Τους άξονες του επικείμενου νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος ψυχικής υγείας, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο 2ο Mental Health Conference. Ο Υπουργός προανήγγειλε τη διοικητική αναδιοργάνωση των δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα, ενώ είπε ότι θα γίνουν και 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Στην εναρκτήρια ομιλία του στο 2ο Mental Health Conference, την οποία μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, o Ανδρέας Ξανθός σκιαγράφησε τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία, το οποίο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.
«Στον κατακερματισμένο κόσμο των ψυχιατρικών ασθενών δεν μπορούμε να παρέχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας», τόνισε ο Υπουργός και είπε ότι προτεραιότητα θα είναι η διοικητική αλλαγή στις δομές ψυχικής υγείας, καθώς καταγράφονται έντονα προβλήματα, ειδικότερα στην Αττική, ενώ θα δημιουργηθούν νέες δομές εκεί που δεν υπάρχουν.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του επικείμενου νομοσχεδίου είναι η αποκέντρωση της διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με τη δημιουργία Περιφερειακών Διοικήσεων Τομέων Ψυχικής Υγείας. Επίσης, αποδίδονται, για πρώτη φορά, αποφασιστικές αρμοδιότητες σε αυτές τις Περιφερειακές Διοικήσεις, πάγιο διαχρονικό αίτημα των Τομεακών Επιτροπών Ψυχικής Υγείας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι σε όλα τα επίπεδα διοίκησης συμμετέχουν εκπρόσωποι των Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και των Οικογενειών τους με δικαίωμα ψήφου.
Ακόμη, η συγκρότηση των Επιτροπών θα είναι δημοκρατική και αντιπροσωπευτική, ενώ θα συμμετέχει σε αυτές, για πρώτη φορά, εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται η διασύνδεση με κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ), καθώς και εκπρόσωπος των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να διασφαλίζεται η διασύνδεση με την ΠΦΥ.
Επιπρόσθετα, θωρακίζονται τα δικαιώματα των ασθενών, καθώς σε κάθε Τομέα Ψυχικής Υγείας συγκροτούνται Επιτροπές Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ληπτών Ψυχικής Υγείας.
Το νομοσχέδιο θα συνοδευτεί από ένα πλήρες και λεπτομερειακό σχέδιο αναδιοργάνωσης των Τομέων Ψυχικής Υγείας, που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. Ακόμα, ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι έχουν δρομολογηθεί 300 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την ψυχική υγεία, από τις οποίες ένα μεγάλο μέρος έχει ολοκληρωθεί και ακολουθούν και άλλες μέσω ΑΣΕΠ.
O Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί έμφαση σε υπηρεσίες παιδιών και εφήβων, οι οποίες υπολείπονται σημαντικά σε στελέχωση σε σχέση με εκείνες των ενηλίκων, καθώς και στην ανάπτυξη δομών για την Άνοια και τη φροντίδα της τρίτης ηλικίας.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών και δήλωσε ενήμερος για τα σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα στην ψυχικά υγεία. Η δυσλειτουργία των δομών οφείλεται στην οικονομική κρίση, σημείωσε, αλλά τόνισε ότι υπήρχε σαφής πορεία εγκατάλειψης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Όπως υπογράμμισε, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης πόρων, αλλά η χρηματοδότηση των δομών και των αντίστοιχων ΜΚΟ γίνεται, πλέον, από τον κρατικό προϋπολογισμό, εξηγώντας ότι αυτό βοηθά σημαντικά στη λειτουργία των δομών.
«Η προαγωγή της ψυχικής υγείας είναι ζήτημα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.