Ο Νίκος Σαλαγιάννης, γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι σήμερα (και βουλευτής από το 1996 - 2012) ήταν ο σημερινός μάρτυρας στην Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας αδειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αρχικά αναφέρθηκε στον εαυτό και τη διαδρομή του, σημειώνοντας πως έφτασε «από τον πάτο στην κορυφή βήμα - βήμα», έχοντας πλήρη παραταξιακή συνείδηση και γνώση για τη λειτουργία των κομμάτων. «Ποτέ δεν ήμουν επαγγελματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά εθελοντής» τόνισε, δηλώνοντας την πίστη του στη μαχητική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία που τολμά να βλέπει και να θεραπεύει τις αδυναμίες της, μη αφήνοντας χώρο για τις επιθέσεις των αρνητών της.
Στη συνέχεια έκανε τη δική του ανάλυση για το αδιέξοδο στα οικονομικά των κομμάτων, επισημαίνοντας ότι οφείλεται στο γεγονός ότι προσέτρεχαν σε δανεισμό αντί να περιορίσουν τις δαπάνες τους, ακολουθώντας τη γενικότερη ‘λογική’ του δημόσιου και ιδιωτικού βίου της χώρας. «Αυτή η αδυσώπητη αλήθεια αναπτύσσει το έδαφος μιας άλλης θεμελιώδους αλήθειας, ότι ως μικρή ή μεγάλη εξουσία πολύ λίγο σχεδιάζουμε μακροπρόθεσμα» τόνισε, προτείνοντας ριζικές αλλαγές μέσα στα ίδια τα κόμματα προκειμένου να μην αναπαραχθεί το κουρασμένο και φθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας προκειμένου να απευθύνει τις καθιερωμένες ερωτήσεις του. Όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξοφλήσει το χρέος του σε 250 (!) χρόνια, αν δίνει το σύνολο της κρατικής επιχορήγησης του (τακτικής/επιμορφωτικής/εκλογικής) για την εξυπηρέτηση των δανείων. «Θα έπρεπε τα κόμματα όταν βάζουν ως εγγυήσεις χρηματοδοτήσεις πέραν του επομένου έτους ή της τριετίας να είναι πιο συντηρητικά» σημείωσε, ενώ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του από το 2011 και μετά.
Την ευθύνη στο Κράτος έριξε με τη σειρά του ο Ν. Σαλαγιάννης για τη μείωση της αποζημίωσης προς τα κόμματα, αλλά και στις τράπεζες για την επιβάρυνση τόκων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο (με συνολικές οφειλές 190 εκατομμύρια ευρώ). «Είμαστε σε μια κουβέντα με τις τράπεζες, ζητώντας όχι ιδιαίτερη μεταχείριση, αλλά ό,τι θα έκαναν σε κάθε επιχείρηση» ανέφερε.
Ως προς την κρίση, σημείωσε ότι κανείς το 2010 δεν μπορούσε να προβλέψει την ένταση και το βάθος της, ούτε το τι θα επακολουθούσε. «Θα μπορούσαμε από το 2006-2007 και μετά να περιορίσουμε τις δαπάνες μας χωρίς κανένα πολιτικό κόστος για την παράταξη μας. Ήταν ανάγκη να φύγουμε από τη Χαριλάου Τρικούπη και να πάμε στην Ιπποκράτους να πληρώνουμε 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο; (Το 1 εκατ. τώρα το έχουμε κάνει 35000 ευρώ/το μήνα) Ήταν ανάγκη να έχουμε τόσο προσωπικό; Όχι, θα μπορούσαμε και με λιγότερο. Κάναμε λάθη και δεν πρέπει να τα επαναλάβουμε. Η αυτοκριτική μας πρέπει να είναι έμπρακτη. Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια ανοδική πορεία, επίμονη και επώδυνη» είπε.
Τόνισε, επίσης, ότι προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η πληρωμή των εργαζομένων του και όχι των τραπεζών από τα χρήματα που εισπράττει από το Υπουργείο Εσωτερικών (κρατική επιχορήγηση)