Τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ενημέρωσε, σήμερα, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχετικά με τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας 20 Φεβρουαρίου 2017.
Ο κ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι η καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών και ειδικότερα της Γερμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το τελευταίο να έχει βάλει πλέον νερό στο κρασί του και να αποδέχεται τόσο τα ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα, όσο και τη συζήτηση για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Δεν προσπαθήσαμε λοιπόν να καθυστερήσουμε, αλλά προσπαθήσαμε πάνω στις αρχές μας να διαπραγματευτούμε αυτά που θεωρούμε μέρος της λύσης. Και μέρος της λύσης είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να μην κερδίζει η Λε Πεν και η άκρα δεξιά» είπε.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση», ανέφερε με τη σειρά του ο τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, «θα ήθελε να είναι διαφορετική σήμερα η συζήτηση: να έχει κλείσει η αξιολόγηση, να έχουν ληφθεί τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος, να έχει μπει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκκρεμότητα που υπάρχει από τον Μάρτιο του 2015». «Δυστυχώς όμως», συνέχισε, «ένα ακόμη Eurogroup πέρασε χωρίς συμφωνία της αξιολόγησης, χωρίς χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσής της, με πλήρη υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των δανειστών προκειμένου αυτοί να έρθουν στην Ελλάδα, χωρίς τις αναγκαίες και ουσιαστικές αποφάσεις για το δημόσιο χρέος και με την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να μετατίθεται για το μέλλον».
Τόνισε μάλιστα ότι η δεύτερη αξιολόγηση, με βάση το τρίτο μνημόνιο, θα έπρεπε να έχει κλείσει τον Φεβρουάριο του ’16, με βάση την επικαιροποίηση του μνημονίου τον Οκτώβριο ’16 και με βάση τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού τον Δεκέμβριο, ενώ απηύθυνε το ερώτημα αν στο Eurogroup υπήρξε πράγματι πολιτική συμφωνία, όπως ισχυρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου (αλλά διαψεύδει ο επικεφαλής του Eurogroup).
«Η Κυβέρνηση έδωσε τα πάντα και προκαταβολικά, για να επιστρέψει η Τρόικα, αφορολόγητο και περικοπή συντάξεων, σε αντίθεση με όσα έλεγε μέχρι πρόσφατα. Δέσμευσε τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% και μετά το 2018, δηλαδή σε παρατεταμένη λιτότητα» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος. Ο βουλευτής είπε ότι το τέλος της λιτότητας είναι το νέο μεγάλο ψέμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα προκύπτει από νέες περικοπές που θα γίνουν και αντίμετρα που τελούν υπό τις προϋποθέσεις των πρωτογενών πλεονασμάτων και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που αμφισβητούνται σε μακροχρόνια βάση.
Για τη σκληρή διαπραγμάτευση, ως τμήμα μιας γενικότερης διαπάλης ανάμεσα στο ΔΝΤ και τις ΗΠΑ, από τη μια, και της ΕΕ και της Γερμανίας από την άλλη, "με επίδικο ποιος θα κερδίσει περισσότερο, ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα βγουν περισσότερο ωφελημένοι" μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Επισήμανε, ωστόσο, ότι παρά τις διαφορές τους, οι θεσμοί έχουν συμπράξει μέτωπο απέναντι στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Απέναντι στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τέλος της λιτότητας, ανέφερε πως η ανάπτυξη προκύπτει από τις διαχρονικές θυσίες που θα κάνουν οι εργαζόμενοι, γι' αυτό η κυβέρνηση δεν τολμά να μιλήσει για αποκατάσταση των απωλειών τους, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρξει, όχι μόνο αποκατάσταση, αλλά ούτε καν βελτίωση της θέσης της εργατικής τάξης.
Αν η προνομοθέτηση είναι αντισυνταγματική - όπως ισχυριζόταν παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ - ή όχι ρώτησε ο βουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Γιώργος Αμυράς τον Υπουργό Οικονομικών. Επίσης του απηύθυνε το ερώτημα τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις, με τη μείωση του αφορολόγητου και τους υπόλοιπους φορολογικούς συντελεστές, αλλά και με το ζήτημα του χρέους.
Προβληματική από δημοκρατικής άποψης, αλλά όχι αντισυνταγματική χαρακτήρισε την προνομοθέτηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για τα αντίμετρα είπε ότι αποτελεί νίκη η δυνατότητα λήψης τους και ότι υπάρχει φαντασία στην Κυβέρνηση, ώστε να αντισταθμιστούν οι όποιες απώλειες, αναφέροντας ως παράδειγμα τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα για τους συνταξιούχους.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης είπε ότι η ενδιάμεση συμφωνία κατέστη αναγκαία, λόγω των απαισιόδοξων και εξωπραγματικών εκτιμήσεων του ΔΝΤ, καθώς και από την επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Σημείωσε ακόμα ότι επεκτατικά και περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν (και θα εφαρμόζονται) ταυτοχρόνως, υπό την προϋπόθεση ότι τα δημόσια οικονομικά θα κινούνται στην τροχιά επίτευξης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων.