Τα προβλήματα λειτουργίας του αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Θεαγένειο» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (κενές οργανικές θέσεις/ συντήρηση και αγορά του αναγκαίου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού/ λειτουργία της κεντρικής μονάδας διάλυσης φαρμάκων) τέθηκαν στο επίκεντρο της ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Θανάση (Σάκη) Βαρδαλή.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου αναφέρθηκαν: α). 400 κενά σε έμψυχο δυναμικό (γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό), β). Ραντεβού στο τμήμα υπερήχων μετά από ενάμισι χρόνο, γ). Στο τμήμα πρόληψης κλειστό γαστρεντερολογικό ιατρείο και το ιατρείο μαστού λειτουργεί μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, δ). Δεν υπάρχει κεντρική μονάδα διάλυσης φαρμάκων (γίνεται από νοσηλευτές χωρίς την αντίστοιχη ειδικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους - τις ευθύνες δηλαδή που αναλαμβάνουν - αλλά και για τους ασθενείς), ε). Το μηχάνημα PET (που κάνει αξονική με σπινθηρογράφημα, προβλέπει τις μεταστάσεις κλπ.) λειτούργησε για τέσσερις μήνες με δωρεά ραδιοφαρμάκου, ενώ από τον περασμένο Απρίλη σταμάτησε την λειτουργία του και κανείς δεν είναι σε θέση να πει αν θα λειτουργήσει ξανά και πότε. στ). Το μηχάνημα βραχυθεραπείας που κάνει ακτινοβολίες του τραχήλου της μήτρας είναι χαλασμένο εδώ και τέσσερα χρόνια.
Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επισήμανε: α). ότι ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων δεν είναι 400, αλλά 289, β). ότι η αναμονή στο τμήμα υπερήχων δεν φτάνει τα δύο χρόνια, αλλά ότι αυτό που καθυστερεί είναι οι επανέλεγχοι που γίνονται σε 14 μήνες (αντί για 12), γ). ότι υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της πρόληψης του μαστού, εκεί όπου η αναμονή είναι ένα έτος, ωστόσο για το θέμα του Γαστρεντερολογικού καλύπτονται οι ασθενείς), δ). ότι τα μηχανήματα των ακτινοθεραπειών θα αντικατασταθούν με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ενώ από τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί από τον τελευταίο αντικαρκινικό έρανο θα επισκευαστεί και το τρίτο μηχάνημα του κοβαλτίου, ε). ότι μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές του Δεκέμβρη θα ξαναμπεί μπροστά το PET/CT, αφού λύθηκε το γραφειοκρατικό θέμα για την αγορά του ραδιοφαρμάκου, στ). ότι το μηχάνημα της βραχυθεραπείας έχει μια βλάβη που δεν επισκευάζεται, επομένως οι ασθενείς εξυπηρετούνται από άλλα νοσοκομεία που διαθέτουν τέτοιο μηχάνημα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Υπουργός τόνισε ότι τα περισσότερα χρήματα από τον κρατικό Προϋπολογισμό έφτασαν στα ταμεία του νοσοκομείου από τις αρχές Οκτώβρη (συγκεκριμένα τα 18.167.000 ευρώ από τα συνολικά 23.596.000 ευρώ), την ίδια στιγμή που πέρσι την ίδια εποχή είχαν πιστωθεί μόλις 11.244.000 ευρώ από τα 22.800.000 ευρώ που είχαν προγραμματιστεί να ληφθούν συνολικά. Επισήμανε ακόμα ότι με την δεύτερη δόση των ληξιπροθέσμων θα εξοφληθούν οριστικά τα χρέη που είχε το νοσοκομείο μέχρι τώρα.
«Προφανώς στη διαχείριση των ζητημάτων στον τομέα της υγείας έχετε διαφορές με τους προηγούμενους. Κινείστε, όμως, στη ίδια λογική. Τι κάνετε δηλαδή; Συνδέετε το ζήτημα της υγείας με τις δημοσιονομικές αντοχές και με το κέρδος. Αυτή είναι η ουσία.
Στην πράξη, δηλαδή, τι λέτε; Ότι εν πάση περιπτώσει «κάνουμε κάποιες περισσότερες προσλήψεις». Μου αναφέρατε εδώ καμιά τριανταριά γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καμιά δεκαπενταριά νοσηλευτές –λέω για το συγκεκριμένο νοσοκομείο- χωρίς, όμως, να λαμβάνετε υπόψη αυτά τα δύο χρόνια, τους είκοσι μήνες, πόσοι βγήκαν στη σύνταξη. Όχι μόνο δεν καλύπτετε τα κενά που δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια -εν πάση περιπτώσει σε μια προοπτική, δεν λέω άμεσα, όπως είπατε κι εσείς, ούτε αυτό ζητάμε, να λυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στα πέντε χρόνια- αλλά δεν υπάρχει ούτε καν αυτή η προοπτική, διότι το συν-πλην μένει πάλι στα ίδια και δεν είναι η διαφορά δυο γιατροί περισσότερο ή δυο λιγότερο, είναι η ουσία.
Όσο συνδέουμε τις προσλήψεις και γενικότερα τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και της υγείας γενικότερα με τη δημοσιονομική κατάσταση, στην πράξη θα λέμε το εξής: Δουλέψτε, κάντε θυσίες για να αναπτυχθεί η οικονομία, να αναπτυχθούν δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και αργότερα μαζί μ’ όλα τα άλλα που θα έχετε κι εσείς να κερδίσετε, δηλαδή κανένα ψίχουλο από το τραπέζι των επιχειρηματικών ομίλων, θα φτιάξει και η υγεία. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με τίποτα. Γι’ αυτό, λοιπόν, λέμε ότι ακολουθείτε την ίδια πολιτική» παρατήρησε, τέλος, ο κ. Βαρδαλής.