως ότι δεν προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας με βάση το προβαλλόμενο επιχείρημα περί δημοσιονομικού ζητήματος» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, αποπειρώμενος να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σε αυτό το πλαίσιο ανταπάντησε και για το θέμα των προθεσμιών ότι, με βάση το νόμο που διέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, αυτό γίνεται εντός τριάντα ημερών από τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος που το προκηρύσσει και άρα δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας ή παρανομίας.

«Το θέμα των προθεσμιών είναι πάντοτε εργαλειακό στην έννομη τάξη. Αποσκοπεί να εξυπηρετήσει μια άλλη αξία, τη συμμετοχή του λαού στη λήψη των αποφάσεων. Εδώ θα ήταν κρίσιμο το ερώτημα της συνταγματικότητας που τέθηκε αν πράγματι ο χρόνος δεν ήταν επαρκής. Όμως όλα τα σχετικά με το χρέος, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τη μη βιωσιμότητα του τα κουβεντιάζουμε πέντε χρόνια. Είναι από τα λίγα θέματα που συζητήθηκαν αναλυτικά στο δημόσιο διάλογο και ίσως είναι τα μόνα θεματα που συζητήθηκαν και στον ανερχόμενο δημόσιο ευρωπαϊκό κοινό χώρο» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Τελικά η ένσταση αντισυνταγματικότητας απορρίφθηκε από την κοινοβουλευτική πλεοψηφία και η συζήτηση συνεχίστηκε επί της ημερησίας διατάξεως.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

«Το πραγματικό δίλημμα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι επώδυνη συμφωνία ή χρεοκοπία κι αυτό είναι και το δίλημμα στο οποίο ο ελληνικός λαός - αν τελικά φτάσουμε στο Δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής - θα κληθεί να απαντήσει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι πίσω από τις διαπραγματευτικές παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε το δεύτερο σχέδιο της επιστροφής στη δραχμή. Ο βουλευτής άφησε αιχμές ότι ενδέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το διάταγμα για την προκήρυξη του Δημοψηφίσματος, ενώ ζήτησε την «τελική λύση στο πρόβλημα», την προκήρυξη εκλογών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμικά ενήμερος για όλη τη διαδικασία και σε θεσμική επαφή μαζί μου ως Πρόεδρο της Βουλής για τη δρομολόγηση των δημοκρατικών συνταγματικών διαδικασιών, οι οποίες έχουν εκκινηθεί» ξεκαθάρισε από την πλευρά της η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

«Πρόκειται για ένα θέατρο σκιών με ψευδή διλήμματα και με διχαστικούς όρους» δήλωσε ο Σπ. Λυκούδης από το Ποτάμι, κάνοντας λόγο κι εκείνος - μετά τον Θ. Φορτσάκη (βλ.παραπάνω) - για μεταφορά της ευθύνης στις πλάτες του ελληνικού λαού. «Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι για να υφαρπάξει η Κυβέρνηση την εξουσία, να χτίσει το δικό της κομματικό και πελατειακό κράτος, να επιβάλλει τις δικές της αυταρχικές πρακτικές διακυβέρνησης, να κυκλοφορήσει τη δική τα ολοκληρωτική αντίληψη, την παρωχημένη, αυτή που η ιστορία έριξε στον κάλαθο των αχρήστων, στα ιστορικά αζήτητα και στην περιφρόνηση του δημοκρατικού κόσμου δεν δίστασε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό» τόνισε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εξαντλήθηκε «όλο το αρχικό κεφάλαιο καλής θέλησης των εταίρων».

«Ο κόσμος απαιτεί μια κοινή εθνική προσπάθεια, θυσίες, αλλά με προοπτική ώστε να τεθεί σε νέα βάση ένα νέο ξεκίνημα. (…) Εδώ που οδήγησε τα πράγματα η Κυβέρνηση ακόμα και μια κακή συμφωνία, ακόμα και μια επώδυνη συμφωνία είναι προτιμότερη από τη μη συμφωνία. Γιατί σήμερα το πραγματικό ερώτημα του Δημοψηφίσματος δεν είναι αυτό που παραπλανητικά θέτει η Κυβέρνηση, αλλά το αληθινό, δηλαδή ευρώ και Ευρώπη ή δραχμή και μπανανία» κατέληξε.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του συστήματος που προσπαθούν σήμερα να τον εγκλωβίσουν ανάμεσα στη ‘σκύλα’, δηλαδή στην πρόταση - καρμανιόλα της ΕΕ και τη ‘χάρυβδη’, δηλαδή την πρόταση - λαιμητόμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσα στα πλαίσια δηλαδή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας εντός της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ» είπε με τη σειρά του τοποθετούμενος ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος. Ο βουλευτής κάλεσε το λαό να πει το μεγάλο όχι τόσο στην πρόταση των θεσμών, όσο και στην κυβερνητική πρόταση και να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ, τασσόμενος υπέρ της κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και της αποδέσμευσης από την ΕΕ.

Το Δημοψήφισμα θέτει το ερώτημα «ναι» ή «όχι» στο τελεσίγραφο των πιστωτών διευκρίνισε ο Ν. Φίλης, επισημαίνοντας εμφατικά ότι το πιθανό «όχι» θα μηδενίσει το κοντέρ της διαπραγμάτευσης, δίνοντας τη δυνατότητα μιας ακόμη πιο ισχυρής θέσης διαπραγμάτευσης της ελληνικής Κυβέρνησης και επ’ουδενί δεν σημαίνει «ναι» σε ήδη κατατεθειμένες προτάσεις της. Την ίδια διευκρίνιση επανέλαβε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και μετά την ομιλία του γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα.

«Είμαστε σήμερα εδώ για να δώσουμε τη δυνατότητα στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το αύριο. Η Κυβέρνηση έκανε επί πέντε μήνες σκληρές προσπάθειες προκειμένου να βρει μια λύση στην Ευρώπη των εθνών κρατών, ακόμα και κατά παράβαση της εντολής που είχε λάβει. Η απάντηση από τη μεριά των θεσμών ήταν ένας απόλυτος φασισμός» είπε στη συνέχεια ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ενώ αναφορικά με τη συμφωνία των δανειστών σημείωσε ότι αποτελεί την ταφόπλακα του ελληνικού έθνους, αφού ζητείται η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ, βαριά φορολογία για τους αγρότες και άλλα επώδυνα μέτρα. «Η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, η Ελλάδα δεν γονατίζει, η Ελλάδα δεν παραδίδεται, οι Έλληνες ενώνονται και νικούν» κατέληξε.

Εκλογές ζήτησε η νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία αμφισβήτησε τόσο τη διαπραγματευτική τακτική της Κυβέρνησης, όσο και την επιλογή της για διεξαγωγή Δημοψήφισματος θα οδηγήσει σε μία πολύ μεγάλη εθνική περιπέτεια. «Επιλέξατε να υποταχθείτε στους κήρυκες της ρήξης και της δραχμής. Έχετε υποχρέωση να αναλάβετε την ευθύνη της απόφασης για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη και να διασφαλιστεί η προοπτική της ανάπτυξης» τόνισε. «Εμείς λέμε ναι στην Ευρώπη αδιαπραγμάτευτα» καθώς η ρήξη «ισοδυναμεί με καταστροφή, είναι οπισθοδρόμηση δεκαετιών και όχι λύση για την κρίση της χώρας, ενώ την αφήνει εκτεθειμμένη σε προκλήσεις και εντάσεις μιας ρευστής κατάστασης και μιας επικίνδυνης εποχής στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο».

Τσίπρας: «Δε θα ζητήσουμε την άδεια» από Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ

Τη συνεδρίαση έκλεισε ο πρωθυπουργός και εισηγητής της πρότασης για τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, Αλέξης Τσίπρας. «Δεν θα ζητήσουμε στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία την άδεια από τον κ. Σόιμπλε και τον κ. Ντάισελμπλουμ για να δώσουμε το λόγο στον ελληνικό λαό. Την επόμενη Κυριακή το Δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά, είτε το θέλουν είτε δεν το θέλουν οι εταίροι μας» ανέφερε. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εκβιασμούς και προπαγάνδα φόβου από την πλευρά τους – η οποία θα κλιμακωθεί μέχρι την επόμενη Κυριακή – μίλησε όμως και για τον ελληνικό λαό που αν και αγαπά την ειρήνη, όταν του κηρύττουν τον πόλεμο ξέρει να πολεμά και να νικά.

«Εξαντλήσαμε κάθε όριο παραχωρήσεων προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ίσως όμως αυτό κάποιοι να το είδαν ως αδυναμία, ως ευκαιρία όχι για συμβιβασμό, αλλά για συρρίκνωση της πολιτικής μας αξιοπιστίας, με στόχο να παραδειγματιστούν και οι άλλοι λαοί και να δημιουργηθεί ένα τετελεσμένο ότι δεν υπάρχει χαραμάδα προσδοκίας και ελπίδας για αλλαγή μέσα σε αυτή την Ευρώπη, στην Ευρωζώνη των σκληρών συντηρητικών» τόνισε.

Επιπροσθέτως, επανέλαβε για μία ακόμη φορά την πρόσκλησή του στην αντιπολίτευση να συμβάλλει και με τις δικές της δυνάμεις στην εξασφάλιση του δικαιώματος  του λαού να αποφασίζει για το μέλλον του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τους έστειλε το μήνυμα ότι «κάθε απόπειρα να μετατραπεί το Δημοψήφισμα αυτό από Δημοψήφισμα απόρριψης του νέου Μνημονίου σε Δημοψήφισμα για το νόμισμα της χώρας υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατική διαδικασία και αποκαλύπτει τις κρυφές και μύχιες επιδιώξεις των υποστηρικτών του μνημονίου», υπενθυμίζοντας ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται ούτε από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Η κρίσιμη επιλογή του ελληνικού λαού σήμερα αφορά το μέλλον της Ευρώπης και το μέλλον του λαού μας. Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός απερίσπαστος από τις απειλές, τους εκβιασμούς, την κινδυνολογία, τις προβοκάτσιες, την άλλη Κυριακή θα επιλέξει με θάρρος, με τόλμη και με αρετή όσα ακριβώς ορίζουν τις προϋποθέσεις της ελευθερίας του, θα αδράξει τη στιγμή της Ιστορίας και θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπρέπειας σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. (…) Η επιλογή βαραίνει τον καθένα και την καθεμιά, κυρίως όμως είναι μια επιλογή ελπίδας, αξιοπρέπειας και δημοκρατίας. Το χρωστάμε στα παιδιά μας, το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού για να είναι αυτή η χώρα κυρίαρχη. Σε αυτούς τους περήφανους αγώνες θα δώσουμε λογαριασμό, λογαριασμό στην Ιστορία, λογαριασμό στο μέλλον αυτού του Λαού που αξίζει να ζει με μια προοπτική, με μια ελπίδα» κατέληξε.

(Πρώτη δημοσίευση: inagreece.gr)

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.