Πραγματοποιήθηκε σήμερα, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ειδική συνεδρίαση για την επέτειο των εβδομήντα χρόνων από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ελήφθη απόφαση για την ανακήρυξη του 2017 ως έτους Δωδεκανήσου.

Τον λόγο, πρώτος, πήρε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε ότι παρόλο που τα Δωδεκάνησα ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μόλις το 1947, σε όλη τη μακραίωνη ιστορία τους ακολούθησαν τις τύχες του ελληνισμού και υπήρξαν αναπόσπαστο τμήμα του. Ταυτόχρονα, ήταν πάντα χώρος συνύπαρξης και συνεργασίας διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών και  σύνδεσμοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο, ενώ σήμερα βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της Ευρώπης στην αντιμετώπιση του τεράστιου προσφυγικού, ανθρωπιστικού προβλήματος.

«Η ανακήρυξη του 2017 ως έτος Δωδεκανήσου συνιστά λοιπόν μια ευκαιρία για να γνωριστούμε και να κάνουμε ευρύτερα γνωστή την ιστορία των νησιών, αλλά και για να ανταποκριθούμε σε ένα άλλο καθήκον, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή τα σύγχρονα προβλήματα, να τα αναδείξουμε και να επιχειρήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες των νησιών προς όφελος τόσο των κατοίκων, όσο και της χώρας συνολικά» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για πολιτική βούληση από μέρους της Κυβέρνησης να δοθεί μια αναβαθμισμένη προτεραιότητα στη νησιωτική πολιτική και αναφερόμενος σε συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς π.χ. της υγείας, των μεταφορών, της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης που τόνισε ότι η βάση για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων είχε τεθεί από τους Έλληνες στρατιώτες, το 1940, όταν απέκρουσαν την ιταλική επίθεση, προσφέροντας την πρώτη νίκη των συμμάχων, κόντρα στο άξονα. «Τίποτα δεν σου χαρίζουν, ακόμα και εάν έχεις δίκιο. Όλα πρέπει να τα κερδίζεις» συμπέρανε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «οι θέσεις της πατρίδας μας πρέπει πάντα να συμβαδίζουν με τις φωτεινές ιδέες της Δύσης και πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι και όχι ουραγοί».

Τάχθηκε ακόμα υπέρ μιας πολιτικής που θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα των νησιών της Δωδεκανήσου και θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες τους, ακόμα περισσότερο τις ανάγκες των πολύ μικρών νησιών, «όπου λίγοι ακρίτες υψώνουν ψηλά τη σημαία της Ελλάδας».

«Από τον θεό Απόλλωνα-Ήλιο που είδε τη Ρόδο να αναδεύεται από τα νερά του Αιγίου και την κατέκτησε, την πόθησαν και την κατέκτησαν μια σειρά κατακτητών, όπως Σαρακηνοί, Βενετοί, Ιωαννίτες Ιππότες, Οθωμανοί, Ιταλοί, Γερμανοί και τέλος ήρθαν οι Άγγλοι ως ελευθερωτές. Κάθε κατακτητής εμφανιζόταν πάντα ως ελευθερωτής από τον προηγούμενο. Άλλοι από αυτούς κούρσεψαν τα νησιά. Άλλοι τα εκμεταλλεύτηκαν. Όμως, εκείνο που δεν κατάφεραν όλοι τους ήταν να τους αλλάξουν τη γλώσσα και τη θρησκεία, δηλαδή την ελληνικότητα» ανέφερε, με τη σειρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Κρεμαστινός, σημειώνοντας ότι η παραχώρηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα έγινε με εισήγηση του Μολότοφ, Υπουργού Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης.

Τόνισε δε ότι παρά την προσπάθεια ανθελληνισμού από τους κατακτητές – με την απαγόρευση των ελληνικών βιβλίων και της ελληνικής γλώσσας από τα σχολεία – όλοι τους σεβάστηκαν την οικονομία τους, παραχωρώντας προνόμια στον τομέα αυτό, προκειμένου να συγκρατήσουν τους πληθυσμούς που μαζικά τα εγκατέλειπαν. Η πολιτική αυτή διατηρήθηκε και μετά την ενσωμάτωση από τις ελληνικές Κυβερνήσεις, με εξαίρεση τη σημερινή που εξίσωσε το ΦΠΑ της Ρόδου και της Καρπάθου με αυτό της υπόλοιπης χώρας, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στα υπόλοιπα νησιά από το τέλος του χρόνου.

Ο βουλευτής μίλησε και για τις ελλείψεις στο χώρο της υγείας, αναφέροντας ως παράδειγμα την αναστολή δημιουργίας ακτινοθεραπευτικού κέντρου που υποχρεώνει τους καρκινοπαθείς να μετακινούνται στην Αθήνα για τις θεραπείες τους, με το όποιο δυσβάστακτο οικονομικό κόστος.

Στις συλλήψεις μελών και στελεχών του Εθνικού Μετώπου Πανεδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης (ΕΜΠΑ) – που αποτελούσε κομματική οργάνωση του ΚΚΕ - με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας αναφέρθηκε ο βουλευτής του κόμματος, Σταύρος Τάσσος, κάνοντας την ιστορική του αναδρομή. Στη συνέχεια, περιέγραψε το σήμερα, τονίζοντας ότι οι νησιώτες εξακολουθούν να μένουν χωρίς τακτική, φθηνή και ασφαλή συγκοινωνία, απομονωμένοι ειδικά τον χειμώνα, ότι το σύνολο των υγειονομικών μονάδων (νοσοκομεία, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία) είναι τραγικά υποστελεχωμένα και κάποια νησιά, όπως η Τήλος, δεν έχουν κανένα γιατρό, ότι βασικά έργα υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης παραμένουν υποσχέσεις δεκαετιών κ.λπ.

«Η επέτειος της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου αποτελεί πηγή άντλησης συμπερασμάτων για τους νησιώτες. Σήμερα, το σύγχρονο περιεχόμενο της πάλης του ΕΜΠΑ και ο αγώνας για ανασύνταξη του εργατικού κινήματος είναι για την κοινωνική συμμαχία, την πάλη ενάντια στον καπιταλισμό και ιμπεριαλισμό, για μια κοινωνία όπου αυτός ο λαός που παράγει τον πλούτο, υλικό και πνευματικό, θα τον δικαιούται και θα τον απολαμβάνει. Αυτά που έκαναν και που είναι ανάγκη να τα μαθαίνουμε, χρειάζεται να τα ζωντανέψουμε με τη νέα αντίσταση και αντεπίθεση της εποχής μας, για να φέρουμε πιο κοντά τη νίκη του λαού μας στις νέες συνθήκες» κατέληξε.

Στα εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αυτή την εποχή στην περιοχή των Δωδεκανήσων, αφού η Τουρκία θέτει ανοιχτά θέμα νησιών και παραβιάζει συνεχώς τον εθνικό εναέριο χώρο, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Εξέφρασε ακόμα την ανησυχία του για τον πολύ λίγο στρατό και στρατιωτικό εξοπλισμό που διαθέτουμε. «Καλές είναι οι ομιλίες οι αναφερόμενες σε κάποιους Δωδεκανήσιους που ήταν σημαντικοί, που έδωσαν το αίμα τους κ.λπ., αλλά τώρα, σήμερα πρέπει η Ελλάδα να εγγυηθεί τα Δωδεκάνησα. Και μπορεί να υπάρξει απειλή» είπε.

Το ερώτημα «ποιος είναι ο δικός μας πατριωτικός αγώνας» έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Σταύρος Θεοδωράκης. «Σήμερα, που δεν διεκδικούμε εδάφη, τι είναι πατριωτισμός; Τι είναι το πατριωτικό; Εξαντλείται ο πατριωτισμός στις αναμνήσεις; Πατριωτισμός, λοιπόν, για εμάς και ελπίζω για όλους μας δεν είναι μόνο η υπεράσπιση των εδαφών του αέρα και της θάλασσας. Πατριωτισμός είναι να στέκεσαι γερά στα πόδια σου, να δημιουργείς εθνική παραγωγική βάση, να λύνεις προβλήματα και να δημιουργείς τις συνθήκες ώστε οι άνθρωποι να είναι ευτυχισμένοι. Πατριωτισμός δεν είναι η ανάμνηση του μεγάλου και ένδοξου παρελθόντος. Πατριωτισμός είναι να παίρνεις την ελληνική σημαία και να την ανεμίζεις σε όλον τον κόσμο, στην Αυστραλία, στη Νότια Αφρική, στον Καναδά, στη Φλόριντα όπου οι Δωδεκανήσιοι έχουν μεγάλες παροικίες» ανέφερε.

Αυτό που πρότεινε, από την πλευρά του, ήταν η συγκρότηση ενός εθνικού συμβουλίου ασφαλείας υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των Αρχηγών των κομμάτων, των πρώην Πρωθυπουργών, των Υπουργών Εξωτερικών και Αμύνης και της φυσικής ηγεσίας του στρατεύματος. Ζήτησε ακόμα να σταλεί στην Τουρκία το μήνυμα ότι το Αιγαίο είναι μια θάλασσα ειρήνης. «Μαζί θα ζήσουμε, μαζί θα προκόψουμε και δεν χωρούν σ’ αυτή τη σχέση τσαμπουκάδες, απειλές και εντυπωσιασμοί» κατέληξε.

Στην τιμητική επετειακή συνεδρίαση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ. αποχώρησε πριν το τέλος της συνεδρίασης, προκειμένου – όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής – να παραστεί σε διεθνή συνάντηση) και οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου. Οι τελευταίοι είχαν συμμετάσχει νωρίτερα σε ειδική σύσκεψη συνεργασίας με τον Πρόεδρο της Βουλής, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα Δωδεκάνησα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017, με την οικονομική επιχορήγηση της Βουλής των Ελλήνων. 

Κυριακή Παπαναστασίου
Συντάκτης: Κυριακή Παπαναστασίου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.