Να σταματήσει να παίζει παιχνίδια, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας την άλλη πλευρά, ώστε να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση. Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε μάλιστα ότι θα ζητήσει Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. «Κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα», τόνισε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, όπως παίζαμε όταν ήμασταν μικροί, που παίζαμε τις «κουμπάρες», εδώ παίζουμε με το μέλλον ενός ολόκληρου λαού, αυτό πρέπει να σταματήσει», διεμήνυσε πριν από λίγες ώρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στην Αθήνα.

«Έχουμε βρεθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο δεν μπορεί κάθε φορά στο παρά πέντε να παραβιάζεται. Διαρκώς έχουμε καλά νέα, αλλά στο παρά πέντε βλέπουμε κάποιους να προσπαθούν να μεταφέρουν τα «γκολπόστ», να μεταφέρουν το στόχο λίγο παραπέρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι «εάν το όργανο αυτό που λέγεται Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, εγώ έχω ήδη ζητήσει από τον Πρόεδρο Τουσκ να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Συνόδου των κρατών-μελών του ευρώ, ώστε να υπάρξει λύση άμεσα. Και νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί να το κάνει, διότι θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή. Αλλά δεν μπορεί αυτή η κωλυσιεργία να συνεχίζεται».

Το αίτημα για σύγκληση Συνόδου των κρατών – μελών της ευρωζώνης σε περίπτωση που το ελληνικό ζήτημα δεν επιλυθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, είναι αυτό που έκανε ξεκάθαρο σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας (το επανέλαβε δυο φορές), και αποτελεί νέο δεδομένο στην επικαιρότητα της διαπραγμάτευσης.

Στους υψηλούς τόνους του Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως ένιωσε την ανάγκη να απαντήσει ο Ντόναλντ Τουσκ:

«Γνωρίζω πολύ καλά τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Ξέρω ότι είναι τεράστιες οι θυσίες αυτές, αναμφισβήτητα. Κανείς δεν έχει υποφέρει στη διάρκεια της κρίσης περισσότερο από τους Έλληνες πολίτες. Όμως, πρέπει να είμαστε σαφείς: Κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Ο μόνος μας στόχος χθες και σήμερα, αλλά και αύριο, είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Και πρόσθεσε:

«Πιστέψτε με, οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλα αυτά τα μέτρα, μερικές φορές επώδυνα, πολύ επώδυνα, είναι εδώ για να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί και να έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα και για τους πολίτες στο μέλλον».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε τακτικισμούς στην πλευρά των δανειστών, υπονοώντας ότι όσοι έθεταν «παράλογες απαιτήσεις» πόνταραν στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος.

«Όταν ανακάμψαμε, η ίδια η πραγματικότητα άρχισε να τους διαψεύδει και είδαν ότι το επιχείρημα ότι δεν πιάνουμε τους στόχους δεν μπορεί να «πιάνει», έθεσαν στο τραπέζι με επτά χρόνια καθυστέρηση ότι θυμήθηκαν την ανάγκη να κάνουμε πιο «ποιοτικές» μεταρρυθμίσεις», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Βρήκαμε, λοιπόν, μια λύση συμβιβασμού: Τη νομοθέτηση, ταυτόχρονα, μέτρων δημοσιονομικής επιβάρυνσης και μέτρων ισόποσης δημοσιονομικής ελάφρυνσης για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, μετά το 2018».

Πάντως, ο Ντόναλντ Τουσκ, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα ανταποκριθεί σε ενδεχόμενο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για σύγκληση Συνόδου Κορυφής, απέφυγε να απαντήσει:

«Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις, δεν θέλω να σχολιάσω επί αρνητικών σεναρίων σήμερα. Είναι πολύ εύκολο να «χαλάσει» όλη μας η καλή δουλειά και να δώσουμε λάθος εικόνα σε τέτοιες υποθέσεις. Εγώ θα κάνω τη δουλειά μου, ξέρω τις υποχρεώσεις μου, ξέρω τα εργαλεία που έχω στη διάθεσή μου. Όμως, αυτή τη στιγμή, αυτό που θέλω να κάνω μαζί με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι να υποστηρίξω τους συναδέλφους μας να φτάσουν σε μια συμφωνία την Παρασκευή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο προσφυγικό, όπως και στην ανάδυση του λαϊκισμού στην Ευρώπη και το φόβο της διαίρεσης που υπάρχει στην ευρωπαϊκή ατμόσφαιρα:

Η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, είπε, «όλοι γνωρίζουμε ότι είναι εύθραυστη, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τη διατηρήσουμε και να την εφαρμόσουμε. Και φυσικά έχουμε και την πρόκληση της ανάδυσης του ακροδεξιού λαϊκισμού, των ακροδεξιών λαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Εξ αυτού του λόγου πρέπει λοιπόν να συνεργαστούμε, να επικοινωνούμε και να αποφασίσουμε ποιες είναι οι προτεραιότητες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η επίσκεψη Τουσκ στην Αθήνα είναι η πρώτη από μια σειρά επαφών, στο πλαίσιο ενός πολιτικού γύρου διαπραγμάτευσης, ο οποίος φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες.

Η πολιτική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί. Την Παρασκευή θα επισκεφτεί την Αθήνα ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ και θα έχει επαφές με τον ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και τον Έλληνα πρωθυπουργό.

 

Παυλόπουλος: Δεν διανοούμεθα την πορεία μας εκτός ΕΕ – Τουσκ: Να είμαστε αισιόδοξοι …αλλά προσεκτικά

Πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τον Ντόναλντ Τουσκ υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τουσκ, επισήμανε:

«Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες του λαού της που δεν οφείλονται μόνο σε δικά της λάθη, ακολουθεί αταλάντευτα τον ευρωπαϊκό της δρόμο. Διότι εμείς, οι Έλληνες, δεν διανοούμεθα την πορεία μας στο μέλλον εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Όμως όλοι ομολογούν πλέον ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ποτέ η ίδια δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της. Και τούτο πρέπει να συνυπολογισθεί αναλόγως στο πλαίσιο της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ, είπε:

«Είμαι ευτυχής που μπορώ να πω σήμερα ότι νιώθω πως έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ όλων των εταίρων, αναφορικά με την κατάσταση στην Ελλάδα. Και νιώθω ότι πραγματικά αυτό είναι το σημείο όπου πρέπει να υπάρξει έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των διαδικασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο. Ίσως είναι λίγο νωρίς να το πούμε, αλλά πραγματικά νιώθω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης της διαδικασίας στην οποία βρισκόμαστε.

Τόνισε, ωστόσο με νόημα, ότι «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί με την αισιοδοξία. Εγώ είμαι αισιόδοξος εκ φύσεως, ωστόσο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ προσεκτικοί»…

 

Γιώργος Διάκος
Συντάκτης: Γιώργος Διάκος Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.