Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ταλίν της Εσθονίας, βρέθηκε την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή ψηφιακή πολιτική, που αποτέλεσε το κεντρικό θέμα της συνόδου, ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στα ζητήματα της ψηφιακής πολιτικής οικονομίας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός, στο περιθώριο της συνόδου, αλλά και του χθεσινού άτυπου δείπνου των ηγετών των κρατών-μελών με αντικείμενο το μέλλον της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να συζητήσει επ’ αυτών και σε επαφές που είχε με πολλούς αρχηγούς, μεταξύ των οποίων, με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Πάολο Τζεντιλόνι.

Όσον αφορά στο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, ο πρωθυπουργός στάθηκε ειδικότερα στα ζητήματα της φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο και αλλά και στις ευρωπαϊκές πλατφόρμες.

Ειδικότερα, σχετικά με το θέμα της φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών (GAFA: Google – Apple – Facebook -Amazon) που έπεσε στο τραπέζι από τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισήμανε ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, προκειμένου να υποχρεωθούν να πληρώσουν τους φόρους που αντιστοιχούν στις πραγματικές τους δραστηριότητες ανά χώρα».

Η γαλλική πρόταση προβλέπει επιβολή φόρου επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, λύση η οποία είναι ευκολότερα υλοποιήσιμη. Κατά πληροφορίες, την πρόταση υποστηρίζουν Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, καθώς επίσης και οι: Ελλάδα, Αυστρία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία, όπως προέκυψε από το τελευταίο Ecofin, όπου είχε τεθεί το ζήτημα.

Στο ζήτημα της κυβερνοασφάλειας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη στήριξη της χώρας στην ενίσχυση του σχετικού ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA με διευρυμένες αρμοδιότητες, ώστε να εξελιχθεί στο νέο οργανισμό για την κυβερνοασφάλεια, να προσελκύσει εξειδικευμένους επιστήμονες και να θωρακίσει την Ευρώπη από τις εξωτερικές απειλές.

Ιδιαιτέρως στάθηκε ο κ. Τσίπρας και στο ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο, επί του οποίου η Ελλάδα είναι υπέρ της ρύθμισης. Προϋπόθεση, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι η χαρτογράφηση του διαδικτύου ώστε οι δημιουργοί να λαμβάνουν μερίδιο από την αξία που προκύπτει από τη χρήση του έργου τους που ανεβαίνει σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Για να εφαρμοστεί αυτό χρειάζονται και τα κατάλληλα εργαλεία, αποτελεσματικές δηλαδή τεχνολογίες αναγνώρισης περιεχομένου, σημείωσε.

Στην Ελλάδα μάλιστα, ήδη έχουν αρχίσει να λειτουργούν τέτοια εργαλεία, καθώς το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει δημιουργήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, το μητρώο Online Media, στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένες περισσότερες από 500 επιχειρήσεις και σχεδόν 1.000 ιστοσελίδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας ψηφιακού και πολιτιστικού περιεχομένου που να μπορεί να συναγωνιστεί τους διεθνείς παίκτες.

Σημειώνεται ότι τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στη Σύνοδο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της

«Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, στο πλαίσιο της Συνόδου, μίλησε και για γενικά πολιτικά θέματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως του έκανε εντύπωση το γεγονός «ότι ακόμα και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο ότι μπορεί να υπάρξει ένα πρόγραμμα στην Ευρώπη χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χτες μιλούσαν με αυτοπεποίθηση για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς, ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουν τις δικές μας ανάγκες».

Στο ερώτημα εάν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για το μέλλον της ΕΕ θα χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Τσίπρας είπε πως «μπορούμε να βρούμε λύσεις για σημαντικές θεωρητικές τομές μέσα στο πλαίσιο των Συνθηκών». Υπογράμμισε ότι «άλλωστε, όταν ανοίγουμε το παράθυρο σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο, είμαστε ταυτόσημοι με το πνεύμα των συνθηκών, δεν αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών». «Όταν περιορίζουμε τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες, πιστεύω αντιβαίνουμε στο πνεύμα των συνθηκών», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.

Όσον αφορά το κεντρικό θέμα της Συνόδου, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Σήμερα όμως επίσης συζητάμε για το μέλλον της Ευρώπης, διότι η συζήτηση για την ψηφιακή οικονομία, για τις νέες τεχνολογίες, είναι το μέλλον και πιστεύω ότι η δυνατότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ψηφιακή εποχή, η δυνατότητα πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες, σε τελική ανάλυση, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα προόδου, αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας και ισότητας».

Ερωτηθείς για το εάν θα υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος στο θέμα του Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές», συμπλήρωσε.

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.